Συνέντευξη της Ζωής Κωνσταντοπούλου στον Alpha 989 και στην εκπομπή “Γιάφκα” με τον Σπύρο Χαριτάτο

9-9-2016






Σπύρος Χαριτάτος: Σπεύδω για να κάνω μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με την Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, πρώην Πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, που είναι στην παρέα μας.

Καλωσορίσατε και ευχαριστώ θερμά.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Καλώς σας βρήκα.

Σπύρος Χαριτάτος: Θέλω να σας πω κάτι στον αέρα, δεν ήθελα να το πω εκτός αέρα. Την πρώτη φορά που είσαστε εδώ επί δίωρο, η αναπαραγωγή που έγινε από όλα τα Μέσα, εφημερίδες, τηλεοράσεις και ραδιόφωνα σε αυτά που είπατε ήταν έως μηδενική. Μόνο στο διαδίκτυο κάποια κομμάτια των τοποθετήσεών σας, κυρίως αυτά που αναφέρονταν στην Κυβέρνηση σήμερα και στον Αλέξη Τσίπρα ισχνά μεταδόθηκαν. Υπήρξε απόλυτο σιωπητήριο σε όλα τα κανάλια, σε όλα τα ραδιόφωνα. Σε άλλες των περιπτώσεων κυνηγάγαμε τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, οτιδήποτε πει, είτε για να το κραυγάσουμε είτε για να το αποθεώσουμε. Όφειλα να το πω, είναι μια διαπίστωση του δημοσιογράφου.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Νομίζω ότι είναι κι ένα στοίχημα για το μέλλον. Και είναι κι ένα στοίχημα για τους πολίτες, γιατί η Ενημέρωση είναι δημόσιο αγαθό και το να παρεμβάλλεται ένα παραπέτασμα σιωπής και τελικά η πληροφορία, που είναι δύναμη για τους πολίτες, να μην φθάνει σε αυτούς είναι κι αυτό μια μορφή στραγγαλισμού της Δημοκρατίας.
Δεν μπορώ να σας πω ότι πτοούμαι από αυτό το φαινόμενο. Αντίθετα, αισθάνομαι ότι αποδεικνύεται πως αυτά που λέω ενοχλούν, φοβίζουν. Αυτά που κάνει και θα κάνει η Πλεύση Ελευθερίας, αυτονοήτως κάνουν πολλούς να χάνουν τον ύπνο τους. Επομένως, η σιωπή μπορεί να είναι ένα εύκολο, αν θέλετε, εργαλείο, αλλά εμείς θα φτιάξουμε και θα χρησιμοποιήσουμε όλα εκείνα τα αντι-εργαλεία που θα σπάσουν και τη σιωπή και την ανομία και τη διαπλοκή και τη διαφθορά και θα αποκαταστήσουν αυτά που έπρεπε να είναι δεδομένα για όλους μας: τη Δημοκρατία, την ελευθερία και την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στην πληροφορία.

Σπύρος Χαριτάτος: Θα το ρωτήσω απευθείας κι οφείλω να το κάνω αυτό γιατί είναι καρφωμένοι στα ραδιόφωνά τους τόσο στα υπουργικά γραφεία
για την απομαγνητοφώνηση όλοι οι συνάδελφοι, αλλά κυρίως οι συνάδελφοι εργαζόμενοι τεχνικοί και δημοσιογράφοι όχι μόνο σε αυτόν τον σταθμό, όχι μόνο στο Star αλλά και στην κρατική τηλεόραση, την οποία έχετε στηρίξει με τον πλέον κραυγαλέο τρόπο, εντός εισαγωγικών, γιατί δεν θέλω να παρεξηγηθώ αλλά και να παρεξηγηθώ δεν υπάρχει πρόβλημα γιατί εδώ είμαστε και τα συζητάμε. Ποιά είναι η άποψή σας για τη διαδικασία των τηλεοπτικών αδειών, για τα όσα έχουν προκύψει ως συμπεράσματα ή αν θέλετε κι ως εξελίξεις… Θα ήθελα την άποψη της Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κύριε Χαριτάτο, εγώ είπα πάρα πολύ νωρίς ότι η Κυβέρνηση στήνει τη δική της διαπλοκή. Το είπα από τα τέλη του 2015. Από το Φθινόπωρο του 2015. Γιατί ήταν ορατή αυτή η μεθόδευση, ήδη, από τον Αύγουστο του 2015. Τότε δεν έστερξε κανένας από τους νομιμοποιούμενους, θα πω, προκειμένου να αποτραπεί αυτή η διαδικασία, η οποία είναι εξίσου αποκρουστική σε μια δημοκρατία με την προηγούμενη συνθήκη, αυτή που επικράτησε επί Κυβέρνησης Σαμαρά.

