Τα περιττά κιλά αυξάνουν τους πρόωρους θανάτους

30-1-2014
















 H παράταση του χρόνου ζωής είναι το κύριο μέλημα του ανθρώπου από την αρχαιότητα, με θετική εξέλιξη σήμερα καθώς αυξήθηκε το προσδόκιμο επιβίωσης χάρη στην εξέλιξη των επιστημών και της ιατρικής. Συμβάλλουν, ωστόσο, και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες και ο τρόπος ζωής. Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τους πρόωρους θανάτους; Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr η Γεωργία Καπώλη, MSc-Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος-Επιστημονική Διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέα Κορινθίας-Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας .


Η παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος σώματος αποτελούν τις πιο συχνές αιτίες μείωσης της διάρκειας ζωής και αυξάνουν τους πρόωρους θανάτους. Κάτι τέτοιο οφείλεται στο γεγονός ότι το αυξημένο σωματικό βάρος επιδρά και αλλοιώνει το γονιδιακό μας υλικό, μειώνοντας το μέγεθος μια δομής των χρωμοσωμάτων, τα τελομερή, που έχουν καθοριστικό ρόλο στη γήρανση του οργανισμού μας. Η μείωση του μήκους των τελομερών των χρωμοσωμάτων καθιστά τις μεταλλάξεις του DNA ευκολότερες και ο οργανισμός μας εμφανίζει μεγαλύτερη ευπάθεια σε πολλές ασθένειες (ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης, οι αρθρίτιδες, η νόσος Αλτσχάιμερ), οι οποίες έχουν συνδεθεί άμεσα με τη μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης.

Η συσχέτιση της παχυσαρκίας με την πρόωρη γήρανση μελετήθηκε από μια πολύ ενδιαφέρουσα και πολύχρονη έρευνα που έγινε στη Μασαχουσέτη σε 3.457 άντρες και γυναίκες. Με τη βοήθεια ερωτηματολογίων καταγράφηκαν ο τρόπος ζωής τους, η αρτηριακή τους πίεση, το βάρος σώματος και ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ). Έτσι, από την έρευνα αυτή προέκυψε ότι τα άτομα τα οποία ήταν παχύσαρκα στην ηλικία των 40 ετών, ζούσαν κατά μέσο όρο από 6 έως 7 χρόνια λιγότερα από τους συνομήλικους τους που ήσαν κανονικού βάρους σώματος. Το συμπέρασμα , αυτό ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο από μία ενδιαφέρουσα διαχρονική μελέτη των αιωνόβιων, η οποία διεξήχθη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης (The New England Centenarian Study), από την οποία προέκυψε ότι οι περισσότεροι αιωνόβιοι δεν είναι παχύσαρκοι, αντίθετα είναι σχεδόν πάντοτε κανονικού σωματικού βάρους.

Η διατήρηση λοιπόν ενός φυσιολογικού βάρους σώματος, δημιουργεί ολοένα και περισσότερο την ανάγκη για υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής, ο οποίος θα διέπεται από τις ακόλουθες αρχές:

Αποφυγή καπνίσματος
Μειωμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος
Καλύτερους χειρισμός του άγχους
Συστηματική φυσική δραστηριότητα
Επαρκείς ώρες ύπνου.

Ιδιαίτερη έμφαση για τη συντήρηση ενός υγιούς βάρους σώματος και την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης δίνεται στη διατροφή μιας και η κατανάλωση τροφίμων χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος και αντίθετα πλούσιων σε αντιοξειδωτικές ουσίες, αφενός μεν προλαμβάνει από την κατανάλωση επιπλέον θερμίδων, αφετέρου δε εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που δημιουργούνται από το φυσιολογικό μεταβολισμό του οργανισμού και προκαλούν αλλοιώσεις στα κύτταρα του δέρματος, ρυτίδες και κατ’ επέκταση πρόωρη γήρανση.

Τα κυριότερα φαγητά που βοηθούν κατά του γήρατος είναι:

ü Οι ελιές και το ελαιόλαδο
ü Το ψάρι και ιδιαίτερα τα λιπαρά ψάρια (π.χ. σαρδέλες)
ü Τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι) χαμηλής περιεκτικότητα σε λίπος
ü Οι ξηροί καρποί και τα όσπρια
ü Λαχανικά ειδικά τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το σπανάκι, η μελιτζάνα, τα σπαράγγια, το σέλινο, τα κρεμμύδια, το πράσο και το σκόρδο

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως
Τα φρούτα
Το τσάι
Το νερό
Τρόφιμα που περιέχουν ψευδάργυρο (π.χ. θαλασσινά, το γάλα, οι ξηροί καρποί, άπαχο κρέας)
Αντίθετα, θα πρέπει να αποφεύγονται τρόφιμα όπως:

Το λιπαρό κρέας όπως επίσης και τα επεξεργασμένα κρέατα
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη περιεκτικότητα σε λιπαρά και το παγωτό
Τα αναψυκτικά, τα λικέρ και τα τονωτικά ποτά
Τα γλυκίσματα
Το βούτυρο

Τέλος, θα πρέπει να τονίσουμε ότι στο μεγαλύτερο βαθμό, εξαρτάται από εμάς τους ίδιους πόση θα είναι η διάρκεια της ζωής μας. Όση πρόοδος και εάν γίνεται στην ιατρική και στην επιστήμη, ο καθοριστικός παράγοντας σήμερα για τη μακροβιότητα μας είναι η δική μας συμπεριφορά και τρόπος ζωής.

Πηγή:life2day.gr

Σχόλια