Υγεία: Προηγμένο εμφύτευμα για την αποκατάσταση της όρασης

21-6-2013


















 Ένα νέο εμφύτευμα που ενεργοποιείται με τη βοήθεια του ηλιακού φωτός φαίνεται ότι θα φέρει επανάσταση στον τομέα της οφθαλμολογίας, αφού σύμφωνα με τους επιστήμονες που το ανέπτυξαν συμβάλλει σημαντικά στην αποκατάσταση της όρασης... Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Στάνφορντ ανέπτυξαν και δοκίμασαν το νέο εμφύτευμα σε ποντίκια με ή χωρίς εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, τα οποία κατάφεραν με τη βοήθειά του να αντιληφθούν για πρώτη φορά το φως!

 Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, το εμφύτευμα είναι μια ασύρματη συσκευή με ηλιακή κυψέλη που προβάλλει εικόνες στον αμφιβληστροειδή με τη χρήση σχεδόν υπέρυθρου φωτός, το οποίο δεν υπάρχει στο φάσμα που βλέπει το ανθρώπινο μάτι. Η τοποθέτησή του γίνεται στον αμφιβληστροειδή και συγκεκριμένα δίπλα στους νευρώνες που στέλνουν οπτικές πληροφορίες στον εγκέφαλο, κάνοντας ακριβώς το ίδιο και ενεργοποιώντας έναν «φυσικό» τρόπο νευρικής δραστηριότητας, η οποία και αποκαθίσταται.


 Τα παραπάνω διαπιστώθηκαν έπειτα από μετρήσεις της δραστηριότητας στα οπτικά κέντρα του εγκεφάλου των ποντικιών. Σύμφωνα με τον δρ Daniel Palanker, η συγκεκριμένη τεχνολογία βρίσκεται ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο, αν και είναι σαφώς πιο προηγμένη σε σχέση με τα εμφυτεύματα που αναπτύσσονται από το 2009. Ο ίδιος τόνισε πως όταν το συγκεκριμένο εμφύτευμα αναπτυχθεί για το ανθρώπινο μάτι, θα είναι ακόμη πιο εξελιγμένο και θα διαθέτει καλύτερη ανάλυση, ώστε η όραση να έχει μεγαλύτερο εύρος και η εμφύτευσή του θα γίνεται πιο εύκολα, χωρίς τη μόνιμη προσθήκη κυκλώματος στο κεφάλι και το πρόσωπο. Η επιστημονική έκθεση δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Communications.

 Πηγή:http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/

Σχόλια