Το «μαύρο κουτί» της μεγάλης κρίσης στη Γουόλ Στριτ...

20-03-12






















Βέβαιη θεωρούσαν στελέχη της Stratfor την κατάρρευση της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008. Τόσο η αμερικανική κυβέρνηση όσο και ισχυροί παράγοντες της αγοράς συμφώνησαν να αφήσουν την τράπεζα να καταρρεύσει, όπως προκύπτει από αποκλειστική πληροφόρηση που είχε η εταιρεία για σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε την ημέρα που η Lehman κατέρρευσε (15 Σεπτεμβρίου) και στην οποία μετείχαν, όχι μόνο ο...


αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, αλλά και ο διαβόητος διαχειριστής hedge fund Τζον Πόλσον.


Οπως προκύπτει από ηλεκτρονικό μήνυμα της Stratfor που αποκτήθηκε από το Wikileaks, στις 11 Σεπτεμβρίου του 2008, ο αρμόδιος ερευνητής ενημερώνει τους υπόλοιπους στην εταιρεία για τη φημολογία που καλλιεργείται στη Γουόλ Στριτ σχετικά με τη Lehman. Στο μήνυμά του, το οποίο έχει τον τίτλο «Η Lehman έτοιμη να φάει χώμα», σημειώνει ότι υπάρχει συζήτηση για τον διαχωρισμό της τράπεζας σε «καλή», η οποία θα διατηρεί τα στοιχεία που μπορούν να πωληθούν, και σε «κακή», η οποία θα διατηρεί «τη σακούλα με τα άχρηστα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια υψηλού ρίσκου (subprimes) και άλλα επισφαλή παράγωγα».

Τα βασικότερα ερωτήματα στο εξής είναι τρία, σύμφωνα με τον αναλυτή. Το πρώτο, αν η έκρηξη της Lehman θα προκαλέσει ακόμη ένα κύμα ισοδύναμων κινδύνων σε άλλες τράπεζες που κρατούν το άλλο μέρος των συμβολαίων παραγώγων. Το δεύτερο, αν η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) θα κάνει κίνηση και θα χρηματοδοτήσει τη δημιουργία μιας «κακής» τράπεζας, όπως είχε κάνει με την JP Morgan για να αγοράσει την Bear Stearns. Και το τρίτο, τι γίνεται με τους συμβαλλομένους της «κακής» τράπεζας, όταν αυτή καταρρεύσει...
Στο ίδιο μήνυμα ο αναλυτής αναφέρει πως «μυρίζεται» ότι κάποια συμφωνία θα επιτευχθεί εντός του Σαββατοκύριακου. «Παρακολουθήστε την κατάρρευση μέσα στο Σαββατοκύριακο, με ένα πανικόβλητο κύμα φυγής επενδυτών σε άλλους χρηματοπιστωτικούς οίκους». Δεν παραλείπει να σημειώσει ότι κι άλλες τράπεζες βρίσκονται σε δύσκολη θέση. «Η Citigroup περιγράφεται από τους έχοντες εσωτερική πληροφόρηση ως "ζωντανός νεκρός", ενώ και η Washington Mutual είναι τελειωμένη» (σ.σ.: η δεύτερη κατέρρευσε δέκα μέρες μετά τη Lehman, στις 25 Σεπτεμβρίου του 2008).

Λίγες μέρες αργότερα, στις 15 Σεπτεμβρίου, όταν η είδηση της κατάρρευσης της Lehman έχει κάνει τον γύρο του κόσμου, όπως προκύπτει από άλλο ηλεκτρονικό μήνυμα της Stratfor, υπάρχει πληροφοριοδότης της υπηρεσίας που την ίδια μέρα ήταν παρών στη σύσκεψη υψηλόβαθμων αξιωματούχων που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Fed στο Μανχάταν. Το μήνυμα, μάλιστα, τιτλοφορείται χαρακτηριστικά: «Η Γουόλ Στριτ βουτηγμένη στα σκ...ά» («Wall St. firms in deep shit»). Η πηγή έχει δώσει και τη σχετική λίστα με τους συμμετέχοντες: ο Τζον Πόλσον (ο γνωστός διαχειριστής hedge fund), ο Τίμοθι Γκάιτνερ, ο πρόεδρος της Fed της Ν. Υόρκης, ο Κρίστοφερ Κοξ, ο πρόεδρος της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC), και μια σειρά από υψηλόβαθμα στελέχη χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων όπως των JP Morgan Chase & Co., Morgan Stanley, Goldman Sachs, Merrill Lynch. Οπως αναφέρεται, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να μεσολαβήσουν για εξαγορά της Lehman, αλλά «δεν θα στήριζαν τη συμφωνία, όπως είχαν κάνει με την Bear (σ.σ.: Bear Stearns). Κανένας δεν μασούσε». Η πηγή μάλιστα πρόσθεσε ότι το υπουργείο Οικονομικών και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) πίεζαν κάποιον να αγοράσει τη Merrill Lynch.

Ο ιδρυτής της Stratfor, Τζορτζ Φρίντμαν, ρωτά να μάθει αν υπάρχει πηγή για τη Merrill. Ο αναλυτής τού απαντά πως και η Lehman και η Merrill θα κηρύξουν πτώχευση αν δεν εξαγοραστούν ή δεν διασωθούν. Στη συνέχεια, σημειώνει σε άλλο μήνυμα πως οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει την κατάρρευση της Lehman. Το αφεντικό της εταιρείας, μάλιστα, ο Φρεντ Μπέρτον, ρωτά σε μήνυμά του την ίδια μέρα: «Πώς μπορώ προσωπικά να βγάλω χρήματα και να γ...ω όλους τους άλλους, είναι αυτό που σκέφτεται ο κάθε λογικός συνδρομητής της Stratfor».

Τον Μάρτιο του 2010 κι ενώ με αφορμή το ελληνικό ζήτημα η Ευρώπη μιλά για συντονισμένη επίθεση κερδοσκόπων στο ευρώ και κατηγορεί τα hedge-funds ζητώντας να διερευνηθεί το ζήτημα από τις αμερικανικές Αρχές, σε ηλεκτρονικό μήνυμα αναλυτής της Stratfor γράφει ειρωνικά ότι οι Ευρωπαίοι ξέρουν το παιχνίδι κι ότι είναι εύκολο να τα φορτώνουν όλα στους Αμερικανούς. Οπως σημειώνει σε άλλο σημείο, «το να στοιχηματίζεις στην αγορά είναι ένα πράγμα, αλλά το να συνεργάζεσαι ενεργά για να το κάνεις είναι σίγουρα παράνομο». «Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης λένε στην ουσία πως οτιδήποτε αμφισβητεί την ακεραιότητα του νομίσματός τους είναι παράνομο. Γι' αυτό εκφοβίζουν και απειλούν. Η κυβέρνηση θα τους εκφοβίσει με όποιον τρόπο μπορεί και τα hedge-funds είναι ο εύκολος στόχος, πιο πολύ κι από τους κερδοσκόπους, γιατί όλοι ξέρουν ότι προκάλεσαν την οικονομική κρίση, έτσι δεν είναι;», απαντά άλλος αναλυτής.

Τα ηλεκτρονικά μηνύματα (με αύξοντα αριθμό 1154178,1147341,1151645,1147293,1247981 και 1112696) βρίσκονται στην πρωτότυπη μορφή τους στη διεύθυνση www.wikileaks.org/gifiles

Πηγή:press-gr.blogspot.com/

Σχόλια