Κλίντον:Υπεύθυνη η Ισλαμική Οργάνωση Aqmi για την επίθεση

27-9-12














Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον αναφέρθηκε χθες σε ενδεχόμενη σχέση της οργάνωσης της Αλ Κάιντα στο ισλαμικό Μάγρεμπ (Aqmi) με την επίθεση της ...
11ης Σεπτεμβρίου κατά του αμερικανικού προξενείου στη Βεγγάζη, για να ακολουθήσει επεξήγηση των δηλώσεών της από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η Χίλαρι Κλίντον πήρε τον λόγο κατά τη διάρκεια συνεδρίασης με θέμα την κατάσταση στο Σάχελ και την κρίση στο Μαλί.

"Η Aqmi και άλλες οργανώσεις εξαπολύουν εδώ και αρκετό καιρό επιθέσεις και εφορμήσεις από το βόρειο Μαλί στις γειτονικές χώρες...Εκμεταλλευόμενοι τη μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, οι τρομοκράτες επιδιώκουν την επέκταση των δικτύων τους προς πολλές κατευθύνσεις...και συνεργάζονται με άλλους βίαιους εξτρεμιστές για να παρεμποδίσουν τη δημοκρατική μετάβαση στη Βόρεια Αφρική, όπως είδαμε να γίνεται με τραγικό τρόπο στη Βεγγάζη", είπε η Χίλαρι Κλίντον.

Η Ουάσινγκτον, υπό το σοκ της επίθεσης στη Βεγγάζη που στοίχισε τη ζωή στο αμερικανό πρεσβευτή στη Λιβύη Κρίστοφερ Στίβενς και τρία ακόμη μέλη της αποστολής, παραδέχθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι το αμερικανικό προξενείο δέχθηκε "τρομοκρατική επίθεση".

Ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας Μάθιου Ολσεν ήταν ο πρώτος που παραδέχθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου ότι οι συμπατριώτες του στη Βεγγάζη "σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια τρομοκρατικής επίθεσης" και έκανε με επιφυλακτικότητα λόγο για πιθανές σχέσεις ανάμεσα σε "άτομα που συμμετείχαν στην επίθεση και την Αλ-Κάιντα στο ισλαμικό Μάγρεμπ".

Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών διευκρίνισε αργότερα ότι η Χίλαρι Κλίντον δεν είχε την πρόθεση να δηλώσει ότι υπάρχει ευθεία σχέση ανάμεσα στη Βεγγάζη και την Aqmi. Η υπουργός Εξωτερικών "είπε ότι η Aqmi συνεργάζεται με άλλους βίαιους εξτρεμιστές για να παρεμποδίσει τη δημοκρατική μετάβαση στην Αφρική. Είναι κάτι που γνωρίζουμε και παρακολουθούμε".

Πηγή:onalert.gr

Σχόλια