Ρέντσι κατά Μέρκελ: Μη μας λες πως δίνεις το αίμα σου για την ΕΕ!

18-12-2015















Ένταση μεταξύ του Ιταλού πρωθυπουργού και της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.
Το επεισόδιο σημειώθηκε με αφορμή την επιμονή της Γερμανίας να μη συμπεριληφθεί στο κείμενο συμπερασμάτων η ασφάλεια των καταθέσεων στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της τραπεζικής ένωσης. Ο Ιταλός πρωθυπουργός μεταξύ άλλων ζήτησε εξηγήσεις από την Άνγκελα Μέρκελ, υπογραμμίζοντας πως με την πολιτική που επιβάλλεται από το Βερολίνο «η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια έχασε τόσο σε θέσεις εργασίας όσο και σε ανταγωνιστικότητα».

Μαζί με τον Ματέο Ρέντσι αντέδρασε σύμφωνα με πληροφορίες και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Τη θέση του Ιταλού πρωθυπουργού στήριξε και ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και ο Πορτογάλος και ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.

Όπως γράφει η ιταλική εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα, ο Ματέο Ρέντσι μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε: «Σήμερα είχαμε δυο συζητήσεις, ουσιαστικής σημασίας. Είπα στην καγκελάριο Μέρκελ πως όταν η Γερμανία παρουσιάζεται ως δωρητής αίματος, στα μάτια της Ευρώπης δεν εμφανίζεται έτσι ακριβώς: το ότι κάνει κάποιος λογικές ερωτήσεις, δεν σημαίνει ότι είναι εχθρός της Γερμανίας. Δεν πρέπει, αντιθέτως, ούτε να φανεί κανείς υποτελής, όπως μπορεί, ίσως, να μοιάσαμε στο παρελθόν»

«Ο Ρέντσι ζήτησε εξηγήσεις από τη Μέρκελ, θυμίζοντας ότι η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια έχασε τόσο σε θέσεις εργασίας όσο και σε ανταγωνιστικότητα, συγκρινόμενη με την Αμερική. Τη στάση του Ιταλού πρωθυπουργού στήριξαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Κόστα και ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπορίσοφ», σημειώνει η Κοριέρε Ντέλα Σέρα.

Το Γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, γράφει για ευθείες βολές του Ματέο Ρέντσι προς την Άνγκελα Μέρκελ. «Η Γερμανία βρέθηκε στο στόχαστρο της κριτικής του ιταλού πρωθυπουργού και άλλων ηγετών, όχι μόνον της άρνησής της να συναινέσει στην κοινή εγγύηση των καταθέσεων στην ευρωζώνη αλλά και λόγω του ζητήματος που αφορά τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream. Μια συμφωνία την οποία υπέγραψε το Βερολίνο με τη Μόσχα, παρά τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι «28» στη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο ο Μ. Ρέτσι κατηγόρησε την Α. Μέρκελ για δυο μέτρα και δυο σταθμά. Ο ιταλός πρωθυπουργός εμφανίστηκε οργισμένος και λόγω της κριτικής που ασκεί η Γερμανία για τη βραδύτητα με την οποία προχωρά η δημιουργία των hotspots στην Ιταλία.


Πηγή:tvxs.gr

Σχόλια