Βρετανία: Γαλλία στέλνουν 8 μαχητικά στην Βαλτική

29-4-2014















 Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία διέθεσαν οκτώ μαχητικά αεροσκάφη στη Λιθουανία και την Πολωνία για την ενίσχυση της αεράμυνας του ΝΑΤΟ στην Βαλτική εν μέσω των... αυξανόμενων εντάσεων στην Ουκρανία και σύμφωνα με αξιωματούχους .

Όπως ανακοίνωσαν τα Υπουργεία Άμυνας των δύο χωρών απο τα οκτώ αεροσκάφη, τέσσερα Βρετανικά Typhoon προσγειώθηκαν στη Λιθουανία και άλλα τέσσερα Γαλλικά Rafale προσγειώθηκαν στην βορειοανατολική πόλη της Πολωνίας Malbork.


Τα επιπλέον αεροσκάφη στην περιοχή είναι "για να διαβεβαιώσουν τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και τις χώρες της Βαλτικής", δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Φίλιπ Χάμοντ. Πρόσθεσε επίσης οτι "Στον απόηχο των πρόσφατων γεγονότων στην Ουκρανία , είναι σωστό ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να λάβει μέτρα για να επαναβεβαιώσει δημοσίως τη δέσμευσή του για τη συλλογική ασφάλεια των μελών του"

Σύμφωνα με τον Γαλλικό στρατιωτικό εκπρόσωπο συνταγματάρχη Gilles Jaron στην πολωνική πόλη Malbork έχουν φτάσει ήδη 70 άτομα των ενόπλων δυνάμεων για την υποστήριξη των νέων αεροσκαφών. Επιπλέον χθες Δευτέρα, έφτασε στην Εσθονία αερομεταφερούμενη μεραρχία των ΗΠΑ για να λάβει μέρος στην άσκηση του ΝΑΤΟ "Spring Storm" που θα διεξαχθεί τον Μάιο. Περίπου 150 προσωπικό έφτασαν με στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος στην αεροπορική βάση του Αμαρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

 Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την περασμένη Τρίτη ότι αναπτύσσουν 600 αερομεταφερόμενα στρατεύματα στις ασκήσεις στην Πολωνία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Εσθονία ως μια ένδειξη της αλληλεγγύης με τα μέλη του ΝΑΤΟ που συνορεύουν με τη Ρωσία και που ανησυχούν για την κλιμάκωση των εντάσεων.

 Τον Απρίλιο, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει αύξηση της ασφάλειας στην περιοχή της Βαλτικής λόγω της κλιμακούμενης κρίσης στην Ουκρανία . Εκτός απο μαχητικά αεροσκάφη το ΝΑΤΟ έστειλε επίσης πλοια να περιπολούν στη Βαλτική Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο.


Πηγή:onalert.gr

Σχόλια