Στις φλόγες το Σμάρι Ηρακλείου, σε ύφεση οι φωτιές στα Χανιά

29-08-12



















Στο Ηράκλειο επικεντρώνονται οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής στη Κρήτη καθώς η φωτιά... που ξέσπασε στις 10:30 το πρωί στο Σμάρι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ενώ οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε Ομαλό και Θέρισσο, χτες και σήμερα αντίστοιχα βρίσκονται σε ύφεση.

Η πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί στο Σμάρι σε δύσβατη περιοχή σε βουνό έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις και κατακαίει χορτολιβαδικές εκτάσεις.

Στο σημείο που μαίνεται η φωτιά δεν είναι εύκολη η προσέγγιση των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων και η συνδρομή του πυροσβεστικού ελικοπτέρου που δεν έχει σταματήσει να πραγματοποιεί ρίψεις από το πρωί είναι καθοριστική.

Παρόλα αυτά, οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή και η δίνη που προκαλούν οι φλόγες, κάνουν δύσκολο το έργο της πυρόσβεσης και φαίνεται ότι η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων θα συνεχιστεί.

Ευτυχώς οι φλόγες δεν απειλούν σπίτια ή καλλιέργειες

Σε ύφεση οι δύο πυρκαγιές στα Χανιά

Η πυρκαγιά μεταξύ Φουρνέ και Θερίσσου

Σε ύφεση είναι η φωτιά που εκδηλώθηκε σήμερα το πρωί σε πολύ δύσβατη περιοχή μεταξύ του Φουρνέ και του Θερίσσου.

Στο σημείο έσπευσαν δύο οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας, αλλά είναι αδύνατη η πρόσβαση στο σημείο της πυρκαγιάς.

Πυροσβέστες που πήγαν πεζοί στην περιοχή διαπίστωσαν μια μεγάλη εστία μέσα σε χαράδρα και επειδή είναι παντελώς αδύνατη η κατάσβεση απο επίγειες δυνάμεις ζητήθηκε η επέμβαση απο το πυροσβεστικό ελικόπτερο.

Όμως απο το πρωί το ελικόπτερο συμμετέχει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Σμάρι Ηρακλείου και τελικά γίνεται προσπάθεια κατάσβεσης απο επίγειες δυνάμεις με την συμμετοχή και του πεζοπόρου τμήματος που είχε παραμείνει στον Πυροσβεστικό σταθμό στις Βρύσες Αποκορώνου.

Πάντως οι τελευταίες πυρκαγιές τόσο στην περιοχή του Ομαλού, όσο και στις ορεινές περιοχές μεταξύ Φουρνέ και Θερίσσο υποδηλώνουν αφενός τον εμπρησμό και αφετέρου την μόνιμη ετήσια πληγή για την Κρήτη, δηλαδή τον εμπρησμό της ξερής βλάστησης απο κτηνοτρόφους προκειμένου με τις πρώτες βροχές το νέο χορτάρι να είναι πιό εύκολα προσβάσιμο στα αιγοπρόβατα.

Υπενθυμίζεται βέβαια πως σύμφωνα με τον σχετικό Νόμο, εαν εκδηλωθεί πυρκαγιά απο εμπρησμό σε συγκεκριμένο βοσκότοπο, τότε υπάρχουν αυστηρές κυρώσεις στον ιδιοκτήτη του.

Υπο μερικό έλεγχο η φωτιά στον Ομαλό

Μετά από ολονύκτια μάχη, οι επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης κατάφεραν να τιθασεύσουν τις φλόγες που καίνε εκτάσεις με δασική και χορτολιβαδική βλάστηση στην περιοχή του Ομαλού, μεταξύ των χωριών Λάκκοι και Καράνου.

Στην περιοχή παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμειςκαθώς πνέουν άνεμοι και υπάρχει φόβος για αναζωπυρώσεις.

Υπενθυμίζεται πως η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε αργά χθες το βράδυ, σε πέντε εστίες, στην περιοχή μεταξύ Λάκκων και Καράνου,πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων, ενώ στον Ομαλό έσπευσαν ισχυρότατες δυνάμεις με δεκάδες πυροσβέστες και οχήματα, ενώ συνέδραμε και το πεζοπόρο τμήμα που μετέβη στον Ομαλό απο το Ηράκλειο.


Πηγή:flashnews.gr

Σχόλια