Οι γυναίκες με εξάψεις κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιαγγειακά

21-4-2017


















O εξάψεις, ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, δεν επηρεάζουν απλώς την ποιότητα ζωής μιας γυναίκας. Νέα μελέτη δείχνει ότι, ιδιαίτερα για τις νεότερες γυναίκες μέσης ηλικίας (ηλικίας 40-53 ετών), οι συχνές εξάψεις μπορούν να σηματοδοτήσουν αγγειακές δυσλειτουργίες που μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιακή νόσο.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό της Εταιρείας Εμμηνόπαυσης Βόρειας Αμερικής (NAMS).

Η πρώτη ομάδα στην οποία δοκιμάστηκε η σχέση μεταξύ της λειτουργίας των ενδοθηλιακών κυττάρων και της εμφάνισης εξάψεων ήταν σε 272 μη καπνίζουσες γυναίκες, ηλικίας 40 έως 60 ετών. Η επίδραση των εξάψεων στην ικανότητα των αιμοφόρων αγγείων να διαστέλλονται τεκμηριώθηκε μόνο στις νεώτερες γυναίκες. Δεν παρατηρήθηκε συσχέτιση στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας (ηλικίας 54-60 ετών), που να δείχνει ότι οι εξάψεις σχετίζονται περισσότερο με τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων.

Η καρδιαγγειακή νόσος ωστόσο, είναι κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες. Τα αποτελέσματα από τη μελέτη, προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης που εργάζονται για την αξιολόγηση του κινδύνου των καρδιακών παθήσεων σε ασθενείς με εεμμηνόπαυση.

Εξάψεις αναφέρθηκαν από το 70% των γυναικών περίπου, με περίπου το ένα τρίτο από αυτές να τις περιγράφει ως συχνές ή σοβαρές. Νεότερα δεδομένα υποδεικνύουν ότι οι εξάψεις συχνά ξεκινούν νωρίτερα από ό,τι νομίζαμε μέχρι σήμερα - πιθανότατα στα τέλη της αναπαραγωγικής ηλικίας - και εξακολουθούν να υφίστανται για μια δεκαετία ή και περισσότερο. «Οι εξάψεις δεν είναι απλά μια ενόχληση. Έχουν συνδεθεί με τα καρδιαγγειακά, την υγεία των οστών και την υγεία του εγκεφάλου», λέει ο Δρ JoAnn Pinkerton, εκτελεστικός διευθυντής της NAMS. «Σε αυτή τη μελέτη, φυσιολογικά οι μετρήσεις των εξάψεων συνδέονται με καρδιαγγειακές μεταβολές που συμβαίνουν νωρίς κατά τη διάρκεια της μετάβασης στην εμμηνόπαυση».


Πηγή:www.stogiatro.gr

Σχόλια