Διαχείριση Αποβλήτων

23-11-11














Λαμία, 22/11/2011.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Με αφορμή την συνάντηση εργασίας, για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην περιοχή της Στερεάς Ελλάδας, που έγινε σήμερα το πρωί, με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Διοίκησης και του Περιφερειάρχη , η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ σημειώνει :

• Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και υπάρχει πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του. Όχι γιατί το λέει η Ε.Ε, που θέλει να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων που θησαυρίζουν από αυτή την δραστηριότητα, αλλά γιατί το έχει ανάγκη ο λαός.

• Φαίνεται ξεκάθαρα πως η συζήτηση που αναπτύσσεται για την λήψη μέτρων που αφορούν το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων γίνεται με γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου.

• Οδηγούμαστε στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων γεγονός που θα έχει πολύπλευρες επιπτώσεις τόσο στο εισόδημα όσο και στη ζωή του λαού γενικότερα.

• Προωθούνται συμβάσεις παραχώρησης ( ΣΔΙΤ), που στόχο έχουν να δοθεί ζωτικός χώρος στα συσσωρευμένα κεφαλαία των επιχειρηματικών ομίλων για χρυσοφόρες επενδύσεις στο σύνολο των σύμμεικτων απορριμμάτων.


• Επιλέγονται μονάδες οι οποίες αφενός χρησιμοποιούν τεχνολογίες υψηλού κόστους, αφετέρου έχουν βασική προτεραιότητα την επικίνδυνη για το περιβάλλον και την υγεία, καύση των απορριμμάτων.

• Η εξέλιξη αυτή δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία». Αποτελεί συνέχεια της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αλλά και των αιρετών ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που συναποφάσιζαν προς αυτή την αντιλαϊκή κατεύθυνση στα αρμόδια όργανα της Τοπικής Διοίκησης

Σε αυτή ακριβώς την βάση η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ θέλει να προβάλλει την δική της άποψη που είναι πολύ διαφορετική.

• Ο λαός δεν πρέπει να αποδεχτεί αυτή τη πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων, αλλά να παλέψει για την ανατροπή της.


• Το πρόβλημα των απορριμμάτων μπορεί ολοκληρωμένα να αντιμετωπιστεί μόνο μέσα από ένα Εθνικό Σχέδιο ασφαλούς διαχείρισης των αποβλήτων που θα εκπονείται από Ενιαίο Κρατικό Φορέα. Όλα θα αναπτύσσονται με βάση το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της διαχείρισης των αποβλήτων. Με κεντρικούς δημόσιους πόρους.

• Με προτεραιότητες, που θα παίρνουν υπόψη τους πρώτα και κύρια τις λαϊκές ανάγκες :

1) την πρόληψη παραγωγής απορριμμάτων,

2) την προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή,

3) την ορθολογική μεταφορά μέσω σταθμών μεταφόρτωσης,

4) την πλήρη αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών,

5) την επιλογή κατάλληλου συνδυασμού σύγχρονων μεθόδων επεξεργασίας,

6) την κατάλληλη χωροθέτηση των σχετικών υποδομών.

• Η ανέγερση των απαραίτητων εγκαταστάσεων να γίνεται από Ενιαίο Κρατικό Φορέα κατασκευών που θα υλοποιεί τα αναγκαία δημόσια έργα υποδομής.

Η συζήτηση που έγινε θα πρέπει να μεταφερθεί στα Δημοτικά Συμβούλια και φυσικά να αναλυθεί στο λαό.



ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ



ΧΡΟΝΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΝΤΟΥΡΟΥ ΣΟΦΙΑ (ΙΩΑΝΝΑ)

ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Πηγή:thivanews.blogspot.com

Σχόλια