Καταστροφικές οι συνέπειες από την έξοδο της Ελλάδας απο το ευρώ

30-05-12





















Η επιστροφή στη δραχμή σημαίνει υποτίμηση του νομίσματος κατά 50% και χρέος 330% του ΑΕΠ

Καταστροφικές χαρακτηρίζει τις συνέπειες της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ μελέτη που βασίζεται σε διδάγματα από την οικονομική κρίση στη Ρωσία το 1998 και στην χρεοκοπία της Αργεντινής το 2001.

Όπως γράφει το Reuters, η γαλλική εταιρεία ασφάλισης συναλλαγών Coface αναφέρει ότι στις αρχές του έτους, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) παρείχε μια μαζική ένεση ρευστότητας που κατέστησε δυνατό να αποφευχθεί μια ελληνική τραπεζική κρίση. Η ΕΚΤ έπεισε τις ευρωπαϊκές τράπεζες να γίνουν οι κάτοχοι του δημόσιου χρέους και υπήρξε συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους ιδιώτες πιστωτές.

Το πρακτορείο γράφει ότι μια επιστροφή στη δραχμή μπορεί να παράγει ανάπτυξη, αλλά μια υποτίμηση του νομίσματός της δεν θα επιλύσει τα προβλήματα στην Ελλάδα. Αυτή είναι η πέμπτη συνεχόμενη χρονιά στην Ελλάδα σε ύφεση προβλέπεται ακόμη 6% οικονομική συρρίκνωση φέτος.

Σύμφωνα με τους σχετικούς υπολογισμούς επιστροφή στη δραχμή και υποτίμηση του νομίσματος κατά 50% θα οδηγήσει σε χρέος 330% του ΑΕΠ.

Στην περίπτωση της Αργεντινής και της Ρωσίας, η υποτίμηση για το πέσο και το ρούβλι - κατά 40% και 60% , αντίστοιχα - είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών, κατά 60% για την Αργεντινή και 30% για τη Ρωσία μέσα σε δύο χρόνια.


Τα Ρωσικά προϊόντα εξαφανίστηκαν και εμφανίστηκαν μετά το Αύγουστο του 1998 καθώς οι τιμές τους είχαν γίνει και πάλι λογικές. Αργεντινή και η Ρωσία στη συνέχεια είχαν ισχυρή ανάπτυξη που οφείλεται ελάχιστα στις επιπτώσεις της υποτίμησης. Οι δύο χώρες επωφελήθηκαν από την άνοδο των βασικών εξαγωγών τους - το πετρέλαιο στην περίπτωση της Ρωσίας και της σόγιας για την Αργεντινή - που κατέστησε δυνατό να διατηρηθεί η ώθηση που προέρχεται από την υποτίμηση.

Η υποτίμηση στην Ελλάδα θα έχουν τελικά σημαντικές αρνητικές συνέπειες. Καθιστά σχεδόν αδύνατο να πληρωθούν χρέη σε ξένο συνάλλαγμα, ενώ μια έξοδος από τη ζώνη του ευρώ θα προκαλέσει εισαγόμενο πληθωρισμό, απόσυρση των τραπεζικών καταθέσεων και προβλήματα στις τράπεζες.

Η υποτίμηση δεν μπορεί να επιλύσει τα διαρθρωτικά προβλήματα στην Ελλάδα. Όπως στη Ρωσία του 1998 και στην Αργεντινή του 2001, η Ελλάδα έχει μια σημαντική αδυναμία στη συλλογή των φόρων.

Στην περίπτωση της Ρωσίας, η διοίκηση του Βλαντιμίρ Πούτιν ανέλαβε τη φορολογική μεταρρύθμιση το 2001, που ήταν κυρίως υπεύθυνη για τη δημιουργία αποτελεσματικού συστήματος είσπραξης των φόρων.

Η άλλη επιλογή, η οποία πιστεύει ότι η γαλλική εταιρεία ασφάλισης συναλλαγών Coface, είναι πιο πιθανή, είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αποφασίσει να εγκαταλείψει το ευρώ μονομερώς. Η λιτότητα θα είναι πλέον νόμιμη, η ανάπτυξη δεν θα καταφέρει να υλοποιηθεί, και ο κοινωνικός αντίκτυπος των προγραμμάτων θα γίνει ανυπόφορος. Η απόσυρση θα μπορούσε να προκαλέσει κατάρρευση του ευρώ και την αύξηση των περιθωρίων των κρατικών ομολόγων όλων των μελών. Το κρίσιμο ερώτημα παραμένει είναι κατά πόσο οι οικονομίες όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, ακόμα και η Ισπανία θα μπουν στον πειρασμό να φύγουν...

Πηγή:newsbeast.gr

Σχόλια