Ώρα μηδέν για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων

28-11-11


















«Ψαλίδι» σε επικουρικές και εφάπαξ


Ολοκληρώνεται εντός της ημέρας η πλήρης επεξεργασία των αναλογιστικών μελετών βιωσιμότητας για τις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ των ασφαλιστικών Ταμείων.


Τη Παρασκευή τα στοιχεία των αναλογιστικών μελετών παραδόθηκαν για αξιολόγηση στον ΟΟΣΑ και την Κομισιόν, και σύμφωνα με πληροφορίες εγκρίνονται στο σύνολό τους με μικρές διορθωτικές παρατηρήσεις. Εντός της εβδομάδας πρόκειται να δοθούν στη δημοσιότητα τα τελικά συμπεράσματα, ενώ ίσως και αύριο ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για το θέμα.

Ο υπουργός Εργασίας ήδη απέστειλε επιστολή προς τις διοικήσεις των Ταμείων, για να λάβουν αποφάσεις που να διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των Ταμείων τα επόμενα 15 χρόνια, και αναπροσαρμόζουν το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αναλογιστικών.
Το υπουργείο Εργασίας εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδεχόμενο να μη ληφθούν αποφάσεις από το κάθε Ταμείο ξεχωριστά, αλλά η απόφαση για αναπροσαρμογή των συντάξεων να είναι κοινή για όλα τα Ταμεία μετά από εισήγηση της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής. Σύμφωνα με στελέχη του Υπουργείου Εργασίας, ο κοινός υπολογισμός με οικονομίες κλίμακος, θα συντελέσει ώστε να αποφευχθούν μεγαλύτερες μειώσεις στις συντάξεις, με δεδομένο ότι όλα σχεδόν τα Ταμεία είναι ελλειμματικά.


Στο μεταξύ αύριο υπογράφεται, σύμφωνα με πληροφορίες από τον κ. Κουτρουμάνη η Υπουργική Απόφαση για τη νέα λίστα Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Στην τελική απόφαση έχουν γίνει αποδεκτά και ορισμένα αιτήματα που υποβλήθηκαν τις τελευταίες μέρες από τους κοινωνικούς εταίρους και συνδικαλιστικούς φορείς.

Πηγή:newsbeast.gr

Σχόλια