Η αναπάντεχη έκβαση των αποφάσεων της συνόδου, ο καθοριστικός ρόλος των ΗΠΑ και τα ενεργειακά θέματα…

17-03-12
















Από το badmoney.gr


Αν και θα ήταν μεγάλο σφάλμα να χαρακτηρίσει κανείς τις αποφάσεις της συνόδου της Παρασκευής ως την οριστική επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, μιας και για κάτι τέτοιο χρειάζεται και η βοήθεια από την πολιτική ηγεσία της χώρας η οποία συνεχίζει να ολιγωρεί και να παίρνει αποφάσεις, οι οποίες και πραγματικά στεγνώνουν την αγορά, εντούτοις είναι σίγουρο ότι ήταν ανώτερες των προσδοκιών, προσφέροντας στην...

ελληνική οικονομία μια βάση για τη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών.

Το μεγάλο ερώτημα λοιπόν το οποίο τίθεται έχει να κάνει με το τι οδήγησε τη Γερμανική πλευρά να “βάλει νερό στο κρασί” της, με τις πληροφορίες να αποδίδουν τη γερμανική αναδίπλωση στο παρασκήνιο της πρόσφατης επίσκεψης του υπουργού οικονομικών των ΗΠΑ, Γκάιτνερ και τις συνολικές πιέσεις οι οποίες και ασκήθηκαν από τον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ομπάμα, όπως είχε συμβεί και περίπου πριν από ένα χρόνο, όταν και ενεργοποιήθηκε ο γνωστός μηχανισμός των 110δις ευρώ, από την Τρόικα.
Μάλιστα, δεν λείπουν και αυτοί οι οποίοι ισχυρίζονται ότι στο πλαίσιο των πιέσεων, είτε άμεσα είτε έμμεσε, εντάσσατε και η πρόσφατη μεγάλη – τριπλή υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s, αλλά και οι προειδοποιήσεις από τους υπόλοιπους οίκους, όπου και τελικά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο φαίνεται να βοήθησαν τα μέγιστα στο να ληφθούν οι θετικές αποφάσεις της Παρασκευής.

Βέβαια ένα άλλο μεγάλο ερώτημα έχει να κάνει με το λόγω αυτής της στάσης από την αμερικανική πλευρά, αν δηλαδή ήταν απλά και μόνο μια παρέμβαση για την αντιμετώπιση των επικίνδυνων διαφωνιών, στους κόλπους της Ε.Ε. (οι οποίες και είναι επικίνδυνες για την ίδια την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας), ή κρύβονται άλλα αμερικανικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή της Ελληνικής επικράτειας. Μάλιστα πληροφορίες τις τελευταίες ημέρες κάνουν λόγο για εμπλοκή/παρέμβαση του πολύ ισχυρού “Ισραηλίτικου λόμπυ”, που σίγουρα συνδέεται με τα γνωστά ενεργειακά θέματα σε Ελλάδα και Κύπρο. Έτσι και αλλιώς δε θα πρέπει να παραβλέπουμε ότι πρόσφατα το Ισραήλ είχε προχωρήσει σε μια πρωτόγνωρη απόφαση αναγνώρισης της ελληνικής ΑΟΖ (αποκλειστική οικονομική ζώνη), χωρίς η Ελλάδα να έχει προβεί -επισήμως, τουλάχιστον- σε ανακήρυξη αυτής.

Μάλιστα αξιόπιστες πηγές από τη Γερμανία αναφέρουν ότι στις συζητήσεις που έγινα μεταξύ Γκάιτνερ με τους γερμανούς αξιωματούχους, στις επαφές που υπήρξαν μεταξύ του ίδιου του Ομπάμα με τη Μέρκελ, αλλά και γενικά στο παρασκήνιο των συζητήσεων υπήρξαν διαβεβαιώσεις από την Αμερικανική πλευρά, ότι η Γερμανία θα συμμετέχει ενεργά στην πίτα των ενεργειακών θεμάτων. Δεν είναι τυχαίο ότι η γερμανική πλευρά είχε πρόσφατα εκφράσει τη δυσαρέσκεια της στην περιθωριοποίηση των γερμανικών οικονομικών συμφερόντων στα γνωστά ενεργειακά ζητήματα της Κύπρου και της Ελλάδας, ενώ είναι σίγουρα ότι οι διαβεβαιώσεις των αμερικανών για συμμετοχή της Γερμανίας στα ενεργειακά project, αλλά και τα υπόλοιπα οικονομικά γερμανικά συμφέροντα στις ενδεχόμενες αποκρατικοποιήσεις στην Ελλάδα συνέβαλλαν σε μεγάλο βαθμό στις τελικές αποφάσεις της Παρασκευής.
 

Σχόλια