Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

19-6-2014
















ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: Μεγάλες ζημιές από έντονη βροχόπτωση, ανεμοθύελλα και χαλαζόπτωση σε αγροτικές καλλιέργειες της Λοκρίδας και Βοιωτίας.

Πρωτοφανής θεομηνία με έντονη βροχόπτωση, ανεμοθύελλα και χαλαζόπτωση έπληξε την Κυριακή 15/6/2014 την περιοχή της Λοκρίδας και Βοιωτίας και προξένησε ζημιές έως 100% σε αγροτικές καλλιέργειες χιλιάδων στρεμμάτων, που σε αρκετές περιπτώσεις ήταν έτοιμες για τη συγκομιδή της παραγωγής (σιτηρά, βιομηχανική ντομάτα, κηπευτικά κ.ά.)


Πιο συγκεκριμένα:

Στην περιοχή της Λοκρίδας και στα χωριά: Ελάτεια, Ανθοχώρι, Προφ. Ηλίας, Σφάκα, Έξαρχος καταστράφηκαν ολοσχερώς χιλιάδες στρέμματα με βαμβάκι, ελιές, αμπέλια, κηπευτικά, όπως και το αρδευτικό δίκτυο (σωλήνες και σωληνάκια ποτίσματος) που παρασύρθηκε σε ρέματα και ποτάμια.
Στον Κάμπο της Κωπαΐδας στην Βοιωτία και σε: Ορχομενό, Διόνυσο, Αγ. Δημήτριο, Αγ. Σπυρίδωνα, Μαυρόγεια, Σωληνάρι, Υψηλάντη, Αλίατρο, Θεσπιές κλπ. καταστράφηκαν καλλιέργειες με βαμβάκι, τριφύλλια, σιτάρια, καλαμπόκι, βιομηχανική ντομάτα, κηπευτικά, ελιές, αμπέλια κ.ά. Απροσδιόριστος είναι ο αριθμό των στρεμμάτων που καταστράφηκαν αφού μέχρι τώρα δεν μπορούν να μπουν σε χωράφια λόγω της υψηλής στάθμης του νερού.

Πρόκειται για μεγάλη απώλεια στο φετινό εισόδημα των αγροτών της περιοχής, τη στιγμή που το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών συνεχώς μειώνεται εξαιτίας των εφαρμοζόμενων αντιαγροτικών πολιτικών της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, τα χαράτσια και τους φόρους, αλλά και των επαναλαμβανόμενων ζημιών που τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί και αποζημιώσεις για το σύνολο των ζημιών δεν δίδεται.

Ειδικότερα στα πλαίσια της αντιλαϊκής Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ, την άγρια φορολογία και τα χαράτσια σε ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, στην υποβολή των δηλώσεων του ΟΣΔΕ μέσω της “GAIA-Επιχειρείν», κ.ά. που έχουν αυξήσει το κόστος παραγωγής, η κατάσταση για την αγροτιά είναι δραματική.

Ο ΕΛΓΑ με τον αντιασφαλιστικό και φοροεισπραχτικό κανονισμό του, δημιούργησε αποθεματικό «χαρατσώνοντας» και τους καλλιεργητές της περιοχής χωρίς να διασφαλίζει τις παραγωγές τους από όλες τις φυσικές καταστροφές και σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε:

• Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις για το σύνολο των ζημιών με έγκαιρη πρόσληψη του απαραίτητου γεωτεχνικού προσωπικού;
• Να αποζημιωθούν επιτέλους δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν αφού το εισόδημα συνεχώς μειώνεται και δυσκολεύονται να συνεχίσουν την αγροτική δραστηριότητα;

Οι βουλευτές
Διαμάντω Μανωλάκου
Γιώργος Λαμπρούλης
Νίκος Μωραΐτης
Θανάσης Παφίλης


 Πηγή:thivanews.blogspot.gr

Σχόλια