Θέμα ημερών οι αποφάσεις για το μέλλον της Αγροτικής

25-07-12
















Η τράπεζα αποσυνδέεται από το συνολικό «πακέτο» της ανακεφαλαιοποίησης.

Με την έλευση της Τρόικα θα οριστικοποιηθεί- όπως όλα δείχνουν- το μέλλον της Αγροτικής Τράπεζας, η οποία αποσυνδέεται από το συνολικό «πακέτο» της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Το θέμα τέθηκε στη μαραθώνια συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας (περίπου 2 1/2 ώρες) και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ενώ η ανακεφαλαιοποίηση των υπολοίπων τραπεζών δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί άμεσα- έως ότου εκταμιευθεί η επόμενη δόση δεν είναι άλλωστε δυνατό κάτι τέτοιο- το ζήτημα της ΑΤΕ θα «κλείσει» εντός των ημερών.

«Αναζητούνται οι όροι πώλησης που θα είναι οι καλύτεροι για το Δημόσιο» ανέφεραν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, με φόντο τη γνωστή θέση της Τρόικα ότι η ΑΤΕ θα πρέπει να απαλλαγεί απ” όλες τις θυγατρικές της που δεν σχετίζονται με τις τραπεζικές υπηρεσίες και εν συνεχεία να πωληθεί, βάζοντας βέτο ουσιαστικά στην ανακεφαλαιοποίηση της με πόρους από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η ΟΤΟΕ, η οποία συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών, πήρε διαβεβαιώσεις από τον κ. Στουρνάρα για την εγγύηση των θέσεων εργασίας εν όψει των εξελίξεων στο τραπεζικό σύστημα, ωστόσο οι απαντήσεις- σύμφωνα με τους τραπεζοϋπαλλήλους- δημιουργούν προβληματισμό και θέτουν ερωτήματα.

Σύμφωνα με την ΟΤΟΕ, πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα η ανακεφαλαιοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, δεδομένου ότι πρόκειται για υγιείς Τράπεζες με ελάχιστες επισφάλειες και θετική σχέση καταθέσεων χορηγήσεων. Άλλωστε, η διάλυση της Αγροτικής Τράπεζας θα οδηγήσει ουσιαστικά και στην εξαφάνιση της Αγροτικής Πίστης από την Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος της ΟΤΟΕ τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη δημιουργίας ενός ισχυρού δημόσιου πυλώνα Τραπεζών με πυρήνα την Αγροτική Τράπεζα, ώστε να εξασφαλιστεί η ισορροπία του τραπεζικού συστήματος, να ενισχυθεί η παρέμβαση του δημοσίου στη χρηματοπιστωτική λειτουργία για τη κατανομή των πόρων στην ανάπτυξη της οικονομίας και στην αποφυγή εναρμονισμένων πρακτικών.

Πηγή:onlarissa.gr

Σχόλια