Έφυγε ο εκδότης του Κάκτου Οδυσσέας Χατζόπουλος

27-6-2014
















 Έφυγε το πρωί από τη ζωή ο εκδότης του «Κάκτου» Οδυσσέας Χατζόπουλος σε ηλικία 73 ετών.
Νοσηλευόταν στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών αφού η υγεία του είχε επιδεινωθεί τον τελευταίο καιρό. Ο Οδυσσέας Χατζόπουλος γεννήθηκε το 1941 στην Αθήνα.

Τελείωσε το Β΄ Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών το 1959.
Το 1960 εξέδωσε το πρώτο του περιοδικό Γραμμάτων και Τεχνών στον «Ηνίοχο». Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και μουσική. Με την Μεταπολίτευση ο Οδυσσέας Χατζόπουλος ίδρυσε τον «Κάκτο».

Η δραστηριότητά του εκδοτικού οίκου άρχισε με βιβλία για περιορισμένο αριθμό αναγνωστών, μεταξύ των οποίων πολλά έργα του Γ. Σκαρίμπα και του Π. Πικρού για να κυκλοφορήσει συνολικά όλα αυτά τα χρόνια 6.000 βιβλία.

Συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους Έλληνες και ξένους συγγραφείς. Από το 1991, οι Εκδόσεις «Κάκτος» έχουν ως κύριο έργο την έκδοση της σειράς «Αρχαία Ελληνική Γραμματεία Οι Έλληνες», με προγραμματισμό να δημοσιευθούν μεταφρασμένα και σχολιασμένα —για πρώτη φορά στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς— όλα τα έργα όλων των συγγραφέων της ελληνικής αρχαιότητας.
Η σειρά αυτή, που βραβεύτηκε τον Απρίλιο του 2000 από το Πανεπιστήμιο της Aix-en-Provence στη Γαλλία ως ένα από τα σπουδαιότερα έργα της εποχής μας. Σε ένα χωρίο του βιβλίου του για την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, ο Οδυσσέας Χατζόπουλος αναφέρει: «Από το 1974 μέχρι σήμερα» γράφει ο ίδιος στο βιβλίο του «ψήφισα δύο φορές. Το 1981 ΠΑΣΟΚ και το 2007 ΛΑΟΣ. Όλα τα υπόλοιπα χρόνια ψήφισα λευκό».

Η κηδεία του Οδυσσέα Χατζόπουλου θα γίνει την προσεχή Τρίτη στις 16.30 από το Τρίτο Νεκροταφείο Αθηνών.


Πηγή:www.tribune.gr

Σχόλια