Δυναμική ήταν παρέμβαση της Άριας Αγάτσα στο διευρυμένο ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή.

Δυναμική ήταν παρέμβαση της Άριας Αγάτσα στο διευρυμένο ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή.
Του Γιώργου Καλία


Άσκησε κριτική στον Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και ζήτησε, αφενός να μην θιγούν σε καμία περίπτωση τα χαμηλά οικονομικά στρώματα, αλλά και να πει ο Υπουργός και όλη την αλήθεια για το συμβαίνει με την κρίση.
Μεταξύ των άλλων, επισήμανε:

 «Κύριοι Υπουργοί, κύριοι συνάδελφοι, διανύουμε σίγουρα το τέλος μιας εποχής και σε τέτοιες ιστορικές περιόδους προκύπτουν γεγονότα ακόμα και ακραία. Τέτοια απαξία δεν έχει ξαναγνωρίσει το πολιτικό σύστημα και σ’ αυτό δεν είμαστε άμοιροι ευθυνών.
Κύριοι Υπουργοί, το κτίριο αυτό, μαζί μ' εμάς, έχει δεχτεί άπειρες ανοιχτές παλάμες. Γιατί; Μας αξίζει αυτό; Αξίζει στην Ελλάδα που γέννησε τη Δημοκρατία; Το θέμα είναι πως κινούμαστε σε αυτό το πλαίσιο, σ’ αυτό το τοπίο που έχει διαμορφωθεί.
Τι κάνουμε εμείς για να διαχειριστούμε αυτήν την κρίση σ' αυτές τις συνθήκες; Χρειάζεται ψυχραιμία και δράσεις. Δράσεις γρήγορες όμως, γιατί οι καιροί απαιτούν γρήγορες λύσεις. Θεωρώ ότι η λύση των εκλογών σημαίνει ομολογία αποτυχίας και ήττας. Πρέπει να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια μας, να ανασυγκροτηθούμε, να δούμε που λαθέψαμε και να καθίσει η σκόνη ώστε ο πολίτης να κρίνει όσο γίνεται πιο νηφάλια.
Ο κόσμος στις πλατείες μας δίνει πολλά μηνύματα και οφείλουμε να τα λάβουμε πολύ σοβαρά υπ' όψιν. Σοβαρά όμως πρέπει να τα λάβουν υπόψη τους η Τρόϊκα και οι λεγόμενοι "ισχυροί της Ευρώπης" που κινούν τα νήματα. Θα πρέπει να προβληματιστούν και να βρουν νέους τρόπους επίλυσης της κρίσης, που δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Κάτι άλλο πρέπει να γίνει, έχουν αλλάξει οι καιροί. Πάντως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θιγούν άλλο τα χαμηλά στρώματα. Όσον αφορά όλους εμάς, οφείλουμε να δώσουμε ένα όραμα για την κοινωνία του αύριο, πρέπει να προτάξουμε αυτό που να μας ενώνει. Ένας νέος αναπτυξιακός στόχος; Θα έχει να κάνει με τον πολιτισμό μας; Τον τουρισμό μας; Να αποκτήσουμε μία ταυτότητα. Ποιά είναι η Ελλάδα του 2011;Τι πρεσβεύει;
Θα ήθελα να σας ρωτήσω κύριε Υπουργέ, έχετε κάποια μηνύματα από την Τρόϊκα μετά τις συγκεντρώσεις στις πλατείες; Αν δηλαδή έγινε κατανοητό ότι ναι μεν τα μέτρα είναι απαραίτητα, αλλά δεν υπάρχουν αντοχές και ανοχές; Ξοδέψαμε γρήγορα το πολιτικό μας κεφάλαιο. Γιατί;
Σήμερα δίνουμε λαβές σε αυτούς που πραγματικά μας έφεραν στην κρίση και εννοώ τη Νέα Δημοκρατία.
Ωστόσο σε κάθε περίπτωση βλέπω ότι ο κόσμος θέλει την αλήθεια. Θέλει να γνωρίζει για να μπορέσει να αντιμετωπίσει. Προσωπικά θα ήθελα να απαντάω ξεκάθαρα στους συμπολίτες μου και είναι κάτι που μ' ενοχλεί όταν δεν μπορώ να το πράξω.
Πόσο θα διαρκέσει η κρίση; Ποιές θυσίες θα χρειαστεί να κάνει ο ελληνικός λαός; Τι θα γίνει με το πετρέλαιο; Προσφάτως πήγα σε ένα ορεινό χωριό της Βοιωτίας και μου είπαν ξεκάθαρα ότι δεν μπορούν ν' αντέξουν οικονομικά όταν έχουν εννέα μήνες χειμώνα.
Πότε θα αρχίσουν τα προγράμματα για τους ανέργους;

Συγκεκριμένα ερωτήματα, που απαιτούν συγκεκριμένες απαντήσεις. Θέλω να απαντάω έντιμα, καθαρά και ας είναι και σκληρό αυτό που θα πω. Όμως, να είναι όμως αληθινό.»

Σχόλια