Απόλλων Σμύρνης: H έκπληξη της νέας ποδοσφαιρικής χρονιάς



Ενώ οι μεταγραφές συνεχίζονται λιγότερο από ένας μήνας έμεινε για να ξεκινήσει το επόμενο πρωτάθλημα της superleague. Μέχρι στιγμής την παράσταση κλέβει μια ομάδα που αν και νεοφώτιστη ανακοίνωσε πως εκτός απροόπτου έκλεισε κιόλας το ρόστερ της επόμενης σεζόν.

Μία από τις ιστορικότερες ομάδες του Ελληνικού ποδοσφαίρου, η αγαπημένη ομάδα χιλιάδων πραγματικών φιλάθλων του ποδοσφαίρου , ο Απόλλων Σμύρνης είναι ξανά εδώ κι όλα δείχνουν πως ήρθε για να μείνει. 


Ένα πολύ νοικοκυρεμένο σωματείο με πρόεδρο τον εφοπλιστή Στ.Βελλή που μοιάζει εξωτικό φρούτο στον κόσμο του Ελληνικού ποδοσφαίρου καθώς δεν θέλει να χρωστά πουθενά κι έχει σαν φιλοσοφία να απλώνει τα πόδια μέχρι εκεί που φτάνει το πάπλωμα.

Οι κινήσεις της ομάδας ξεκίνησαν από την παραμονή στον πάγκο του πολύ πετυχημένου Αλέκου Βοσνιάδη, ενός δουλευταρά προπονητή που ότι έχει καταφέρει στην καριέρα του το έχει κάνει μόνο μέσω δουλειάς κι όχι δια δημοσίων σχέσεων κλπ. Συνήθως πολλές ομάδες που ανεβαίνουν στη μεγάλη κατηγορία κάνουν το λάθος να πιστεύουν ότι κάποιοι προπονητές που συνήθως δουλεύουν σε ομάδες της μεγάλης κατηγορίας είναι κάτι σπουδαίο ή ότι έχουν καλύτερες «άκρες» αλλά τα αποτελέσματα δεν τις δικαιώνουν.

Από κει και πέρα αξιολογώντας τις κινήσεις και το ρόστερ της ομάδας θα πούμε ότι έχει κάνει εξαιρετικές κινήσεις και εμφανίζεται πολύ ισχυρή σχεδόν σε όλες τις γραμμές. Αυτό που φαίνεται είναι ότι θα είναι μια συμπαγής ομάδα που θα τρώει δύσκολα γκολ. Πολύ σπουδαία κίνηση η απόκτηση ενός από τους πιο ταλαντούχους γκολκίπερ, του διεθνή και πολύ έμπειρου Αλέξη Τζόρβα.

Ο Τζόρβας είναι ένας τερματοφύλακας με εκπληκτικά ρεφλέξ κι αντανακλαστικά που ταιριάζει γάντι στον Απόλλωνα, είναι δηλαδή καταπληκτικός για μια λεγόμενη μικρή ομάδα που αμύνεται και περιμένει πίεση κι αρκετές τελικές. Μπορεί για μια ομάδα που αναζητά τον τίτλο να μη διαθέτει την απαιτούμενη σταθερότητα, τις καλές εξόδους ή τις σπουδαίες τοποθετήσεις αλλά μπορεί να πιάσει τα…άπιαστα και να δώσει πολλούς βαθμούς στον Απόλλων.

Πίσω από τον Τζόρβα αποκτήθηκε ο θηριώδης, αλλά βαρύς ακόμη Γκόμεζ ενώ υπάρχουν ακόμη οι Γουμάγιας και Αθανασίου. Η εκτίμησή μας είναι ότι ο Κοτταράς άξιζε περισσότερο μια θέση στο ρόστερ σε σχέση με το Γουμάγια που έκανε πολλές γκέλες την περασμένη σεζόν, ωστόσο έχει ένα ακόμη χρόνο συμβόλαιο.

Στην άμυνα θεωρούμε ότι ο Απόλλων θα έχει ένα από τα 2-3 καλύτερα δίδυμα στόπερ του πρωταθλήματος με Δεληζήση – Ζουέλα. Πολύ δυνατοί και οι δύο, ψηλοί αλλά σχετικά κοντρολαρισμένοι παίκτες αν δεν έχουν προβλήματα τραυματισμών και τιμωριών θα αποτελέσουν ένα από τα μεγάλα όπλα της ομάδας. Πίσω τους υπάρχει ο Βέρτζος που είναι μια νέα προσθήκη, έμπειρος και σταθερός κι αυτός. Εδώ ωστόσο υπάρχει ένα μειονέκτημα στο ρόστερ καθώς είναι δύσκολο να πορευτεί μια ομάδα σε 34 αγώνες πρωταθλήματος καθώς και κάποιους κυπέλλου με μόλις 3 καλούς στόπερ. Είναι μια θέση στην οποία υπάρχουν συχνές τιμωρίες με κίτρινες και κόκκινες κάρτες, αλλά και τραυματισμοί. Επίσης μοιάζει λάθος η επιλογή να μην ανανεωθούν τα συμβόλαια των Κύργια και Ιασωνίδη που αναμφίβολα μπορούν να σταθούν με αξιώσεις στη superleague. Ιδιαίτερα ο Κύργιας θα περίμενε κανείς να ανταμειφθεί και για την παρουσία του από τη δ΄εθνική στην ομάδα, αλλά και ο Ιασωνίδης είναι ένα πολύ ποιοτικό στόπερ που έχει θέση σε αρκετές ομάδες της κατηγορίας.

