«Καμπάνα» $ 6.233 (!) για τον πρώην πρωθυπουργό - τραπεζίτη Παπαδήμο στις ΗΠΑ!

24-12-2013


















 Ο Λουκάς Παπαδήμος, ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας, έχει καταδικαστεί από δικαστήριο στην Αμερική και δεν έχει καταβάλει πρόστιμο στο αμερικανικό δημόσιο ύψους 6.233,16 δολαρίων. Πρόκειται για δικαστική υπόθεση που έχει κριθεί από δικαστήριο της πολιτείας της Μασαχουσέτης, αρχικά στις 13 Αυγούστου και στη συνέχεια στις 24 Αυγούστου 2010, με τον κ. Παπαδήμο να έχει καταδικαστεί αλλά να μην έχει καταβάλει το παραπάνω ποσόν. Το αρχικό πρόστιμο που του είχε επιβληθεί ήταν μόλις 3.317,26 δολάρια, αλλά το γεγονός ότι ο ίδιος αδιαφόρησε για την καταβολή του είχε ως αποτέλεσμα σχεδόν να διπλασιαστεί.

Στη δικαστική απόφαση γίνεται λόγος για το πρόστιμο και τις προσαυξήσεις που έχουν προκύψει ύστερα από τη μη εξόφλησή του. Ο κ. Παπαδήμος έχει στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ, που ξεκινούν από το μακρινό 1970, όταν σπούδασε φυσικές επιστήμες στο φημισμένο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT). Το ίδιο διάστημα εργάστηκε στο ΜΙΤ ως βοηθός ερευνών και ειδικός επιστήμονας. Από τα μέσα της δεκαετίας του '80 ο κ. Παπαδήμος επέστρεψε στην Ελλάδα και ανέλαβε οικονομικός σύμβουλος (1985-1993), υποδιοικητής (1993-1994) και διοικητής (1994-2002) της Τραπέζης της Ελλάδος.

Ως διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος ο προαναφερόμενος «κάλυψε» με τον τρόπο του την επιχείρηση δημιουργική λογιστική που είχε στηθεί επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη. Πάντα με περίτεχνες και μπερδεμένες εκφράσεις επιχειρούσε να αποπροσανατολίσει από τα πραγματικά προβλήματα της οικονομίας, τα οποία περιέγραφε με χρησμούς που δεν καταλάβαινε κανένας.
Ο Λουκάς Παπαδήμος ήταν ο βασικός διαπραγματευτής της Ελλάδας με τους δανειστές της (ΕΚΤ, Ε.Ε., ΔΝΤ), από την οποία προέκυψε την άνοιξη του 2012 το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων σε ποσοστό 50% και άνω. Το χρέος της χώρας υποτίθεται ότι μειώθηκε κατά 109 δισ. ευρώ, με συνέπεια να χρειαστεί η Ελλάδα να υπογράψει λίγους μήνες μετά και δεύτερο Μνημόνιο. Ομως ενάμιση χρόνο μετά το χρέος της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία του Σεπτεμβρίου 2013, διατηρείται σχεδόν αμείωτο στα 322 δισ. ευρώ. Από το PSI δεν γλίτωσαν φυσικά ούτε οι ιδιώτες ομολογιούχοι, που υποχρεώθηκαν να χάσουν ένα σημαντικό μέρος, αλλά ούτε και τα ασφαλιστικά ταμεία, που κατέγραψαν απώλειες άνω των 12 δισ. ευρώ και σήμερα βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής.


Πηγή:Δημοκρατία

Σχόλια