Ο ΔΡΑΣΤΗΣ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ ΕΙΧΕ ΓΡΑΨΕΙ ΒΙΝΤΕΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ...

27-10-2014
















 Ο ένοπλος, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα σκότωσε έναν στρατιώτη στην Οτάβα προτού πέσει νεκρός από τα πυρά αστυνομικών στην προσπάθειά του... να εισβάλει στο κοινοβούλιο του Καναδά, είχε γυρίσει ένα βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ο ίδιος πριν προβεί σε αυτή την πράξη του, γεγονός που σύμφωνα με την αστυνομία αποκαλύπτει ιδεολογικά και πολιτικά κίνητρα.

Η Βασιλική Καναδική Έφιππη Αστυνομία (RCMP) αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι αναλύει το περιεχόμενο του βίντεο που γύρισε ο Μισέλ Ζεχάφ-Μπιμπό και επί του παρόντος δεν το δίνει στη δημοσιότητα.

Ο 32χρονος Ζεχάφ-Μπιμπό εισέβαλε στο κτίριο του κοινοβουλίου την περασμένη Τετάρτη οπλισμένος με τουφέκι αφού προηγουμένως πυροβόλησε και σκότωσε τον στρατιώτη Νέιθαν Τσιρίλο στο Μνημείο των Πεσόντων που βρίσκεται στην ίδια περιοχή, ανακοίνωσε η αστυνομία.
Ο δράστης έπεσε νεκρός από τις σφαίρες αστυνομικών μέσα στο κτίριο.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι θεωρεί πως στο σπίτι της θείας του δράστη βρέθηκε ένα μαχαίρι το οποίο έφερε ο Ζεχάφ-Μπιμπό και πρόσθεσε ότι αναζητείται η προέλευση του όπλου που χρησιμοποίησε.

"Είναι ένα παλιό και σπάνιο όπλο. Υποψιαζόμαστε ότι θα μπορούσε με τον ίδιο τρόπο να έχει κρύψει το όπλο στο σπίτι της, αλλά οι έρευνές μας συνεχίζονται", προσθέτει η ανακοίνωση.
Η RCMP ανακοίνωσε ακόμη ότι ο δράστης είχε εργαστεί στις πετρελαιοπηγές και με τα χρήματα που έβγαλε χρηματοδότησε τις δραστηριότητές του λίγες μέρες πριν από την επίθεση. Τις ημέρες εκείνες έμενε σε καταφύγιο για αστέγους στην Οτάβα. Η αστυνομία εξακολουθεί να ερευνά τις επαφές που είχε με πολλά άτομα τις ημέρες που προηγήθηκαν της επίθεσης για να διαπιστώσει αν αυτές συνδέονται με την πράξη του.

Τα μέτρα ασφαλείας στον Καναδά είναι αυστηρότερα μετά την επίθεση. Δύο ημέρες νωρίτερα, ένας άλλος άνδρας, ο 25χρονος Μάρτιν Ρουλό, έριξε το αυτοκίνητό του πάνω σε δύο στρατιωτικούς στο Κεμπέκ σκοτώνοντας τον έναν.

Ο δράστης έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των αστυνομικών.

Οι επιθέσεις που σύμφωνα με την αστυνομία είναι έργα καναδών πολιτών οι οποίοι έχουν ασπαστεί το ισλάμ, σημειώθηκαν την ίδια εβδομάδα που η κυβέρνηση έστειλε περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη στη Μέση Ανατολή για να συμμετάσχουν στις αεροπορικές επιθέσεις κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Οι καναδικές αρχές δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τη συμμετοχή στην εκστρατεία παρά τις επιθέσεις και σχεδιάζουν να ανοίξουν και πάλι το κτίριο του κοινοβουλίου για το κοινό σήμερα, παρότι είπαν ότι στη διάρκεια της νύχτας θα κλειδώνεται.
Η μητέρα του Ζεχάφ-Μπιμπό διέψευσε σε επιστολή της προς το καναδικό πρακτορείο ειδήσεων Postmedia ανακοίνωση της RCMP σύμφωνα με την οποία εκείνη είχε δηλώσει στην αστυνομία ότι ο γιος της σχεδίαζε να μεταβεί στη Συρία.

Η Σούζαν Μπιμπό γράφει στην επιστολή της ότι ο γιός της, ο οποίος ταξίδεψε στην Οτάβα από το Βανκούβερ αναζητώντας διαβατήριο, ήθελε να μεταβεί στη Σαουδική Αραβία για να μελετήσει το Κοράνι. Αύριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη γενέτειρά του, το Χάμιλτον του Οντάριο, η κηδεία του Τσιρίλο, ενώ την 1η Νοεμβρίου θα τελεστεί στο Κεμπέκ η κηδεία του 53χρονου στρατιωτικού Πατρίκ Βενσέν.


Πηγή:fimotro.blogspot.gr

Σχόλια