Βραβείο Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας «Οικόπολις 2011″ για τη Μαρία Χρησταντώνη

Ιουλ 01, 2011

Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΓΕΙΑ ΝΕΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΩΝ ΘΗΒΩΝ ΤΗΣ κ. ΧΡΗΣΤΑΝΤΩΝΗ ΜΑΡΙΑΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ «ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2011»


Σταθερά προσηλωμένος στην ανάγκη ανάδειξης των πρωτοβουλιών που αφορούν στο περιβάλλον, ο ετήσιος θεσμός των Βραβείων Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2011 του ECOCITY κορυφώθηκε με την διοργάνωση της Τελετής Απονομής τη Δευτέρα 6 Ιουνίου στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης .

Η δημόσια αναγνώριση στοχευμένων δράσεων και συγκεκριμένων πρωτοβουλιών στα πλαίσια αξιών όπως η ευγενής άμιλλα, για το παραπάνω από το καθήκον έργο και η προσπάθεια για το άριστον, προάγουν το ευ πράττειν.

Η ελληνική κοινωνία στο σύνολό της αλλά και κάθε μέλος της ξεχωριστά έχει χρέος να προλάβει και να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις στο περιβάλλον και την καταχρήση της Φύσης, είναι το μήνυμα που εξέπεμψαν τα 7α Βραβεία Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2011.

Κοινή εκτίμηση όλων των συμμετεχόντων στα Βραβεία ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2011 είναι ότι η εγρήγορση όλων μας στην πρόληψη και αντιμετώπιση περιβαλλοντικών ζητημάτων χρήζει εντατικοποίησης και ενίσχυσης κυρίως μέσα από τη συνεργασία της πολιτείας σε όλα τα επίπεδα αποφάσεων και διοίκησης, των θεσμικών παραγόντων του περιβάλλοντος, των εκπροσώπων της ακαδημαϊκής κοινότητας και της επιχειρηματικής αγοράς.

Τα φετινά βραβεία ΟΙΚOΠΟΛΙΣ 2011, αναφέρονται σε έργα, δράσεις και ενέργειες που ολοκληρώθηκαν ή υλοποιήθηκαν κατά την διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς.

Την Εκδήλωση χαιρέτησαν η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα Τίνα Μπιρμπίλη, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Σπύρος Κουβέλης, ο Υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Σπύρος Βούγιας, η Υπουργός Εργασίας κα Άννα Νταλάρα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής για την Προστασία Περιβάλλοντος της Βουλής και Βουλευτής Μαγνησίας κ. Κων. Καρτάλης και ο πρ. Υφυπουργός Μεταφορών Αναστ. Νεράτζης Βουλευτής Πειραιά.

Οι νικητές των ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2011 αναδείχθηκαν μέσα από έγκυρη διαδικασία με κριτήρια γνωστά σε όλους τους διαγωνιζομένους εξ αρχής. Στον καθένα διακεκριμένο απονεμήθηκε το αγαλματίδιο ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2011 κατασκευασμένο από ανακυκλωμένο γυαλί, δημιουργία του καλλιτέχνη κ. Χρήστου Μιχαήλ Παπανδρόπουλου.

Σύντομη περιγραφή του έργου


Η αναγνώριση της οικονομικής αξίας του νερού μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προστασία του, οδηγώντας σε πιο ορθολογική κατανομή του στις διάφορες χρήσεις. Ένα πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση πραγματοποιήθηκε με την Οδηγία-Πλαίσιο για τα νερά (2000/60). Η Οδηγία αντιμετωπίζει το νερό ταυτόχρονα ως περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό αγαθό και εισάγει την έννοια της ανάκτησης του πλήρους κόστους των υπηρεσιών νερού, ορίζοντας ως συνιστώσες αυτού όχι μόνο το οικονομικό αλλά το περιβαλλοντικό κόστος και το κόστος πόρου.

Αντικείμενο της μεταπτυχιακής εργασίας αποτέλεσε η εκτίμηση της οικονομικής αξίας των υπόγειων νερών της ευρύτερης περιοχής των Θηβών, με τη μέθοδο Υποθετικής Αξιολόγησης. Για τις ανάγκες της έρευνας συμπληρώθηκαν 370 περίπου ερωτηματολόγια με προσωπικές συνεντεύξεις σε αστικά και αγροτικά νοικοκυριά στην ευρύτερη περιοχή των Θηβών. Η ετήσια συνολική οικονομική αξία των υπόγειων νερών εκτιμάται μεταξύ 700.000 € και 970.000 € περίπου, ενώ η Παρούσα Αξία σε ορίζοντα δεκαετίας, κυμαίνεται αντίστοιχα μεταξύ 6.000.000 € και 8.300.000 € περίπου.

Τα αποτελέσματα της εργασίας είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα καθώς όντας από τις ελάχιστες προσπάθειες στον Ελλαδικό χώρο και από τις λίγες διεθνώς στο συγκεκριμένο πεδίο, προκύπτουν πολλαπλώς χρήσιμα συμπεράσματα σε επιστημονικό και πολιτικό επίπεδο, ειδικά στην εφαρμογή της Οδηγίας 2000/60.

Τη συγκεκριμένη βραδιά, βραβείο κατάφερε να αποσπάσει και η Θηβαία κ. Μαρία Χρησταντώνη για την μεταπτυχιακή της εργασία με θέμα «Εκτίμηση της ποιότητας και της οικονομικής αξίας των υπόγειων νερών της ευρύτερης περιοχής των Θηβών» με επιβλέποντα τον κ. Δαμίγο Δημήτριο, Επίκουρο Καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Πηγή exeisminima.gr

Σχόλια