Τέλος εποχής για τον ΟΤΕ...

Από το telecomnews.gr

Υπεγράφη την Πέμπτη στο Βελιγράδι η πώληση του συνόλου του ποσοστού, ύψους 20%, που διέθετε ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΟΤΕ) στην Telecom Serbia, αντί 380 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τη σύμβαση πώλησης μετοχών, που είχε συμφωνηθεί προ μηνός στην Αθήνα.
Τον ΟΤΕ εκπροσώπησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού, κ. Μιχ. Τσαμάζ, ενώ την Telecom Serbia ο πρόεδρος της Σερβίας, κ. Μπόρις Τάντιτς, ο πρωθυπουργός, κ. Μίρκο Τσβέτκοβιτς και ο... γενικός διευθυντής της εταιρίας, κ. Μπράνκο Ραντούικο.
Πέραν των 380 εκατ. ευρώ, ο ΟΤΕ εισπράττει στα ταμεία του και άλλα 17 εκατ. ευρώ, ως μέρισμα από την χρήση του 2011, συγκεντρώνει, δηλαδή, σχεδόν 400 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διοχετευθούν στην εξυπηρέτηση των χρεών του, συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ.
«Είμαστε ικανοποιημένοι με την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας για την πώληση του πακέτου μειοψηφίας 20% της Telecom Serbia. Η συναλλαγή αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής μας για τον Όμιλο ΟΤΕ, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει τις ταμειακές μας ροές. Ευχαριστώ τη Διοίκηση και τους εργαζόμενους της Telecom Serbia για την καλή συνεργασία. Είμαι βέβαιος ότι η εταιρεία θα έχει μία επιτυχημένη πορεία στην απαιτητική αγορά της Σερβίας» δήλωσε μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο κ. Τσαμάζ.
Η παρουσία του ΟΤΕ στη Σερβία ξεκίνησε το 1997, όταν ο όμιλος αγόρασε το 20% της Telekom Serbia και η Telecom Italia/STET το 29%, έναντι 1,1 δισ. δολαρίων. Το τίμημα που κατέβαλε τότε ο ΟΤΕ ξεπερνούσε τα 312 εκατ. ευρώ.
Οι υψηλές προσδοκίες δεν επιβεβαιώθηκαν, καθώς λόγω του κατοπινού πολέμου, η Σερβική αγορά συρρικνώθηκε εντυπωσιακά, ενώ το 2003 η Telekom Italia πούλησε το μερίδιό της πίσω στην Telekom Serbia, έναντι 195 εκατ. ευρώ, αντί 500 εκατ. ευρώ που το είχε αγοράσει.
Ο ΟΤΕ δεν είχε ποτέ το μάνατζμεντ της εταιρείας και δεν χρησιμοποίησε το δικαίωμα της πρώτης προαίρεσης που διέθετε κι, έτσι, το Σερβικό δημόσιο ήλεγχε το 80% των μετοχών και το σύνολο της εταιρίας.
Όλα αυτά, οδήγησαν στην απομείωση της αξίας της Telekom Serbia, με το πακέτο του ΟΤΕ να φτάνει μόλις στα 155 εκατ. ευρώ. Με νέα συμφωνία το 2004 ο ΟΤΕ απέκτησε ορισμένα δικαιώματα μειοψηφίας, που αποκατέστησε τις κακές σχέσεις των δύο πλευρών.
Ο ΟΤΕ πούλησε τη συμμετοχή του στη Σερβία σε τιμή, που διαμορφώθηκε με βάση την προσφορά της Telecom Austria για το 51% της Σερβικής εταιρίας τον Μάιο του 2011.
Πρόκειται για την τέταρτη μεταβίβαση συμμετοχών του ΟΤΕ, καθώς είχαν προηγηθεί:
- Η συμφωνία με την Telekom Slovenije για τη μεταβίβαση του 100% της COSMOFON, καθώς και της GERMANOS TELECOM AD SKOPJE (GTS)
- Η πώληση της INFOTE στις Rhone Capital LLC και Zarkona Trading Limited
- Η μεταβίβαση του 90% που διέθετε ο ΟΤΕ στην ArmenTel στην Vimpel-Communications

Σχόλια