Πρόκληση από το βρετανικό μουσείο : «Δεν θα επιστρέψουμε ποτέ τα Γλυπτά στην Ελλάδα»

7-11-2014
















Μετά το αιχμηρό άρθρο του αρθρογράφου Τζόναθαν Τζόουνς, στην βρετανική Guardian υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα, που προκάλεσε έντονες συζητήσεις μεταξύ των αναγνωστών του, ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου απαντά δηλώνοντας τη σταθερή άρνησή του στις νέες προσπάθειες των Ελλήνων για την επιστροφή τους στην Ελλάδα.

Το άρθρο του Τζόναθαν Τζόουνς που μιλά για ντροπή στον κόσμο της Τέχνης και για «φαρισαϊκή» στάση του Βρετανικού μουσείου απέναντι στους θησαυρούς της τέχνης που κατέχουν προκάλεσε έντονες αντιδράσεις μεταξύ των αναγνωστών του.

Μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφους ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Νιλ ΜακΓκρέγκορ, επανέλαβε την πάγια θέση του μουσείου πως η απόκτηση των διάσημων γλυπτών από τον Λόρδο Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα ήταν νόμιμη και πως υπήρχε «μέγιστο δημόσιο όφελος» από την παραμονή τους στο Λονδίνο, όπου βρίσκονται στο επίκεντρο του παγκόσμιου πολιτισμού.

Σχεδόν το ένα τρίτο των μαρμάρινων ανάγλυφων που κοσμούσαν τον ναό του Παρθενώνα και άλλα κτίρια στην Ακρόπολη των Αθηνών, βρίσκονται στο Λονδίνο, ενώ περίπου ίσως αριθμός παραμένουν στην Ελλάδα, σημειώνει το δημοσιεύμα.

«Πολλά από αυτά δεν υπάρχουν πια. Επομένως δεν υπάρχει καμία πιθανότητα καλλιτεχνικής οντότητας και πόσο μάλλον αν επιστραφούν στο ερειπωμένο κτίριο από το οποίο προήλθαν» δήλωσε ευθαρσώς.

Τα εκθέματα δεν ανήκουν επισήμως στην Βρετανική κυβέρνηση αλλά στους διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου, που είναι επιφορτισμένοι με την νομική υποχρέωση να παρέχουν το μέγιστο δημόσιο όφελος.

Το Βρετανικό Μουσείο ανέβασε στο Instagram τα Γλυπτά του Παρθενώνα Μια φωτογραφία στο instagram που «διαφημίζει» τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανέβασε πριν λίγες ώρες η ομάδα των social media marketing του Βρετανικού Μουσείου, στο Λονδίνο. Δεν υπόλόγισε όμως την κατακραυγή των χρηστών και followers του λογαριασμού του British Museum στο Instagram.
«Είναι κλεμμένα, φέρτε τα πίσω» και άλλα τέτοια σχόλια δέχτηκε η φωτογραφία με τα Γλυπτά. Το ενδιαφέρον είναι τα σχόλια των χρηστών που δεν ήταν “Ελληνες αλλά πιστεύουν οτι τα Γλυπτά πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα.

«Πρέπει να τα δούμε στην πατρίδα τους, πηγαίνετε στο Μουσείο της Ακρόπολης είναι υπέροχο» γράφουν.

«Επιτέλους δώστε τα πίσω» – «Είναι πολύ ντροπή που προωθείτε μέσα από το instagram την κλεψιά σας και την προδοσία στα Γλυπτά του Παρθενώνα, αντί να παραδεχτείτε το λάθος σας και να τα επιστρέψετε». «Στην Ελλάδα γιορτάζουμε Βρετανούς όπως ο Λόρδος Βύρωνας, όχι τυράννους όπως ο Λόρδος Έλγιν» αναφέρει άλλος χρήστης.


Πηγή:www.usay.gr

Σχόλια