Με λαμπρότητα εορτάστηκε ο Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος

26-09-11




















Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε το Σαββατοκύριακο 24 – 25 Σεπτεμβρίου 2011 η δεύτερη ετήσια Πανήγυρη του Ιερού Προσκυνήματος του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου, στο Νέο Προκόπιο Ευβοίας.

Η δεύτερη αυτή Πανήγυρη καθιερώθηκε το έτος 1970, εις Ανάμνησιν των Εγκαινίων του Ιερού Ναού, τα οποία τέλεσε ο μακαριστός Μητροπολίτης Χαλκίδος Νικόλαος (Σελέντης), την τελευταία Κυριακή του μηνός Σεπτεμβρίου του έτους 1969.

Εφέτος, προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου, Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, ήταν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Πύργου κ. Ηλίας, από το Πατριαρχείο Αντιοχείας, ο οποίος χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό και την Παράκληση του Οσίου Ιωάννου, που τελέσθηκαν το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου το απόγευμα και προεξήρχε στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο της Κυριακής 25ης Σεπτεμβρίου.

Τον θείο λόγο κήρυξε, μετά το Ιερό Ευαγγέλιο της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος τόνισε ότι μέσα στην απελπισία και το σκοτάδι που τυλίγει τον κόσμο, μοναδική ελπίδα και Φως των ανθρώπων παραμένει ο Χριστός και η Εκκλησίας Του.


Πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην κοινωνική προσφορά του Ευαγούς Ιδρύματος του Οσίου Ιωάννου, ενώ ακόμη ευχαρίστησε ιδιαιτέρω ςκαι τον άγιο Πύργου κ. Ηλία για την ευλογητική παρουσία του.


Ο Θεοφιλέστατος, αντιφωνώντας, ευχαρίστησε κι εκείνος τον Μητροπολίτη Χαλκίδος για την ξεχωριστή ευλογία της προσκλήσεως και επεσήμανε ότι αισθάνεται την Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος, τον Επίσκοπό Της, τον Πρωτοσύγκελλο π. Νικόδημος (με τον οποίο ήταν συμφοιτητές στις διδακτορικές τους σπουδές στην Ιταλία) και τούς κληρικούς Της, ως οικογένειά του.


Αμέσως μετά έγινε η καθιερωμένη Λιτάνευση του Ιερού Σκηνώματος του Οσίου Ιωάννου γύρω από την πλατεία του Ιερού Ναού, κατά τη διάρκεια της οποίας, σύμφωνα με την παράδοση, το Ιερό Σκήνωμα μεταφέρθηκε από τους ευλαβείς Προσκυνητές, πολλοί από τους οποίους υπεβλήθησαν στον κόπο, λαμβάνοντας όμως και μεγάλη ευλογία, να διανύσουν πεζοί την απόσταση από τη Χαλκίδα, τα Ψαχνά κ.α. προκειμένου να φθάσουν στον Όσιο Ιωάννη.


Το μεσημέρι, το Δ.Σ. του Ευαγούς Ιδρύματος του Οσίου Ιωάννου, παρέθεσε γεύμα στον Ξενώνα του στους κατοίκους του Προκοπίου, οι οποίοι κατά τη διάρκεια ολοκλήρου του έτους προσφέρουν αφιλοκερδώς, αλλά πιστώς και ενσυνειδήτως στο Ιερό Προσκύνημα.


Και αυτή η Ιερά Πανήγυρη της Τοπικής μας Εκκλησίας, μεταδόθηκε σε απευθείας σύνδεση από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς μας Μητροπόλεως (97,7).
Πηγή:  romfea.gr

Σχόλια