Κραυγή αγωνίας από τους ιδιοκτήτες ακινήτων

30-01-12


















Ένας στους δύο ιδιοκτήτες αδυνατούν να ανταποκριθούν στα φορολογικά βάρη


Τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στον ευρύτερο τομέα της αγοράς ακινήτων, αποτυπώνει το βασικό συμπέρασμα της έρευνας της «Κάπα Research» για την αγορά ακινήτων, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) και ανακοινώθηκε το Σάββατο στο Συνέδριο της Ομοσπονδίας.


Σύμφωνα με την έρευνα, ένας στους δύο ιδιοκτήτες ακινήτων δηλώνουν αδυναμία να ανταποκριθούν στα φορολογικά βάρη, όπως ο ΦΑΠ και το τέλος ακινήτων για το 2012, ενώ ισάριθμοι δηλώνουν ότι δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν ούτε τις δόσεις του στεγαστικού τους δανείου, την στιγμή που ένας στους έξι ήδη τις καθυστερεί.


Τα συμπεράσματα αυτά έρχονται σε συνέχεια πρόσφατων στοιχείων που είδαν το φως της δημοσιότητας και δείχνουν νέα σημαντική πτώση των επενδύσεων σε κατοικίες λόγω των επιπτώσεων της κρίσης δημιουργώντας αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις σε μια σειρά από άλλους κλάδους.



Είναι χαρακτηριστικό ότι ο όγκος νέων οικοδομών βάσει αδειών (ιδιωτικών, κατοικήσιμων και μη κτισμάτων) μειώθηκε κατά -21,7% τον Σεπτέμβριο του 2011 σε ετήσια βάση, έναντι της μείωσής του κατά -23,3% και τον Σεπτέμβριο του 2010. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, στο εννεάμηνο του 2011 ο όγκος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας μειώθηκε κατά -35,5% σε ετήσια βάση, έναντι μείωσής του κατά -25,0% στο εννεάμηνο του 2010.



Επίσης, στοιχεία που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο οικονομικό δελτίο της Alpha Bank δείχνουν ότι οι επενδύσεις σε κατοικίες σημείωσαν νέα σημαντική πτώση της τάξης του -22,8% και το 2011, ενώ αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω, και κατά το 2012 (-14,5%). Συγκεκριμένα εκτιμάται να διαμορφωθούν σε λίαν χαμηλό επίπεδο, περί τα 7,2 δισ. ευρώ (σε σταθερές τιμές του 2005) το 2011, από 9,6 δισ. ευρώ το 2010 και 23,8 δισ. ευρώ το 2006.



Η κρίση στην αγορά κατοικίας αποτυπώνεται και στη συνεχιζόμενη μείωση του υπολοίπου των στεγαστικών δανείων κατά -2,7% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο του 2011, όταν τον Δεκέμβριο του 2009 είχε κινηθεί με θετικούς ρυθμούς που προσέγγιζαν το 4% (Οκτώβριος 2011: -2,4%, Σεπτέμβριο του 2011: -2,1%, Αύγουστος 2011: -2,1%, Ιούλιος 2011: -2,1%, Δεκέμβριος 2010: -0,3%, Δεκέμβριος 2009: +3,7%).



Γενικότερα, η συνεχιζόμενη υποχώρηση της χρηματοδότησης στον εγχώριο ιδιωτικό τομέα, που οφείλεται τόσο στην σημαντική μείωση της ζήτησης από πλευράς νοικοκυριών όσο και από την αυστηρή τήρηση των πιστοληπτικών κριτηρίων από πλευράς τραπεζών και η αύξηση των μην εξυπηρετούμενων δανείων, χαρακτηρίζουν την εγχώρια αγορά στεγαστικής πίστης στην χώρα μας.



Επίσης, ως αρνητική εξέλιξη αναφέρεται η συνεχιζόμενη αύξηση των στεγαστικών δανείων σε καθυστέρηση σε 11,9% τον Ιούνιο του 2011, από 10,3% αντίστοιχα τον Δεκέμβριο του 2010, όταν μόλις πριν λίγα χρόνια δεν ξεπερνούσε το 5-6%.



Όπως επισημαίνουν αρμόδια τραπεζικά στελέχη, το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών στον τομέα της στεγαστικής πίστης τους τελευταίους μήνες αφιερώνεται σε αναδιαρθρώσεις και ρυθμίσεις στεγαστικών δανείων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ή που οι ενδείξεις δείχνουν ότι πρόκειται σε σύντομο χρονικό διάστημα να εμφανίζουν προβλήματα αποπληρωμής.



Η αύξηση της ανεργίας, οι μείωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών αλλά και οι έκτακτες εισφορές και τα τέλη, αποτελούν, όπως επισημαίνουν οι τραπεζίτες, την βασική αιτία της μεγάλης αύξησης των νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην αποπληρωμή των δόσεων των στεγαστικών τους δανείων.



Ένα πολύ μικρό μέρος των εργασιών στον τομέα της στεγαστικής πίστης αφιερώνεται πλέον στην χορήγηση νέων δανείων, καθώς από την μια πλευρά η ζήτηση από μέρους των νοικοκυριών έχει σημειώσει κατακόρυφη μείωση και από την άλλη οι τράπεζες εφαρμόζουν με μεγάλη αυστηρότητα τα κριτήρια αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας με αποτέλεσμα να μην εγκρίνεται μεγάλος αριθμός αιτήσεων.

Πηγή:newsbeast.gr

Σχόλια