ΕΛΠΙΔΕΣ: Θεραπεύτηκε από τον ιό του AIDS τρίχρονο κοριτσάκι

25-10-2013




















 Βάσιμες ελπίδες για τη θεραπεία των οροθετικών νεογνών που υποβάλλονται άμεσα σε αγωγή έθεσαν οι επιστήμονες του ιατρικού κέντρου Τζον Χοπκινς της Βαλτιμόρης των ΗΠΑ, αφού ανακοίνωσαν μόλις τη δεύτερη θεραπεία από τον ιό του AIDS στην ιστορία... Οπως ανακοίνωσε η ιολόγος Ντέμπορα Πέρσοντ, κανένα ίχνος του ιού HIV που προκαλεί το AIDS δεν ανιχνεύεται πλέον στην τρίχρονη ασθενή που γεννήθηκε οροθετική έπειτα από 18 μήνες χωρίς αντιρετροϊκή αγωγη. Η αντιρετροϊκή αγωγή στην οποία υποβλήθηκε το νεογέννητο κοριτσάκι από το Μισισίπι ολοκληρώθηκε όταν αυτό ήταν μόλις 18 μηνών.

Από εκεί και έπειτα οι γιατροί «έχασαν» την επαφή με την κατάσταση της υγείας του μικρού κοριτσιού, αφού σταμάτησαν τους συνεχείς ιατρικούς ελέγχους. Δέκα μήνες μετά και αφού το παιδί δεν είχε υποβηθεί σε περαιτέρω αντιρετροϊκή θεραπεία, οι κλινικές του εξετάσεις πιστοποίησαν την σταδιακή μείωση της παρουσίας του ιού στο αίμα του. Τα ίχνη του ιού ήταν εμφανή μόνο σε γενετικές αναλύσεις, όμως αυτό δεν αρκούσε για την αναπαραγωγή του ιού. Πρόκειται για μια μεγάλη ιατρική επιτυχία, καθώς αυτή είναι η πρώτη περίπτωση λειτουργικής θεραπείας βρέφους, το οποίο είχε μολύνθηκε από την οροθετική μητέρα του, ενώ επίσης είναι μόλις η δεύτερη φορά που ασθενής θεραπεύεται αποτελεσματικά από τον ιό του AIDS, μετά την περίφημη περίπτωση του Τίμοθι Μπράουν, του λεγόμενου «ασθενή του Βερολίνου».

 Η επιτυχημένη θεραπεία του βρέφους δίνει το έναυσμα για την έναρξη κλινικών μελετών από το 2014, με στόχο τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας της πρώιμης έναρξης της αντιρετροϊκής αγωγής σε οροθετικά νεογνά. Αν και εφόσον η θεραπεία αποδειχθεί αποτελεσματική, αναμένεται να δημιουργήσει ένα νέο θεραπευτικό καθεστώς αλλά και μία μεγάλη τομή στην ιατρική επιστήμη καθώς κάθε χρόνο γεννιούνται περίπου 260.000 παιδιά μολυσμένα από τη μητέρα τους με τον ιό του AIDS.

 Πηγή:planet-greece.blogspot.com

Σχόλια