Το να θέλει μια Κυβέρνηση να ελέγχει την ενημέρωση, το να θέλει να
συναλλάσσεται με τους ιδιοκτήτες των Μέσων Ενημέρωσης, το να επιδιώκει τη συνάντηση μαζί τους, μέσα από μια διαδικασία που ήταν σε όλη της τη διαδρομή διάτρητη, απλώς αποδεικνύει ότι έχουμε μια εξουσία πολύ αδύναμη που ψάχνει υποστυλώματα εκεί όπου δεν υπάρχει δημοκρατική νομιμοποίηση. Τώρα, για τις πρόσφατες εξελίξεις θα σας έλεγα ότι η δική μου προσέγγιση είναι ότι αναλογεί ένα πολύ μεγάλο καθήκον στους πολίτες να διεκδικήσουν και να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στην ενημέρωση κι αυτό είναι εντελώς άσχετο με οποιαδήποτε επιχείρηση που συνδέεται με την ενημέρωση, είναι βαθιά συνδεδεμένο με το Σύνταγμα και το δικαίωμα όλων να έχουν μια αδιαμεσολάβητη πρόσβαση στην αχειραγώγητη ενημέρωση. Είναι γνωστό ότι από το 2013 έχει μελετηθεί και αποτυπωθεί η τεχνική δυνατότητα να υπάρχουν, μέσα από πολυπλεξίες, τουλάχιστον 16 δίαυλοι προβολών. Η μεθόδευση η οποία έγινε, από τη μια πλευρά να
καταργηθεί, να παυθούν οι θητείες του ΕΣΡ, δηλαδή να μην ασχοληθεί με το θέμα της ραδιοτηλεόρασης η αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή, γεγονός πρωτοφανές, η μεθόδευση που έγινε για να γίνει υπουργός-καναλάρχης ο υπουργός Επικρατείας, ο κ. Παππάς, η μεθόδευση που έγινε στη συνέχεια ώστε ο κ. Παππάς να έχει την εξουσία να τείνει το μαστίγιο και το καρότο στους υποψήφιους ή εν ενεργεία καναλάρχες είναι μια μεθόδευση που από μόνη της βοά, βοά ότι κάποιος θέλει να συναλλαγεί. Εγώ θα σας πω με μεγάλη ειλικρίνεια, το είπαμε και στην προηγούμενη συζήτηση που κάναμε πριν από περίπου ένα μήνα, ότι δυστυχώς και οι επιχειρήσεις των Μέσων Ενημέρωσης ενέδωσαν σ΄ αυτή τη διαδικασία εκβιασμού ή προσδοκίας κι έτσι τήρησαν τις ισορροπίες μέχρι την ολοκλήρωση, αν θέλετε, και τις τηρούν ακόμα. Νομίζω, καθαρά θα σας το πω, με ισορροπισμούς δεν πρόκειται να αποκατασταθεί η ελεύθερη ενημέρωση. Κι ένας Πρωθυπουργός που κάνει καφέ σε ιδιοκτήτη Μέσων Ενημέρωσης, σε ένα κρυφό ραντεβού που έχει πια δημοσιοποιηθεί και διαλαληθεί δεν μπορεί να διατείνεται προς καμμία κατεύθυνση ότι θα πατάξει τη διαπλοκή.

Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.plefsieleftherias.gr/synentefxi-tis-zois-konstantopoulou-ston-alpha-989-ke-stin-ekpobi-giafka-ton-spyro-charitato

Σχόλια