ΚΟΒΕΤΑΙ ΤΟ ΕΚΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ !!! ΘΑ ΚΟΠΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ - ΧΑΜΗΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΟ 2017 Ενώ το 20% των δικαιούχων θα το χάσει από φέτος !!!

12-4-2016
















 Την ταχύτερη κατάργηση του ΕΚΑΣ φαίνεται διατεθειμένη να αποδεχθεί η κυβέρνηση, προκειμένου να σωθούν οι επικουρικές συντάξεις.Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Enikonomia», κατά τη διάρκεια της χθεσινής διαπραγμάτευσης του υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργου Καρτούγκαλου με τους επικεφαλής των δανειστών, συμφωνήθηκε η καταβολή του ΕΚΑΣ να κοπεί για την συντριπτική πλειοψηφία των δικαιούχων ήδη από το 2017.

Οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν ότι πιθανότατα το 70% των δικαιούχων θα πάψει να λαμβάνει το ΕΚΑΣ από τη χρήση του 2017, με μόλις το 10% να συνεχίσει να το λαμβάνει το 2018.Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Μνημόνιο το 20% των δικαιούχων χάνουν το επίδομα φέτος, ενώ η πλήρης κατάργησή του προβλέπεται έως το τέλος του 2018. Η αλλαγή αυτή τέθηκε στο τραπέζι, προκειμένου να διασφαλιστεί η εξοικονόμηση του 1% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2018.

Η λύση αυτή κρίθηκε σκόπιμη, προκειμένου να μην εφαρμοστούν μεγάλες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο καταγράφηκε πρόοδος στο ακανθώδες ζήτημα των επικουρικών συντάξεων.Πηγές αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίστηκαν χθες βράδυ πιο διαλλακτικοί στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί παράλληλα με μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις ύψους 300- 350 εκατ. ευρώ και ταυτόχρονα με την χρήση του αποθεματικού του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης.

Αναλυτικότερα έπεσαν στο τραπέζι δύο σενάρια αύξησης εισφορών: το πρώτο προβλέπει αύξηση εισφορών κατά 1,5 μονάδα για μια τριετία, και το δεύτερο αύξηση κατά 1 μονάδα για έξι έτη.Και τα δύο σενάρια αναμένεται να ποσοτικοποιηθούν τις προσεχείς ημέρες από τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών και τους αρμόδιους υπαλλήλους του υπουργείου Εργασίας, προκειμένου να συμφωνηθούν τα τελικά ποσά που εξοικονομούνται.

Ο νέος στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να μην γίνει καμία μείωση στο άθροισμα συντάξεων - κύριων και επικουρικών- έως και τα 1.300 ευρώ.Σημειώνεται ότι το έλλειμμα του ΕΤΕΑ ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ έως το 2024, παρά την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5 μονάδα που προβλέπει η αρχική πρόταση του υπουργείου Εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ ζητούσε μέχρι πρότινος εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και μειώσεις ύψους 700 εκατ. ευρώ, ενώ και η ευρωπαϊκή πλευρά ανέβαζε τον πήχη τουλάχιστον στα 500 εκατ. ευρώ.Σε όποιο από τα δύο πιθανά σενάρια καταλήξουν οι δυο πλευρές, το έλλειμμα που θα προκύψει ετησίως στο ΕΤΕΑ θα καλύπτεται από την περιουσία του ταμείου κι όχι από το κράτος.
Ακόμη, η ελληνική πλευρά έκανε αποδεκτό και το αίτημα των πιστωτών να τεθεί όριο ηλικίας τα 55 έτη, για την λήψη συντάξεων χηρείας.Κυβερνητικά στελέχη που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις εκτιμούσαν ότι η συμφωνία στο ασφαλιστικό θα μπορούσε να επιτευχθεί ακόμη και σήμερα, μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων, καθώς αυτό που έμενε ήταν η ποσοτικοποίηση των νέων προτάσεων – υπαναχωρήσεων που έπρεπε να γίνουν και από τις δύο πλευρές.

Να σημειωθεί επίσης, ότι η κυβέρνηση κατέθεσε νέα πρόταση για τους συντελεστές αναπλήρωσης, βάσει των οποίων θα υπολογίζονται οι νέες συντάξεις, η οποία έγινε αποδεκτή από τους θεσμούς. Για 40 χρόνια ασφάλισης, το συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης ανέρχεται σε 40,75%.Στην ανταποδοτική σύνταξη θα προστίθεται η Εθνική, που για 20 χρόνια ασφάλισης συμφωνήθηκε στα 384 ευρώ. Για κάθε ένα χρόνο κάτω των 20 και έως τα 15 έτη ασφάλισης, η Εθνική Σύνταξη θα μειώνεται κατά 2%, ώστε να μην πέφτει κάτω από 345 ευρώ.

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος πάντως, αν και εξερχόμενος του Χίλτον λίγο πριν από τις 2 μετά τα μεσάνυχτα, αρκέστηκε μόνο στο να δηλώσει πως δεν υπήρχε αρκετός χρόνος να για ολοκληρωθεί η συμφωνία.


Πηγη: enikonomia.gr

Σχόλια