Διέλυσαν το δίκτυο της ΔΕΗ σε Βοιωτία και Φθιώτιδα

15-4-2016


















 Εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια Λειβαδιάς εγκληματική οργάνωση Πακιστανών, τα μέλη της οποίας ενέχονται στη διάπραξη σωρείας κλοπών χαλκού από μετασχηματιστές του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε., σε διάφορες περιοχές της Βοιωτίας και της Λοκρίδας Φθιώτιδας.

Για την υπόθεση αυτή, συνελήφθησαν χθες πρώτες πρωινές ώρες στον Παύλο Βοιωτίας και το μεσημέρι σε περιοχή της Αττικής, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς, συνολικά τέσσερις Πακιστανοί, ηλικίας 23, 21, 22 & 23 ετών αντίστοιχα, ενώ επιπλέον αναζητούνται ένας 24χρονος ομοεθνής τους και ένας άγνωστος συνεργός τους, τα στοιχεία ταυτότητας του οποίου διερευνώνται.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για σύσταση & συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διάπραξη διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών & φθορών, καθώς και κατά περίπτωση, για παραβάσεις νομοθεσίας περί αλλοδαπών & περί Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.).
Ειδικότερα, στο πλαίσιο ειδικού σχεδιασμού και εφαρμογής επιχειρησιακών δράσεων, με στόχο την πρόληψη και καταστολή διάπραξης κλοπών ποσοτήτων χαλκού από μετασχηματιστές, εντοπίσθηκε χθες πρώτες πρωινές ώρες από αστυνομικούς της Α’ Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.), της Διεύθυνσης Αστυνομίας Βοιωτίας & του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς, επί της επαρχιακού οδού Παύλου – Ορχομενού, Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο ένας 23χρονος.

Το όχημα ακινητοποιήθηκε και σε έλεγχο που διενεργήθηκε, αρχικά διαπιστώθηκε ότι ο 23χρονος στερούταν την απαραίτητη άδεια ικανότητας οδηγήσεως από την αρμόδια Αρχή, ενώ ακολούθως οδηγήθηκε στο Τμήμα Ασφαλείας Λιβαδειάς. Από την πρόοδο της έρευνας προέκυψε ότι λίγο νωρίτερα, ο 23χρονος είχε αποβιβάσει από το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, πλησίον του σημείου εντοπισμού του, τέσσερις συνεργούς τους, οι οποίοι όπως διαπιστώθηκε είχαν αφαιρέσει ποσότητα χαλκού από μετασχηματιστή του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε., που είχε τοποθετεί και ηλεκτροδοτηθεί εκ νέου, λόγω προηγούμενης πάλι κλοπής του.

Στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, εντοπίσθηκαν και συνελήφθησαν, χθες μεσημβρινές ώρες σε περιοχή της Αττικής, οι τρεις εξ αυτών (21χρονος, 22χρονος & 23χρονος), οι οποίοι στερούνται νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη χώρα μας, ενώ από τους αστυνομικούς κατασχέθηκε το παραπάνω Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του 24χρονου.

Από την ενδελεχή και εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι δράστες, τουλάχιστον από τα τέλη Νοεμβρίου του 2015, είχαν ενωθεί και συστήσει οργανωμένη εγκληματική ομάδα, με ιεραρχική δομή, διακριτούς ρόλους και διαρκή δράση, με αποκλειστικό σκοπό την αφαίρεση ποσοτήτων χαλκού από μετασχηματιστές του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.

Δρούσαν πάντα βάσει οργανωμένου σχεδίου και εξειδικευμένης μεθοδολογίας, πρώτες πρωινές ώρες, ενώ διέθεταν κατάλληλες τεχνικές γνώσεις και υποδομή (προμήθεια ειδικού εξοπλισμού). Επιπλέον είχαν κατανεμημένα καθήκοντα και ειδικότερα:
Ο 23χρονος που αρχικά συνελήφθη, εκτελούσε χρέη μεταφορέα των υπόλοιπων μελών στα σημεία κλοπής του χαλκού, καθώς και χρέη «τσιλιαδόρου», ο 24χρονος παρείχε το όχημά του προς διευκόλυνση των υπόλοιπων μελών συνεργών του, για την συνεχή δράση και επέκτασή της ομάδας, σε όλες τις εφικτές περιοχές υλοποίησης των εγκληματικών τους σχεδίων και τα υπόλοιπά μέλη της ομάδας, αποτελούσαν τους φυσικούς αυτουργούς των κλοπών - φθορών.

Από τους αστυνομικούς εξακριβώθηκε ότι τα μέλη της οργάνωσης, ενέχονται στη διάπραξη τουλάχιστον 38 κλοπών χαλκού και φθορών από μετασχηματιστές του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε., σε περιοχές της Βοιωτίας (Βασιλικά, Παρόριο, Πύργος, Πέτρα, Αλίαρτος, Χαιρώνεια, Υψηλάντης, Μαυρομμάτι, Παύλος, Άγ. Δημήτριος, Αλαλκομενές, Σωληνάρι, Κάστρο και Ακραίφνιο) και της Φθιώτιδας (Κολάκα, Έξαρχος και Καλαπόδι).
Η λεία που αποκόμισαν από την παράνομη δράση τους, περιλαμβάνει ποσότητα χαλκού, το συνολικό βάρος του οποίου ανέρχεται περίπου στα 6.112 κιλά, με τη ζημιά που έχει υποστεί η επιχείρηση, από τις φθορές που προκλήθηκαν στους μετασχηματιστές, να ξεπερνά τις 176.000 ευρώ.

Η έρευνα από το Τμήμα Ασφαλείας Λιβαδειάς συνεχίζεται, προκειμένου να διερευνηθεί όλο το φάσμα της εγκληματικής τους δραστηριότητας, να διακριβωθεί πλήρως η σύνθεσή της, καθώς και να διαπιστωθεί η τυχόν εμπλοκή των μελών της και σε άλλες συναφείς αξιόποινες πράξεις. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λιβαδειάς.


Πηγή: viotianews.gr/news.aspx?nid=12082#ixzz45uFfAwPS

Σχόλια