Στόχος η "Περιβαλλοντική Ενημερότητα"

7-13-2011

Το στόχο , που είχε θέσει και ως Νομάρχης Βοιωτίας, για την καθιέρωση «περιβαλλοντικής ενημερότητας» των επιχειρήσεων, επανέφερε στο  προσκήνιο ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχος Περγαντάς, κατά την εισήγησή του στην Ειδική Συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, που έγινε στη Λαμία, παρουσία της Ειδικής Γραμματέως του ΥΠΕΚΑ. Στην Ειδική αυτή Συνεδρίαση είχαν προσκληθεί και συμμετείχαν τα στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών (Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης) όλων των περιφερειακών ενοτήτων, καθώς και εκπρόσωποι περιβαλλοντικών φορέων.
Η Συνεδρίαση εξελίχθηκε σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διαδικασία, στην οποία παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν τα περιβαλλοντικά ζητήματα στη Στερεά Ελλάδα και οι ενέργειες που έχουν γίνει ή βρίσκονται σε εξέλιξη για την επίλυσή τους, σε μία περιοχή που εδώ και πολλά χρόνια έχει ήδη υποστεί ανεπανόρθωτη, περιβαλλοντική βλάβη.
Ο κ. Περιφερειάρχης, καλωσορίζοντας την κ. Καραβασίλη αναφέρθηκε στη μακρόχρονη συνεργασία τους, που χρονολογείται από το 2003, όταν ακόμα ήταν Νομάρχης Βοιωτίας και η κ. Καραβασίλη Γενική Επιθεωρήτρια του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, υπενθυμίζοντας την αγαστή συνεργασία τους στην εντατικοποίηση ελέγχων στην άτυπη βιομηχανική περιοχή Οινοφύτων – Σχηματαρίου.
"Στα 8 χρόνια της Νομαρχιακής θητείας, επιβλήθηκαν πρόστιμα πάνω από 3.000.000 €, επεσήμανε ο κ. Περγαντάς, ενώ ανακλήθηκαν άδειες βιομηχανιών για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενώ αναδείχθηκε και δρομολογήθηκαν λύσεις στο μεγάλο πρόβλημα του Ασωπού."
Ο κ. Περιφερειάρχης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις ενέργειες που γίνονται σε συνεργασία με το Υπουργείο για την εξυγίανση στην ευρύτερη περιοχή Θήβας – ευρύτερης περιοχής Ασωπού και Μεσσαπίων, τονίζοντας την άμεση κατασκευή έργων υδροδότησης με πόσιμο νερό των οικισμών της περιοχής, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την υπογραφή της ένταξης και χρηματοδότησης με 5.300.000 € της ύδρευσης στο Νεοχωράκι και Ελαιώνα Βοιωτίας.
Επιπλέον μίλησε για τα μείζονα περιβαλλοντικά θέματα της Στερεάς Ελλάδας, στην περιοχή των Μεσσαπίων, όπου ξεκινά η απομάκρυνση των επικίνδυνων αποβλήτων, στη ΛΑΡΚΟ και στους ορεινούς όγκους με τη λειτουργία μεταλλείων ενώ τόνισε την ανάγκη προστασίας των θαλασσών των Κορινθιακού, Ευβοϊκού και Μαλλιακού κόλπων.
Επανέφερε δε και το θέμα για αξιοποίηση του Περιβαλλοντικού Μητρώου Επιχειρήσεων, που είχε εκπονηθεί από τη Νομαρχία Βοιωτίας και είχε αναγνωριστεί από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, ως ένα αξιόπιστο εργαλείο ελέγχου, λέγοντας ότι θα πρέπει να καθιερωθεί θεσμικά για τον έλεγχο της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στις επιχειρήσεις.
Η Ειδική Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ, κ. Καραβασίλη, αναφέρθηκε στην  εποικοδομητική συνεργασία της με τον Περιφερειάρχη, εξαίροντας την καλή δουλειά της Νομαρχίας Βοιωτίας, που συνέβαλε στη δρομολόγηση και εφαρμογή του προγράμματος απορρύπανσης του Ασωπού.
Τόνισε, επίσης, την εξαιρετική δουλειά του Περιβαλλοντικού Μητρώου, που προορίζεται να ενταχθεί στο κεντρικό ηλεκτρονικό μητρώο, με στόχο την καθιέρωση της «περιβαλλοντικής ενημερότητας» για τις επιχειρήσεις.
Τέλος, ο κ. Περγαντάς, φάνηκε να είναι αισιόδοξος για μελλοντική συνεργασία τόσο με την κα. Καραβασίλη όσο και με το ΥΠΕΚΑ, λέγοντας «Η παρουσία της Ειδικής Γραμματέως κ. Καραβασίλη, στην Ειδική Συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, έχει έναν έντονο συμβολισμό. Ουσιαστικά προχωρούμε, ξεκαθάρισε,  στη δεύτερη περίοδο της συνεργασίας μας, που σαν μοναδικό στόχο έχει την εντατικοποίηση των προσπαθειών μας για τη βελτίωση και προστασία του περιβάλλοντος. Βασικό υπόβαθρο της περιβαλλοντικής προστασίας είναι η θέσπιση και εφαρμογή χωροταξικού σχεδιασμού, που επί δεκαετίες έχει λείψει από τη χώρα μας. Σήμερα είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να δούμε προσεκτικά το θέμα της ανάπτυξης και να προχωρήσουμε με κανόνες. Ας μην παραγνωρίζουμε ότι η ανάπτυξη έχει αναφορές σε τρείς τομείς: στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον.
Είναι καθήκον μας να μεριμνήσουμε και να προσπαθήσουμε για όλους».


Πηγή thivanews.blogspot.com

Σχόλια