Επίσκεψη κ Μ ουζάλα στη Λιβαδειά


5-4-2017



Λιβαδειά 4/4/2017
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επίσκεψη στη Λιβαδειά πραγματοποίησαν, τη Δευτέρα 3 Απριλίου 2017, ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Μουζάλας, ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Μπαλάφας και αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες με επικεφαλής τον κ. Philippe Leclerc, στο πλαίσιο ενημέρωσης και αποτύπωσης της προόδου του έργου που υλοποιεί η ΚΕΔΗΛ για την φιλοξενία των προσφύγων σε διαμερίσματα.

Ο κ. Μουζάλας, ο κ. Μπαλάφας και ο κ. Leclerc συναντήθηκαν με τη Δήμαρχο Λεβαδέων κ. Γιώτα Πούλου και συζήτησαν σχετικά με την διαχείριση του προσφυγικού, ενώ στη συνέχεια παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στο Παλιό Δημαρχείο παρουσία εκπροσώπων φορέων της πόλης.

Η Δήμαρχος Λεβαδέων, αφού τους καλωσόρισε στη πόλη, αναφέρθηκε στην επιτυχή υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος φιλοξενίας προσφύγων σε διαμερίσματα στη Λιβαδειά με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας και την συνεργασία του κ. Μουζάλα.

Υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα προσφέρει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους πρόσφυγες και ταυτόχρονα συμβάλλει στην καλλιέργεια των αρχών αλληλεγγύης και ανθρωπισμού, ενώ παράλληλα παρέχει οικονομικά οφέλη για την τοπική κοινωνία.

Στη συνέχεια τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή με την ενίσχυση των κοινωνικών δομών του δήμου, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διασφάλιση ισορροπιών μεταξύ των ασθενέστερων δημοτών που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση και των ωφελούμενων προσφύγων.
Εξέφρασε, επιπλέον, την άποψη ότι το πείραμα της Λιβαδειάς πέτυχε και ότι αποτελεί μια καλή πρακτική για όλους τους Δήμους, ενώ παράλληλα θα μπορούσε να αποτελέσει τον βασικό πυλώνα του εθνικού σχεδιασμού για το προσφυγικό.

Κλείνοντας, σημείωσε ότι στη Λιβαδειά φιλοξενούνται ήδη 294 ωφελούμενοι, ενώ μέχρι το τέλος τους 2017 έχει συμφωνηθεί η φιλοξενία 420 ωφελούμενων αιτούντων άσυλο και υποψήφιων μετεγκατάστασης.

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Μουζάλας αναφέρθηκε επίσης, στην επιτυχία του πιλοτικού προγράμματος που εφαρμόστηκε στη Λιβαδειά και το οποίο αποτελεί έναυσμα για την προώθηση υλοποίησης αντίστοιχων προγραμμάτων και σε άλλους Δήμους με την συνεργασία της κυβέρνησης, της Ύπατης Αρμοστείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σημείωσε, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση των camp από 45 σε 23 με την αύξηση δημιουργίας νέων θέσεων διαμονής σε διαμερίσματα σε Δήμους όλης της χώρας. Για τον σκοπό αυτό, έχει εξασφαλιστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδότηση για 10.000 θέσεις φιλοξενίας σε διαμερίσματα το 2017 με δυνατότητα επέκτασης και το 2018.

Ο κ. Μουζάλας ανέφερε ότι μεταξύ του Υπουργού και της UNHCR συζητείται η δυνατότητα παροχής αντισταθμιστικών ωφελημάτων στις τοπικές κοινωνίες, που θα αφορούν σε δομές υγείας, εκπαίδευσης και κοινωνικής προστασίας.

Στη συνέχεια ο Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, κ. Philippe Leclerc τόνισε ότι βρίσκεται στη Λιβαδειά για να γιορτάσει την επιτυχία υλοποίησης του προγράμματος στην πόλη, καθώς αποτελεί έμπρακτη λύση για την επίτευξη ενός βιώσιμου τρόπου διαχείρισης του προσφυγικού με κοινά οφέλη και για την τοπική κοινωνία και για τους πρόσφυγες και σίγουρα αποτελεί παράδειγμα βέλτιστης πρακτικής και για άλλους Δήμους της χώρας. Ανέφερε επίσης, ότι η στήριξη και η συμμετοχή των εκπροσώπων της Εκκλησίας, της κοινωνίας των πολιτών και η απαραίτητη ενημέρωση των δημοτών ενισχύουν την επιτυχία του προγράμματος στους Δήμους.
Τέλος, τον λόγο πήραν δυο ωφελούμενοι του προγράμματος, πρόσφυγες από την Συρία, οι οποίοι μετέφεραν την εμπειρία τους από τη διαμονή τους στη Λιβαδειά και ευχαρίστησαν την Δήμαρχο Λεβαδέων, την Ύπατης Αρμοστεία και την ελληνική κυβέρνηση για την ευκαιρία που τους δόθηκε να ζήσουν αξιοπρεπώς και με ασφάλεια. Μετά το πέρας της συνέντευξης κατευθύνθηκαν στο χώρο των κοινών δραστηριοτήτων που είχε οργανώσει η ΚΕΔΗΛ, όπου συνομίλησαν με αρκετούς ωφελούμενους, έπαιξαν ποδόσφαιρο, ζωγράφισαν με τα μικρά παιδιά και γεύτηκαν τα τοπικά και αραβικά εδέσματα που είχαν μαγειρέψει οι εθελόντριες από το Δίκτυο Αλληλεγγύης για τους Πρόσφυγες και από τις γυναίκες - πρόσφυγες που φιλοξενούνται στη Λιβαδειά.


Πηγή:thivanews.blogspot.gr

Σχόλια