Στα ακραία μπακ εξαιρετική η προσθήκη του νεαρού Αργυρόπουλου που τόσο στον Αστέρα, όσο και στον Πλατανιά έδειξε πολύ καλά στοιχεία, ενώ ο Κανακούδης είναι μια μέτρια αλλά αξιόπιστη και δοκιμασμένη λύση στα αριστερά. Καλή κάλυψη προσφέρουν οι Χατζηζήσης και Παντελιάδης.

Στα χαφ μεγάλη δύναμη είναι η τριάδα των αμυντικών χαφ με τον εξαιρετικό Άλβαρεζ ερχόμενο από τον Αστέρα Τρ. να αποτελεί βαρόμετρο αλλά και τους Καμαρά και Κόρμπο να αποτελούν πολύ καλές λύσεις και να δίνουν μεγάλη μάχη για τις δύο θέσεις στο αναμενόμενο 4-2-3-1 του Βοσνιάδη που εναλλακτικά θα γίνεται 4-3-3. Επίσης υπάρχει ο φιλότιμος Τσεμπερίδης που δίνει την αίσθηση απόλυτης πληρότητας σε αυτή τη θέση. Στα άκρα παρέμειναν ο εκπληκτικός Τσιλιγκίρης που περιμένουμε να δώσει μερικά από τα πιο θεαματικά highlights της νέας σεζόν καθώς και ο Φαρινόλα με την καλή σέντρα και την ευχέρεια να κερδίζει μονομαχίες και να κρατά μπάλα. Προστέθηκαν οι Γκουέλα και Μπλάζεκ με εξαιρετικά δείγματα στο παρελθόν στη χώρα μας αλλά πτωτική πορεία στη συνέχεια καθώς και το πολυεργαλείο πέρσι του Πανθρακικού Μίνγκας. Αναμφίβολα υπάρχουν πολλές επιλογές στα άκρα και ειδικά στις αντεπιθέσεις ο Απόλλων θα είναι πολύ επικίνδυνος. 

Μια πολύ σπουδαία μεταγραφή έγινε και για την κάλυψη της θέσης του φορ με τους Απολλωνιστές να μην τα βρίσκουν με το αστέρι της περασμένης σεζόν Μιχάλη Μανιά και να ποντάρουν τα λεφτά τους στον Αντώνη Πετρόπουλο που δείχνει ιδανική επιλογή για μια τέτοια ομάδα καθώς έχει το γκολ και την εμπειρία που χρειάζεται. Πίσω από το φορ μπορούν να παίξουν τόσο ο πολύπειρος Μπάρκογλου όσο και ο Μπλάζεκ ενώ για την επίθεση αποκτήθηκε κι ο ταλαντούχος Τσοκάνης από την Κέρκυρα.


Παρόλα αυτά αν θέλαμε να σημειώσουμε κάποιες ελλείψεις ή αστοχίες στο σχεδιασμό του ρόστερ θα λέγαμε ότι λείπει από την ομάδα ένα κλασικό δεκάρι τύπου Ντιέγκο Λεόν, που να μπορεί αξιόπιστα να οργανώσει την ομάδα και να παίξει πίσω από το φορ καθώς επίσης κι ένα ακόμη στόπερ.


Αν εξαιρέσουμε αυτές τις δύο ελλείψεις, η ομάδα δείχνει πολύ δυνατή δεδομένων των συνθηκών, της οικονομικής υγείας, της άριστης νοοτροπίας και κουλτούρας ομάδας, διοίκησης και φιλάθλων, και βέβαια λαμβάνοντας υπόψη το χαμηλό επίπεδο των περισσοτέρων ομάδων όπως δείχνουν οι μέχρι τώρα κινήσεις τους. 

Πιθανή  αρχική βασική σύνθεση:

Τζόρβας, Αργυρόπουλος, Κανακούδης,Δεληζήσης, Ζουέλα, Άλβαρεζ, Καμαρά, Τσιλιγκίρης, Μπλάζεκ,Φαρινόλα, Πετρόπουλος

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα αναμένουμε ο ιστορικός Απόλλων να είναι η έκπληξη της νέας χρονιάς και να διεκδικήσει ακόμα και θέση στην πεντάδα των πλέι οφ και έξοδο στην Ευρώπη.


Είναι από τους λίγους καλούς λόγους που έχουμε να περιμένουμε να αρχίσει η νέα σεζόν για να χαρούμε στα μεγάλα σαλόνια μια ομάδα που τόσο μας έλειψε όχι μόνο λόγω της ιστορίας της αλλά κυρίως λόγω του «άλλου» ήθους που κουβαλά.

Α.Σ

Σχόλια