«Είμαι αισιόδοξος για τη συμμετοχή των ιδιωτών»

29-10-11

















Νταλάρα: Θα είναι επώδυνη η επιρροή στις τράπεζες


Ο επικεφαλής του Διεθνές Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, Τσαρλς Νταλάρα, χαρακτηρίζει τη συμφωνία της Συνόδου ιστορική, διότι δημιουργεί, όπως τονίζει, «οφέλη για το σύνολο του σκληρά εργαζόμενου ελληνικού λαού».


Ο κ. Νταλάρα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», υποστηρίζει ότι το «κούρεμα» θα πονέσει τις τράπεζες που θα αποδεχθούν τη συμφωνία και αποκαλύπτει την ανησυχία του για τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα, αν και τονίζει πως βρίσκεται σε συζητήσεις με τους επικεφαλής και με την κυβέρνηση για να προστατευθούν τα συμφέροντά τους.

- Μετά τη συμφωνία στην οποία καταλήξετε με την Ε.Ε., ποια πιστεύετε ότι θα είναι η ανταπόκριση του ιδιωτικού τομέα;




Είμαι αρκετά αισιόδοξος, γιατί η απόφασή μου να συμφωνήσω με αυτό το κείμενο συμφωνίας (με τους Ευρωπαίους) βασίζεται σε εκτενείς διαβουλεύσεις με πάρα πολλούς από τους μεγαλύτερους κατόχους ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου. Έτσι, αυτή δεν ήταν απλώς μια ανεξάρτητη προσωπική κρίση ότι επρόκειτο για μια ισορροπημένη συμφωνία. Βασίστηκε πάνω σε όλες τις διαβουλεύσεις μου με τους επενδυτές. Ετσι, είμαι πολύ βέβαιος και έχω εμπιστοσύνη ότι αυτό στο οποίο καταλήξαμε θα ήταν μια επιτυχημένη ανταλλαγή.



- Πόσο ποσοστό αποδοχής νομίζετε ότι θα επιτύχετε;



Νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς να πούμε και δεν έχουμε καθορίσει με ακρίβεια ακόμη όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις για την ανταλλαγή. Αλλά είμαι βέβαιος ότι η συμμετοχή θα είναι πολύ υψηλή. Πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία και είμαι πολύ ενθαρρυμένος. Πιστεύω ότι δημιουργεί μια ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα και δημιουργεί οφέλη για το σύνολο του σκληρά εργαζόμενου ελληνικού λαού, ο οποίος κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών έκανε μεγάλες θυσίες και δύσκολες προσαρμογές.



- Ποια θα είναι η επιρροή αυτής της συμφωνίας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και της ανάπτυξης που τόση ανάγκη έχει η Ελλάδα;



Νομίζω ότι αν η Ελλάδα πραγματοποιήσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες συμφώνησε, η συμφωνία αυτή θα τη βάλει σε πορεία προς την επίτευξη αυτής της βιωσιμότητας. Και έχω εμπιστοσύνη ότι αυτό θα δώσει νέα ενέργεια και θα αφαιρέσει την κούραση, η οποία τους τελευταίους τρεις μήνες περιέβαλλε τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας.



- Μπορούμε να μιλήσουμε με αριθμούς; Ποιο θα είναι το όφελος της Ελλάδας;



Ξέρουμε ότι το σύνολο των διαθέσιμων ομολόγων του ιδιωτικού τομέα ξεπερνά τα 200 δισ. ευρώ. Και η συμφωνία μας απαιτεί τη μείωση του χρέους κατά 50%. Αναμένω ότι η μείωση θα είναι περίπου 100 δισ. ευρώ. Πρόκειται για σχεδόν το 35-40% του ΑΕΠ.



- Πώς θα επηρεαστούν οι τράπεζες από το κούρεμα 50% στο οποίο συμφωνήσατε;



Θα είναι επώδυνη η επιρροή στις τράπεζες και δεν μιλούμε μόνο για τις τράπεζες. Βέβαια, όπως γνωρίζετε, υπάρχουν πολλές ασφαλιστικές εταιρείες, συνταξιοδοτικά προγράμματα και άλλοι επενδυτές. Ολοι αυτοί κατέχουν ελληνικά ομόλογα. Είναι οδυνηρό. Αλλά νομίζω ότι αντιλαμβάνονται ότι με την τρέχουσα κατάσταση και μάλιστα πριν από τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου ήταν πολύ δύσκολο για την Ελλάδα να κινηθεί σε βιωσιμότητα. Και νομίζω ότι αντιλαμβάνονται ότι αν οι ελληνικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες δεν ήταν βιώσιμες, θα ήταν απαραίτητη μια μεγαλύτερη επένδυση. Ορισμένες από τις επιχειρήσεις έχουν ήδη παραγράψει μέρος του χρέους, έτσι ο πόνος θα είναι μειωμένος γι' αυτές. Φυσικά, υπάρχει η ειδική κατάσταση για τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες με ανησυχούν ιδιαίτερα. Είμαι σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση και τις τράπεζες για να προστατεύσουμε τα συμφέροντά τους, προκειμένου να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Και θα τους παρέχουμε περισσότερες πιστώσεις για τα επόμενα χρόνια για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις απώλειες των τελευταίων δύο ετών.



- Ποια ήταν η συμμετοχή της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις, επειδή υπάρχει η αίσθηση ότι επιβλήθηκε η συμφωνία στην κυβέρνηση;



Δεν συναντήθηκα με τον πρωθυπουργό. Αλλά είχα συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών και σίγουρα δεν είναι η αίσθησή μου ότι αυτή η συμφωνία επιβλήθηκε στην ελληνική κυβέρνηση. Μάλλον το αντίθετο. Φυσικά, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών μπορούν να μιλήσουν για τους εαυτούς τους, αλλά είναι πεποίθησή μου ότι χαιρέτισαν αυτήν τη συμφωνία, επειδή νομισματικά πρόκειται να είναι μια τεράστια ανακούφιση από το τεράστιο βάρος και τα τεράστια προβλήματα που προέκυψαν για τον ελληνικό λαό.



Πηγή:
newsbeast.gr

Σχόλια