Περί παρασκηνίου και προσκηνίου στη Δημιουργία Ξανά




Του Άγη Βερούτη

Πολλή συζήτηση γίνεται τις τελευταίες ημέρες για το αν η Δημιουργία συνομιλούσε ως την τελευταία στιγμή, αναφορικά σε συνεργασίες με άλλες πολιτικές δυνάμεις του κέντρου.

Λοιπόν, επείδη δεν ξέρω αν η μνήμη κάποιων είναι ασθενής, θυμίζω ότι η Δημιουργία συζητούσε για συνεργασίες ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ.

Για να είμαι απολύτως ακριβής, η Δημιουργία συνομιλούσε με τις υπόλοιπες δυνάμεις του κεντρώου χώρου, πριν καν σχηματίσει κόμμα, για την συνεργασία και συνένωση των ισχνών δυνάμεων όλων, σε μια πλατφόρμα με προοπτική συμβολής στην διάσωση της χώρας και μεταρρύθμιση των σάπιων θεσμών και τρόπου λειτουργίας του κράτους.

Από αυτές τις συζητήσεις προέκυψε η συνεργασία με του Δημοκρατικούς, ΠΡΙΝ ΙΔΡΥΘΕΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. Γι'αυτό και οι Δημοκρατικοί ήταν ΣΥΝΙΔΡΥΤΕΣ της Δημιουργίας, Ξανά!

Αυτές οι συζητήσεις ξεκίνησαν με απόλυτη διαφάνεια και δημοσιότητα, ήδη από τις ημέρες του Νοέμβρη του 2011, λίγες μέρες μετά το Δαναό, με συναντήσεις 40 ατόμων περίπου στο ξενοδοχείο Ηλέκτρα στο Μοναστηράκι, όπου παρίσταντο στελέχη της ΔΗΣΥ, της Δράσης, της ΦΙΣ, των Δημοκρατικών, της Ενωμένης Ελλάδας, και πολλών άλλων. ΑΝΟΙΧΤΑ! ΦΑΝΕΡΑ! Ξανάγιναν άλλες 1-2 συναντήσεις στο Ηλέκτρα.

Από αυτές τις συζητήσεις φαντάζομαι προέκυψε εκτός από τη συνεργασία των ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ, και εκείνη των ΔΡΑΣΗ-ΦΙΣ, και ξεκίνησε η διερεύνηση της συνεργασίας με την Ενωμένη Ελλάδα, κλπ. ΑΝΟΙΧΤΑ! ΦΑΝΕΡΑ! Κάποιοι από τα σημερινά όργανα της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ την γνώρισαν από εκείνες τις συναντησεις.

Οι συζητήσεις αυτές συνέχισαν με διεύρυνση στην κοινωνία, περιλαμβάνοντας άνω των 80 ατόμων από κάθε μεταρρυθμιστιής δύναμη εξυγίανσης της Ελλάδας, στις αρχές του 2012 στο ιδιωτικό αμφιθέατρο της Ιεράς Οδού. Πάντα ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΠΟΡΤΕΣ! Πάντα ΦΑΝΕΡΑ!

Πέραν των μεγάλων συγκεντρώσεων, έγιναν και μια σειρά από συναντήσεις στα γραφεία της ΔΡΑΣΗΣ με μικρότερο κύκλο ανθρώπων, ΑΛΛΑ ΠΑΝΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΚΑΙ ΦΑΝΕΡΑ! Τόσο ανοιχτά, που παρίστατο και ο σημερινός Γενικός Διευθυντής της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ με την ιδιότητά του ως Πολίτης, ακόμη τότε. Και ομιλώ για πριν από το Ιδρυτικό Συνέδριο της Δημιουργίας!

