Συρία: Οι αντικαθεστωτικοί σκότωσαν μια δημοσιογράφο

27-5-2013

















Μια δημοσιογράφος του συριακού τηλεοπτικού δικτύου συνεχούς ενημέρωσης Αλ Ιχμπαρίγια σκοτώθηκε κοντά στην πόλη Κουσέιρ, όπου συνεχίζουν να... μαίνονται σφοδρές μάχες ανάμεσα στους αντικαθεστωτικούς αντάρτες και τις δυνάμεις του καθεστώτος, όπως μετέδωσε σήμερα το κανάλι για το οποίο εργαζόταν.


 «Το υπουργείο Πληροφοριών (. . .) ανακοίνωσε το θάνατο της συναδέλφισσάς μας Γιάρα Αμπάς, η οποία σκοτώθηκε από τρομοκράτες κοντά στο αεροδρόμιο Νταμπάα», βόρεια της πόλης Κουσέιρ, όπως ανέφερε το δίκτυο, χρησιμοποιώντας τη φρασεολογία του καθεστώτος για τους αντάρτες.

 Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε από την πλευρά του ότι η δημοσιογράφος του Αλ Ιχμπαρίγια, που ήταν 26 ετών και καταγόταν από την Χομς, «σκοτώθηκε από τα πυρά ενός ελεύθερου σκοπευτή κοντά στο αεροδρόμιο της Νταμπάα», προσθέτοντας ότι «μέλη του τηλεοπτικού συνεργείου (σ.σ. στο οποίο ανήκε) τραυματίστηκαν», χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.


 Πριν από τον θάνατό της, η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) καταμετρούσε 23 δημοσιογράφους και 58 πολίτες-δημοσιογράφους νεκρούς από το ξέσπασμα της κρίσης στη Συρία, τον Μάρτιο του 2011.

 Εξάλλου το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε σήμερα ότι τουλάχιστον 79 μέλη της λιβανικής ένοπλης οργάνωσης Χεζμπολάχ, η οποία μάχεται στο πλευρό του συριακού στρατού, έχουν σκοτωθεί μέσα σε μία εβδομάδα στην επίθεση εναντίον της Κουσέιρ, μιας πόλης στρατηγικής σημασίας ένα τμήμα της οποίας βρίσκεται ακόμη στα χέρια των αντικαθεστωτικών ανταρτών.

 «Ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις τάξεις της Χεζμπολάχ από την έναρξη της επέμβασής της πριν από πολλούς μήνες στις περιφέρειες της Δαμασκού και της Χομς αυξήθηκε σε 141», ανέφερε το Παρατηρητήριο.

 «Ο αριθμός αυτός συμπεριλαμβάνει 79 μαχητές οι οποίοι σκοτώθηκαν από την 19η Μαΐου τα ξημερώματα ως και το πρωί της Κυριακής από νάρκες, ελεύθερους σκοπευτές και σε μάχες στην Κουσέιρ και τα περίχωρά της», πρόσθεσε η μη κυβερνητική οργάνωση, η οποία αξιοποιεί ένα δίκτυο πληροφοριοδοτών και ακτιβιστών σε όλη τη Συρία.'


  Την προηγουμένη, μια πηγή προσκείμενη στην Χεζμπολάχ είχε κάνει λόγο για 110 νεκρούς τους τελευταίους μήνες, στην μεγάλη πλειονότητά τους στην Κουσέιρ, στην επαρχία Χομς, στην κεντρική Συρία.

]Ένα εκστρατευτικό σώμα του σιιτικού κινήματος μάχεται εδώ και μήνες στη Συρία, αλλά η μάχη της Κουσέιρ θεωρείται η πιο σημαντική στην οποία έχουν εμπλακεί και η πιο αιματηρή. Μέσα σε μία ημέρα μόνο, το Σάββατο, σκοτώθηκαν 22 μαχητές.

 Μια πηγή προσκείμενη στο σιιτικό κίνημα είχε δηλώσει το Σάββατο ότι η πόλη Κουσέιρ ελέγχεται κατά το 80% από το συριακό στρατό και τη λιβανική Χεζμπολάχ και ότι ο δρόμος που συνδέει το ανατολικό τμήμα του Λιβάνου με τη Χομς είναι πλέον «ασφαλής».

 «Δεν μας μένει παρά να καταλάβουμε το 20% της Κουσέιρ (. . .) την Κυριακή θα ανακαταλάβουμε το 10% και το υπόλοιπο βρίσκεται ήδη στα χέρια μας», είχε πει η πηγή αυτή.

 Πηγή:e-typos.com

Σχόλια