Ο Ντράγκι πήρε το «σήμα» για ρευστότητα

13-7-2015


















 Κεφάλαια έως 25 δισ. ευρώ θα διατεθούν από τον ESM για την ανακεφαλαιοποίηση των... εγχώριων τραπεζών, το ύψος της οποίας θα αποφασιστεί μετά τη διενέργεια άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.

Το stress test μόνο για τις ελληνικές τράπεζες θα ξεκινήσει σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες τον Αύγουστο και θα ολοκληρωθεί με διαδικασίες εξπρές λόγω και της προηγούμενης προεργασίας.
Με βάση τα αποτελέσματά του και τις παρεμβάσεις που θα απαιτηθούν για την αντιμετώπιση του «βουνού» των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα κριθεί τόσο το ύψος των απαιτούμενων πρόσθετων κεφαλαίων όσο και ο τρόπος της ανακεφαλαιοποίησης / εξυγίανσης, μαζί πιθανώς με την αρχιτεκτονική του συστήματος.

«Σε αυτόν τον γύρο ανακεφαλαιοποίησης οι εταίροι θα επιμείνουν και ορθώς στην άμεση και ουσιαστική αντιμετώπιση του βουνού των επισφαλειών που σήμερα ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ. Θα χρειασθούν ριζοσπαστικού χαρακτήρα δράσεις και μάλλον ήρθε η ώρα της δημιουργίας μίας κρατικής bad bank», αναφέρει στο Euro2day.gr τραπεζίτης.http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/
Τα κεφάλαια θα δοθούν απευθείας από τον ESM, ενώ οι μετοχές των τραπεζών θα περάσουν υπό το νέο ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων ώστε να διατεθούν σταδιακά σε ιδιώτες και από τα έσοδα να μειωθεί το χρέος.

Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν μία σειρά από assets, μεταξύ αυτών και της θυγατρικές στα Βαλκάνια, την Κύπρο και την Τουρκία, οι οποίες θα μπορούσαν εφόσον πουληθούν να μειώσουν τις κεφαλαιακές ανάγκες.

Στα στάδια που υιοθετεί το νέο καθεστώς ανακεφαλαιοποίσης προβλέπεται η συμμετοχή κατά σειρά των μετόχων (εν προκειμένω το ελληνικό δημόσιο είναι ο βασικός μέτοχος της Εθνικής, της Πειραιώς και της Alpha Bank ΑΛΦΑ +12,98% και κατά 35% της Eurobank), των ομολογιούχων οι ομολογίες των οποίων ανέρχονται στο 1,5 δισ. ευρώ και εν τέλει των καταθετών.

Εν τω μεταξύ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φαίνεται ότι λαμβάνει σήμα από τους πολιτικούς ηγέτες και καλείται πλέον να στηρίξει με νέα ρευστότητα τις ελληνικές τράπεζες μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας, ELA. Στο άμεσο ζήτημα της ρευστότητας πηγές αναφέρουν ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ έχει τις εγγυήσειςνα προχωρήσει σήμερα στο άνοιγμα του ELA.
Κάτι που προφανώς γνωρίζει η Αθήνα και σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζεται ήδη η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με στόχο το άνοιγμα, εκτός απροόπτου, των τραπεζών από αύριο με διατήρηση των περιορισμών αλλά και με νέες υπηρεσίες προς το συναλλακτικό κοινό. Να σημειωθεί ότι για μετά την τηλεδιάσκεψη της ΕΚΤ έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας προκειμένου να πάρει αποφάσεις για την τραπεζική αργία που λήγει σήμερα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αργία θα συνεχισθεί με νέα υπουργική απόφαση τουλάχιστον μέχρι και αύριο, καθώς δεν αποκλείεται οι τράπεζες να είναι κλειστές και την Τετάρτη δεδομένης της ανάγκης νομοθέτησης των προαπαιτούμενων.

Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου τονίζουν ότι ακόμη και στην περίπτωση της επιμήκυνσης τη τραπεζικής αργίας θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να μην αλλάξει το ημερήσιο όριο των 60 ευρώ, πόσω μάλλον όταν θα διαφαίνεται μία κατ' αρχική συμφωνία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σύνολο των εγγυήσεων που διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες διαμορφώνεται στα 7 δισ. ευρώ και δίνουν τη δυνατότητα άντλησης δυνητικής ρευστότητας από τον ELA ύψους 3,5-4 δισ. ευρώ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στα προαπαιτούμενα που πρέπει να περάσει στην Βουλή η ελληνική κυβέρνηση είναι και η ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία και της επίμαχης Κοινοτικής Οδηγίας 2014/59 η οποία ορίζει το πλαίσιο εξυγίανσης των πιστωτικών ιδρυμάτων, συμπεριλαμβάνει το bail in ωστόσο προβλέπει την εγγύηση των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ. Το bail in αναφέρεται σε καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στις ελληνικές τράπεζες διαθέτουν μόνο οι επιχειρήσεις καθώς τα φυσικά πρόσωπα έχουν καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ. Όπως έγραψε χθες το Euro2day.gr, ισχυρό πλήγμα θα δεχθούν οι επιχειρήσεις που με την σειρά τους θα αντιμετωπίσουν με περιοριστικά μέτρα (συρρίκνωση εργασιών, μείωση προσωπικού μέσω απολύσεων, αναστολή επενδυτικών σχεδίων) τη ζημία από το πιθανό κούρεμα.


Πηγή:tro-ma-ktiko.blogspot.gr

Σχόλια