Οι προσπάθειες σύγκλισης συνεχίστηκαν ως την τελευταία στιγμή, με πλήρη γνώση τόσο του Πολιτικού Συμβουλίου, όσον και της Εθνικής Επιτροπής, με την προοπτική ότι εφόσον προέκυπτε κάποια συμφωνία προς κύρωση, να έρθει προ των οργάνων της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ για ψήφιση. Όπως και έγινε στη συνεργασία Δημιουργίας-Δράσης. ΦΑΝΕΡΑ! ΑΝΟΙΧΤΑ! Τόσο ανοιχτά, που στη συνεδρίαση παρίσταντο και απλά μέλη της Δημιουργίας, αλλά και άνθρωποι με την ιδιότητα του απλού Πολίτη.

Οι δικές μου προσπάθειες για συνεργασία ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ προ των εκλογών της 6ης Μαΐου ήταν στο πλαίσιο αυτό, και με την υστερογνωσία, ότι αν είχαν τελεσφορήσει, οι εκλογές της 17ης Ιουνίου θα είχαν αποφευχθεί.

Τίποτε δεν έγινε εν κρυπτώ αναφορικά στις συζητήσεις μεταξύ εμού και όλων των πιθανών συμμάχων στην αποτροπή του κυλίσματος της Ελλάδας στη σημερινής της αδυναμη θέση. Ακόμη και οι ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΚΑΙ ΓΝΩΣΤΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ συζητήσεις μου με στελέχη της Δράσης ως την τελευταία στιγμή, στόχο είχαν την ΙΣΧΥ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ. Για αυτές μάλιλστα έχω γράψει και δημόσια ήδη από την ημέρα των εκλογών του Ιουνίου: 

"Δυστυχώς η ΔΞ έκρινε λανθασμένα την παρότρυνσή μου να απέχει από αυτές τις εκλογές, εφόσον δεν πέτυχε τη συνεργασία με ΔΣ-Δράση πρίν τις εκλογές της 6ης Μαΐου (που θα είχε δώσει κυβέρνηση από τότε ήδη) και την δεύτερη αποτυχία να συνεργαστούν όλοι με τη ΝΔ μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, που θα της είχε διασφαλίσει την είσοδο στο κοινοβούλιο, ισχυροποιώντας τη σταθερότητα της χώρας και εξασφαλίζοντας μέλλον στη μεταρρυθμιστική φωνή." (http://logia-starata.blogspot.gr/2012/06/2-2.html)

Ακόμα και μετά τις εκλογές του Μαΐου, υποστήριξα ανοιχτά την δημιουργία εθνικού μετώπου με ΝΔ-ΔΗΣΥ-ΔΡΑΣΗ. Ακόμη και αυτό καταρρίφθηκε, ώσπου λίγες μέρες μετά ήρθε η πρόταση Μάνου, την οποία και υπερψήφισα, αλλά και εξήγησα το σκεπτικό μου ΔΗΜΟΣΙΑ και ΑΝΟΙΧΤΑ! Όπως πάντα! 

Παρόλη την έκπληξή μου, για την αιτιολόγηση της παρουσίας του Γ.Τανισκίδη στην Εθνική Επιτροπή μετά τις εκλογές του Μαΐου του '12, ως προς την ιδιότητά του ως "εκείνος που έφερε το Θάνο και το Μάνο σε επαφή", όταν οι συνομιλίες είχαν ξεκινήσει από την προηγούμενη χρονιά, στήριξα χωρίς προκαταλήψεις την συνεργασία. Γιατί πίστευα και πιστεύω ότι μόνο μέσα από συνεργασίες θα επέλθει αποτέλεσμα.

Για τις κατηγορίες προς το Θάνο Τζήμερο για μετέπειτα πρόταση προς την Δράση να τορπιλήσει την κάθοδο της Δημιουργίας στις εκλογές του Μαΐου την τελευταία στιγμή, με αντάλλαγμα την πρωτιά στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της Δράσης, δεν έχω ίδιαν γνώσιν και τίποτε δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ή να διαψεύσω. 

Αυτά.

Άγης

Σχόλια