Η τερατώδης πτέρυγα του Αουσβιτς: Το διαβόητο Μπλοκ 10 και τα εγκληματικά πειράματα σε αιχμάλωτες γυναίκες

26-6-2014
















 Είναι γνωστό πως οι εγκληματικές ενέργειες των Ναζί μέσα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης τους ήταν αμέτρητες και φρικιαστικές. Στο γνωστότερο από όλα τα στρατόπεδα τους, το Αουσβιτς, κάθε πτέρυγα ειδικευόταν και σε διαφορετικό… έγκλημα. Τα διαφορετικά «μπλοκ» περιείχαν κρατούμενους, έτοιμους να υποστούν κάθε άρρωστη σκέψη και πειραματισμό από τους ναζιστές. Ανάλογα με τον αριθμό της πτέρυγας τους άλλαζε και το… βασανιστήριο τους. Το διαβόητο Μπλοκ 10, ήταν μια πτέρυγα αποκλειστικά για γυναίκες. Σε μια αποκαλυπτική διάλεξη, ο καθηγητής Χανς-Γιοάχιμ Λανγκ αναλύει όσα γίνονταν σε αυτή τη φρικτή πτέρυγα.

Σε κάθε κτίριο μέσα στα περίπου 40 τετραγωνικά χιλιόμετρα του στρατοπέδου συγκέντρωσης μπορούσε κανείς να συναντήσει την άρρωστη λογική των ναζιστών. Οι πολλές πτυχές των φρικτών τους σχεδίων αποκαλύπτονται, ίσως με τον πιο ωμό τρόπο, μέσα από το Αουσβιτς. Το Μπλοκ 10, ένα από τα πολλά κτίρια που φιλοξενούσε το τεράστιο στρατόπεδο, ήταν μια πτέρυγα που ειδικευόταν σε ιατρικά πειράματα πάνω σε γυναίκες.

Πάνω από 800 Εβραίες από διάφορες χώρες της Ευρώπης είχαν οδηγηθεί στο συγκεκριμένο «μπλοκ», με στόχο να υποβληθούν σε σκληρά πειράματα που θα βοηθούσαν την ιατρική ομάδα των Ναζί. Η συγκεκριμένη πτέρυγα πραγματοποίησε μια σειρά πειραμάτων μέσα στην διετία 1943-1944, με αποτέλεσμα να επιβιώσουν μόνο 300 γυναίκες από όσες αιχμαλωτίστηκαν. Οπως ανέφερε ο κύριος Λανγκ: «Σήμερα το Μπλοκ 10 είναι χώρος σιωπής, αλλά με τις μνήμες του διάσπαρτες ανά τον κόσμο». Ο καθηγητής, που έχει γράψει και βιβλίο με κεντρικό θέμα το Μπλοκ 10, συνέχισε αναλύοντας τα πειράματα που έγιναν εκεί και στις συνέπειες για τα θύματα. Ανάμεσα στις κρατούμενες της συγκεκριμένης πτέρυγας βρίσκονταν και περίπου 100 γυναίκες από την Θεσσαλονίκη.

Το Μπλοκ 10 άρχισε να λειτουργεί τον Απρίλιο του 1943, έχοντας ως «πειραματόζωα» γυναίκες από πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης. Χωρισμένες σε λίστες, ανάλογα με τα κριτήρια που πληρούσαν πήγαιναν για εξετάσεις από τους ανάλογους γιατρούς. Τα πειράματα γίνονταν σε καθημερινή βάση από τις 6 το πρωί ως και τις 6 το απόγευμα. Η υπόλοιπη μέρα ήταν ελεύθερη για τις κρατούμενες του Μπλοκ 10, κάτι ασυνήθιστο για τα δεδομένα του Αουσβιτς. Ωστόσο τα πειράματα που πραγματοποιούσαν οι ναζιστές γιατροί ήταν τόσο φρικιαστικά που έκαναν την ζωή των γυναικών ανυπόφερτη.

«Οι γιατροί ήθελαν νέες και κατά προτίμηση παντρεμένες γυναίκες» αναφέρει ο κύριος Λάνγκ ο οποίος εν συνεχεία μίλησε για τον επικεφαλής γιατρό της πτέρυγας, τον διαβόητο ναζί γιατρό Κάρλ Κλάουμπεργκ. «Ήταν βασικός δράστης παρόλο που ήρθε ως εξωτερικός συνεργάτης. Στις δεκαετίες του ’20 με ’30 είχε συμβάλει σε έρευνα ορμονών για τεχνητή προγεστερόνη και συνθετικά οιστρογόνα», τονίζει.

«Ο Κλάουμπεργκ υπέβαλε τις γυναίκες στο αντίθετο πείραμα από αυτό που έκανε προπολεμικά, αντί να τις βοηθήσει να τεκνοποιήσουν, πειραματιζόταν με τη στείρωση τους. Στην πρώτη φάση γινόταν έγχυση στη μήτρα σκιαγραφικής ουσίας και στη δεύτερη μια καυστική ουσία που αποσκοπούσε στο κόλλημα σαλπίγγων, ακολουθούσε παρακολούθηση νέες ακτινογραφίες και έλεγχος για να διαπιστώσει εάν μακροπρόθεσμα είχε αποτέλεσμα η στείρωση. Τα θύματα υπέφεραν από φρικτούς πόνους, περιέγραφαν την ουσία ως καυτό ασβέστη, λίγες μπόρεσαν μετά την απελευθέρωση τους να κάνουν παιδιά.» αναφέρει ο καθηγητής.

Αλλοι γιατροί ειδικεύονταν σε διαφορετικά πειράματα, βομβαρδίζοντας με ακτινοβολία τα «θύματα» τους και προκαλώντας τους εγκαύματα. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο,τι και να προσπαθούσαν να ανακαλύψουν οι ναζιστές γιατροί, ο τρόπος με τον οποίο μεταχειρίζονταν τις αιχμαλώτους ήταν πραγματικά εγκληματικός. Σε ερώτηση για το αν διαθέτει και φωτογραφικό υλικό για τις Θεσσαλονικιές εβραίες του Μπλοκ 10 ο συγγραφέας απάντησε αρνητικά, επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρξει περαιτέρω συνεργασία για τον εμπλουτισμό του υλικού. Τόνισε ωστόσο πως δεν υπήρχε αντίστοιχη ερευνητική μονάδα στη Θεσσαλονίκη.

Για αυτό το λόγο δεν μπορεί να συνδυάσει τα στοιχεία που έχει ώστε να βρει παραπάνω πληροφορίες σε σχέση με την ιστορία των Εβραίων της Θεσσαλονίκης.

 πηγή: iefimerida.gr

Σχόλια