Απίστευτο: Οι επιστήμονες είχαν «προβλέψει» τον σεισμό των 7,9 Ρίχτερ στο Νεπάλ

26-4-2015

















Σύμφωνα με το Associated Press «ήξεραν ότι πάλευαν με τον χρόνο» - Περισσότεροι από 5.000 οι τραυματίες - Νέος μετασεισμός 6,7 Ρίχτερ την Κυριακή - 17 νεκροί από χιονοστιβάδες στο Έβερστ, 44 στην Ινδία και 17 στο Θιβέτ.Νέα διάσταση στην τραγωδία που βιώνει το Νεπάλ με τους 2.500 νεκρούς μετά τον σεισμό των 7,9 Ρίχτερ δίνει το γεγονός ότι περίπου 50 επιστήμονες είχαν σχεδόν προβλέψει ότι η χώρα θα χτυπηθεί από έναν τόσο μεγάλο σεισμό. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Associated Press μια εβδομάδα πριν το φοβερό σεισμό των 7,9 Ρίχτερ σεισμολόγοι και κοινωνικοί επιστήμονες από όλο τον κόσμο είχαν βρεθεί στο Κατμαντού προκειμένου να συζητήσουν τους τρόπους με τους οποίους η φτωχή και υποανεπτυγμένη αυτή χώρα θα μπορούσε να προετοιμαστεί κατάλληλα για τον «μεγάλο σεισμό», αντίστοιχο με αυτό του 1934 από τον οποίο ισοπεδώθηκε η πρωτεύουσα του Νεπάλ.


Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο τηλεγράφημα, «ήξεραν ότι πάλευαν με τον χρόνο αλλά δεν ήξεραν πότε ακριβώς θα χτυπούσε αυτό που φοβούνταν».

«Είναι ένας εφιάλτης που περιμέναμε να συμβεί. Γεωλογικά αυτό που συνέβη ήταν ακριβώς αυτό που είχαμε σκεφθεί ότι θα συμβεί» δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος φυσικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ Τζέιμς Τζάκσον.

Ο ίδιος, πάντως, παραδέχθηκε ότι δεν περίμενε ο μεγάλος σεισμός να συμβεί τόσο σύντομα. «Περπατούσα καθημερινά σε αυτή την περιοχή και αυτό που σκεφτόμουν κάθε φορά ήταν ότι η περιοχή θα αντιμετωπίσει μεγάλο πρόβλημα» συμπλήρωσε ο Τζάκσον.

Αυτό που προβλημάτιζε περαιτέρω τους επιστήμονες ήταν η κατάσταση των υποδομών στο Νεπάλ, ένας παράγοντας που γνώριζαν ότι πολλαπλασίαζε τους κινδύνους μιας πιθανής καταστροφής όπως αυτή που βιώνει αυτές τις ημέρες η χώρα. Είναι ενδεικτικό ότι ο ιδίου μεγέθος σεισμός στην Καλιφόρνια εκτιμούν ότι δεν θα προκαλούσε περισσότερα από 30 θύματα ανά εκατομμύριο κατοίκων.

Η αντίστοιχη αναλογία για το Νεπάλ είναι της τάξης των 1.000 θυμάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων, ενώ σε περιοχές του Πακιστάν και της Ινδίας ο αριθμός εκτοξεύεται στους 10.000 νεκρούς.
Η Γη, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι επιστήμονες, είχε προειδοποιήσει: ο σεισμός των 7,9 Ρίχτερ είναι ο πέμπτος σημαντικός σεισμός τα τελευταία 205 χρόνια, συμπεριλαμβανομένου και αυτού του 1934.
Απέραντο νεκροταφείο το Νεπάλ

Εν τω μεταξύ, σε απέραντο νεκροταφείο έχουν μετατραπεί οι περιοχές του Νεπάλ που επλήγησαν από τον σεισμό-τέρας των 7,9 Ρίχτερ το πρωί του Σαββάτου καθώς ο τελευταίος απολογισμός μιλά επίσημα για 2.500 νεκρούς.

Τα σωστικά συνεργεία ψάχνουν για τυχόν επιζώντες ακόμα και με γυμνά χέρια και αξίνες καθώς γνωρίζουν ότι δίνουν μάχη με το χρόνο κόντρα στα συντρίμμια που έχουν γεμίσει τους δρόμους των πόλεων ενώ οι υποδομές, όπως οι στενοί δρόμοι, δεν διευκολύνουν την πρόσβαση σε μπουλντόζες και εκσκαφείς.

Το έργο των σωστικών συνεργείων αναμένεται να δυσχεράνει ακόμα περισσότερο το γεγονός ότι οι μετεωρολόγοι προβλέπουν βροχές για τις επόμενες ημέρες.

Η προσοχή των διασωστών στο Κατμαντού επικεντρώνεται στον πύργο Νταραχάρα καθώς αστυνομικοί εκτιμούν ότι μπορεί στα συντρίμμια να βρίσκονται ακόμα παγιδευμένοι ακόμα και 200 άνθρωποι.

Ο σεισμός σημειώθηκε σε περίοδο αιχμής για τον τουρισμό που σχετίζεται με την ορειβασία με ορισμένους να μιλούν για την παρουσία έως και 300.000 τουριστών στο Νεπάλ αυτή την περίοδο.


Πηγή:www.protothema.gr

Σχόλια