Τι θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου το καλοκαίρι

17-5-2013
















Με σπουδαια ονόματα από τον χώρο της μουσικής και του θεάτρου να δίνουν για άλλη μια χρονιά το παρόν, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα για το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Η αίγλη του , παρά τις δυσκολίες των καιρών, παραμένει σταθερή με το μπάτζετ να κινείται στα ίδια πλαίσια με την προηγούμενη χρονιά.

 Από τη διεθνή σκηνή ξεχωρίζουν ονόματα όπως Πάτι Σμιθ, Νταϊάνα Κρολ, Ολιβιέ Πι αλλά και οι σταθεροί του Φεστιβάλ, Τόμας Οστερμάγιερ, Ζερεμί Ρορέρ και Μαγκί Μαρέ. Ωστόσο, στο πρόγραμμα δεν αποκλείεται να υπάρξουν προσθήκες της τελευταίας στιγμής, όπως το νέο έργο για το οποίο κάνει πρόβες αυτή την εποχή ο Μπομπ Γουίλσον με τον Γουίλεμ Νταφόε και τον Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ. Οι ελληνικές συμμετοχές αυτή τη χρονιά θα είναι πολλές και ενισχυμένες, λόγω οικονομικών συνθηκών. Συνολικά οι εκδηλώσεις αφιερώνονται στη μνήμη του Λευτέρη Βογιατζή και στο πρόγραμμα εντάχθηκε το «Θερμοκήπιο» του Χάρολντ Πίντερ (η τελευταία σκηνοθετική δουλειά του) και ένα τριήμερο με ταινίες στις οποίες πρωταγωνιστεί, καθώς και αντίστοιχα ντοκιμαντέρ.

 Το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου θα διεξαχθεί από Ιούνιο μέχρι Αύγουστο. Εκτός του Ηρωδείου, της Επιδαύρου και της Πειραιώς 260, παραστάσεις θα φιλοξενηθούν και σε χώρους όπως το Μέγαρο Μουσικής, Μουσείο Μπενάκη, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και άλλα



 Από το πρόγραμμα ξεχωρίζουμε τα παρακάτω:

 Ο Γιάννης Κακλέας επιχειρεί μια εικοσιτετράωρη παράσταση-κατάδυση στο μπεκετικό σύμπαν με το «Μερσιέ και Καμιέ» του μεγάλου Ιρλανδού στο Ηρώδειο (29/6).

 Η πολυαναμενόμενη παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με τον "Ιπτάμενο Ολλανδό" του Βάγκνερ σε σκηνοθεσία του διεθνούς Ελληνα σκηνοθέτη Γιάννη Κόκκου στο Ηρώδειο .

 Η νέα εμφάνιση του Θεόδωρου Κουρεντζή, του Ελληνα αρχιμουσικού ο οποίος διαγράφει εντυπωσιακή διαδρομή στην Ρωσία αλλά και στην Δύση κι εμφανίζεται με το σύνολο MusicAeterna στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (10/7).

 Ο Διονύσης Σαββόπουλος υπογράφει όχι μόνο τη μουσική, αλλά και τη σκηνοθεσία του αριστοφανικού «Πλούτου» με σημαντικό καστ (Μουτούση, Λούλης, Κουρής, Μ. Παπαδημητρίου), στα πλαίσια της εκδήλωσης "Επιδαύρια" (12 και 13/7).

 Η πιο ωμή και τραχιά εκδοχή της «Πρώτης Ύλης» του Δημήτρη Παπαϊωάννου επανέρχεται στην Πειραιώς 260, και θα παίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ (1/6-14/7).

 Ο Μιχάλης Μαρμαρινός, επαναλαμβάνει το «Insenso» του Δημήτρη Δημητριάδη στον χώρο πίσω από την Πειραιώς που ανήκει στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, καθώς και στο χώρο της Πειραιώς 260 (12-15/7).

 Η Μαγκί Μαρέν επανέρχεται στο Φεστιβάλ με το καινούργιο τητς έργο «Nocturnes» (Νυχτερινά) στην Πειραιώς 260 (22 και 23/6).

 Ο Θάνος Μικρούτσικος μαζί με τους Μανώλη Μητσιά, Γιάννη Κότσιρα, Δημήτρη Μπάση και Ρίτα Αντωνοπούλου, παρουσιάζει στις 18 Ιουνίου στο Ηρώδειο ένα πρόγραμμα που έχει τίτλο «Πάντα γελαστοί και γελασμένοι».

 Η γνωστή σε όλους Πάττι Σμιθ, «το ιερό τέρας της ροκ κουλτούρας» όπως χαρακτηρίζεται θα πραγματοποιήσει μια μοναδική συναυλία στο Ηρώδειο (22/6).

 Στο Ηρώδειο θα εμφανιστεί επίσης και η διάσημη ντίβα της τζαζ Νταϊάνα Κρολ, που έρχεται στην Ελλάδα για να πραγματοποιήσει μια συναυλία αφιερωμένη στον εορτασμό των 70 χρόνων της ελληνοκαναδικής φιλίας. Η επιτυχημένη καλλιτέχνιδα, με εκατομμύρια πωλήσεις δίσκων, αναμένεται να μαγέψει το κοινό (1/7).

 Ο Τόμας Όστερμαϊερ, φίλος της Ελλάδας και του Φεστιβάλ Αθηνών, επιστρέφει με τον "Εχθρό του λαού" του ‘Ιψεν. Μια φημισμένη παράσταση της ιστορικής Σάουμπυνε που δίνει σημερινή διάσταση στα ιψενικά ζητήματα πάνω στο ηθικό χρέος και τα οικονομικά συμφέροντα, τη διαφάνεια και τη συγκάλυψη. Η παράσταση θα ανέβει στην Πειραιώς 260 (2/7-5/7)

 Στο Ηρώδειο, η Χάρις Αλεξίου μαζί με μία νέα μουσική μπάντα, τους Nouvelle Sextette, θα παρουσιάσει τραγούδια από το ρεπερτόριό της, με εναν πρωτότυπο τρόπο αλλά και τραγούδια από το νέο της άλμπουμ «Η Τρίπλα». (3/7)

 Σταθερός στόχος του Φεστιβάλ παραμένει η ισότιμη ανάδειξη της ελληνικής σκηνικής δημιουργίας με την τέχνη των άλλων χωρών. Η προπώληση των εισιτηρίων θσ ξεκινήσει στις 20 Μαΐου.

 Πηγή:flowmagazine.gr

Σχόλια