Φόβοι για θερμό επεισόδιο από Τουρκία την ώρα που ο Α.Σαμαράς θα είναι Κύπρο και Αίγυπτο

6-1-2014














 Φόβοι για τουρκική κλιμάκωση και θερμό επεισόδιο εντός της Κυπριακής ΑΟΖ ή στο Αιγαίο τις ημέρες που θα βρίσκεται στην Κύπρο και την Αίγυπτο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εκφράζονται από διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές, δεδομένου ότι η Άγκυρα θεωρεί «εχθρική» στα συμφέροντα της την ενίσχυση του άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου-Ισραήλ.
Πληροφορίες αναφέρουν πώς έχει δοθεί εντολή για αύξηση του βαθμού ετοιμότητας των ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων, ιδίως των αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή του Αιγαίου, ενώ σε επιφυλακή έχουν τεθεί και τα αντιαεροπορικά συστήματα S-300 στην Κρήτη. Κάποιες άλλες πηγές αναφέρουν πώς «αυτό έχει ήδη συμβεί τις τελευταίες ημέρες».

Υπάρχει δε και το ενδεχόμενο το πρωθυπουργικό αεροσκάφος που θα μεταφέρει στην Κύπρο σήμερα το απόγευμα τον Α. Σαμαρά να συνοδεύεται από ελληνικά μαχητικά. Ενδεχόμενο πάντως που δεν επιβεβαιώνεται από την Πολεμική Αεροπορία.

Στο μεταξύ ειδικές διαταγές έχουν «φύγει» προς την ΤΠΚ «Καβαλούδης» που βρίσκεται εντός της Κυπριακής ΑΟΖ στο πλαίσιο της UNIFIL, όπως και στο υποβρύχιο «Πρωτεύς» που βρίσκεται στην ίδια περιοχή. «Οι ημέρες είναι δύσκολες και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα», ανέφερε ανώτατη πηγή στο defencenet.gr δείχνοντας πώς η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη.

Υπάρχει φόβος πως οι Τούρκοι ίσως θελήσουν να απαντήσουν στην άσκηση που διεξήχθη χθες με τη ρίψη δεκάδων Ελλήνων αλεξιπτωτιστών στην Κύπρο και την ενεργοποίηση όλων των μέσων (άρματα μάχης, ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ, επιθετικά ελικόπτερα, αντιαρματικά στοιχεία, πυροβολικό κλπ) της Κυπριακής Εθνοφρουράς και της ΕΛΔΥΚ, όπως επίσης και των ασκήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ από την ισραηλινή αεροπορία.

Το γεγονός δε πώς οι Αντώνης Σαμαράς και Νίκος Αναστασιάδης θα βρεθούν στις 8 Νοεμβρίου στο Κάιρο με πιθανό το ενδεχόμενο μία καταρχήν συμφωνία καθορισμού της ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου προκαλεί ακόμη μεγαλύτερο εκνευρισμό στην Τουρκία. Ίσως αυτόν τον εκνευρισμό να θέλησαν να κατευνάσουν οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος που συνομίλησαν με τους Νταβούτογλου και Τσαβούσογλου, ακυρώνοντας πάντως, ως «καλά παιδιά» την απόφαση της αποστολής της ελληνικής φρεγάτας στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Οι φόβοι ενισχύονται και με την παρουσία ισχυρών δυνάμεων της Τουρκίας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου προκειμένου να διεξάγει με το ΝΑΤΟ κοινή αεροναυτική άσκηση, όπως επίσης και από την παρουσία του ερευνητικού σκάφους «Barbaros» που κόβει βόλτες στην Κυπριακή ΑΟΖ με τη συνοδεία φρεγατών και κορβετών.


Πηγή: defencenet.gr

Σχόλια