Νέο χαρτονόμισμα των 10 ευρώ από τις αρχές του 2014

27-11-2013


















 Για τις αρχές του 2014 προγραμματίζεται το λανσάρισμα του νέου χαρτονομίσματος των 10 ευρώ στη σειρά «Ευρώπη».

Τα αποκαλυπτήρια του νέου τραπεζογραμμάτιου θα πραγματοποιηθούν στις 13 Ιανουαρίου από το Ευρωσύστημα.

Στο ολόγραμμα και το υδατογράφημα των νέων τραπεζογραμματίων απεικονίζεται προσωπογραφία της Ευρώπης, μορφή της ελληνικής μυθολογίας από την οποία προέρχεται και η ονομασία της ηπείρου.

Την Τρίτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πραγματοποίησε σεμινάριο στην Εθνική Τράπεζα του Βελγίου προκειμένου να ενημερωθούν οι προμηθευτές και κατασκευαστές εξοπλισμού για τις προδιαγραφές του νέου χαρτονομίσματος.

«Η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ προσβλέπουν σε στενή συνεργασία με τους κατασκευαστές, προμηθευτές, χειριστές και ιδιοκτήτες εξοπλισμού επεξεργασίας τραπεζογραμματίων, καθώς αυτοί προετοιμάζουν τα μηχανήματα και τις συσκευές τους προκειμένου να δέχονται τα νέα τραπεζογραμμάτια των 10 ευρώ το επόμενο έτος», ανέφερε στη διάρκεια του σεμιναρίου ο Τον Ρόος, διευθυντής Τραπεζογραμματίων της Διεύθυνσης Τραπεζογραμματίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στη διάρκεια του σεμιναρίου ανακοινώθηκε η έναρξη λειτουργίας του Προγράμματος Συνεργασίας του Ευρωσυστήματος, το οποίο θα παρέχει στους εμπλεκόμενους εργαλεία και υλικό που θα τους διευκολύνει να προετοιμαστούν για την εισαγωγή των νέων τραπεζογραμματίων·

Κατάλογοι των συσκευών εξακρίβωσης της γνησιότητας και των μηχανημάτων επεξεργασίας τραπεζογραμματίων που έχουν προσαρμοστεί για να δέχονται το νέο τραπεζογραμμάτιο των 5 ευρώ είναι διαθέσιμοι στο δικτυακό τόπο της ΕΚΤ.

Οι χρήστες των συσκευών τραπεζογραμματίων θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τους προμηθευτές ή κατασκευαστές του εξοπλισμού προκειμένου να προετοιμάσουν για το νέο τραπεζογραμμάτιο.

Επόμενο χαρτονόμισμα που θα κυκλοφορήσει στη σειρά Ευρώπη θα είναι το τραπεζογραμμάτιο των 20 ευρώ, σε ημερομηνία που δεν έχει ακόμα καθοριστεί.

Πηγή:metrogreece.gr

Σχόλια