Η έξυπνη ψήφος των πολιτών στις Ευρωεκλογές



Οι ερχόμενες Ευρωεκλογές της Κυριακής αποτελούν μια μεγάλη ευκαιρία των πολιτών να θέσουν τις βάσεις για την ανατροπή του παλιού πολιτικού συστήματος, που οδεύει προς κατάρρευση μαζί με το σαθρό πολιτικοοικονομικό μοντέλο που οδήγησε τη χώρα στο χάος.

Ήδη από τους προηγούμενες διπλές εθνικές εκλογές του 2012 είχαμε τον καταποντισμό του ΠΑΣΟΚ και τα πολύ μικρά ποσοστά, που συγκέντρωσε ο πάλαι ποτέ κραταιός δικομματισμός.

Το παιχνίδι του δικομματισμού επιχειρούν και πάλι να παίξουν τα γνωστά εκδοτικά, πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα που κυριαρχούν τις τελευταίες δεκαετίες στον τόπο, θέτοντας ανυπόστατα διλήμματα και προσπαθώντας να φοβίσουν τους πολίτες περί κινδύνου απώλειας σταθερότητας κι άλλες τέτοιες αστειότητες.

Στη θέση του ΠΑΣΟΚ έχει αναδειχθεί ο τρίτος πυλώνας του παλαιοκομματισμού , ο ΣΥΡΙΖΑ , έχοντας απορροφήσει στις τάξεις του σημαντικό μέρος του παλαιού ΠΑΣΟΚ και μάλιστα ένα από τα χειρότερα κομμάτια του , δηλ. τους γνωστούς επαγγελματίες εργατοπατέρες κι άλλες δυνάμεις της πιο βαθιάς συντήρησης, που μάχονται να μην αλλάξει τίποτα στη χώρα.

Το στοίχημα της Ελλάδας και κάθε σκεπτόμενου πολίτη πρέπει να είναι πως η χώρα μας θα γίνει επιτέλους ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό κράτος με ότι αυτό συνεπάγεται. Αλλαγή νοοτροπίας, σεβασμός στον πολίτη, σύγχρονο κοινωνικό και αποτελεσματικό κράτος, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της δημιουργικότητας, ανάπτυξη , παιδεία που θα διαμορφώνει σκεπτόμενους πολίτες , ευνομία και ισονομία είναι τα ζητούμενα.

Για να προχωρήσουν οι αλλαγές που η πλειοψηφία των πολιτών ζητά θα πρέπει να ανανεωθεί το πολιτικό σύστημα με πραγματικά νέα πρόσωπα και νέα κόμματα, τα οποία θα φέρουν νέα αντίληψη στη διοίκηση της χώρας και θα μπορέσουν να συγκρουστούν με τα κάθε είδους κατεστημένα κι αντιλήψεις που παγιώθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Το μείζων πρόβλημα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι το πολιτικό πρόβλημα της χώρας κι αυτό δεν είναι δυνατό να λυθεί από τα παλαιά κόμματα που όχι μόνο ελέγχονται και διαπλέκονται με συμφέροντα , αλλά απαρτίζονται από κομματικούς στρατούς που εμποδίζουν κάθε προσπάθεια πραγματικού και ουσιαστικού εκσυγχρονισμού της πατρίδας μας.

Σε αυτές τις εκλογές οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να ψαλιδίσουν ακόμη περισσότερο τον δικομματισμό – παλαιοκομματισμό και να αναδείξουν νέες δυνάμεις.

Οι νέες αυτές δυνάμεις , όμως , θα πρέπει να έχουν ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα και θέσεις που άπτονται της πραγματικότητας και δεν χαϊδεύουν αυτιά.

Πολλοί συμπολίτες αισθάνονται οργισμένοι, ωστόσο η ψήφος μας δεν πρέπει να είναι μόνο τιμωρητική, αλλά να δίνει τη δυνατότητα να μετουσιωθεί σε ελπίδα για αλλαγή σε κάτι καλύτερο κι όχι στο χάος , όπως υπόσχονται διάφορες ακραίες δυνάμεις των πολιτικών άκρων.

Υπάρχουν όμως τέτοιες δυνάμεις θα ρωτήσουν εύλογα αρκετοί.

Ki όμως υπάρχουν άσχετα αν το γνωστό πολιτικοοικονομικό σύστημα φροντίζει με κάθε τρόπο να μην ακούγεται η φωνή τους.

Μια τέτοια δύναμη είναι η Κοινωνία Αξιών του διακεκριμένου καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου κ. Δημήτρη Μπουραντά και πολλών ακόμη αξιόλογων στελεχών της δημιουργικής οικονομίας.

Ένα κόμμα του κοινωνικού φιλελευθερισμού από ανθρώπους πετυχημένους, χωρίς επαγγελματίες πολιτικούς , αλλά με σημαντική ακαδημαϊκή και επαγγελματική διαδρομή κατεβαίνει για πρώτη φορά στις εκλογές και ζητά την ψήφο μας.

Με πρόγραμμα αναλυτικό, με εθνικό σχέδιο για τη χώρα, με απόψεις σύγχρονες και ρεαλιστικές μπορεί να αποτελέσει τη μαγιά για ένα καλύτερο αύριο στο πολιτικό σκηνικό.


Μια πολύ έξυπνη επιλογή για τους πολίτες που θέλουν να ψηφίσουν αντισυστημικά , βάζοντας ταυτόχρονα τα θεμέλια για ένα καλύτερο αυριανό πολιτικό σκηνικό που θα οδηγήσει στο να ξαναχτίσουμε μια πατρίδα, που μας αξίζει.



Ανδρέας Σταματόπουλος
Γεωπόνος Τ.Ε.-Οικονομολόγος
ΜΒΑ (Teeside University)
Msc Στατιστική (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών)

Σχόλια