Bloomberg: Κρίσιμη εβδομάδα για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ.

19-10-2015

















 Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο ως πηγές δυο αξιωματούχους της ευρωζώνης, την επόμενη εβδομάδα θα κριθεί αν οι εταίροι θα εγκρίνουν την εκταμίευση της πρώτη υποδόσης, ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την Ελλάδα, καθότι το πολυνομοσχέδιο με τα 48 προαπαιτούμενα που ψηφίστηκε από τη Βουλή τα ξημερώματα του Σαββάτου δεν ικανοποιήσει όλες τις προϋποθέσεις.

Οι δυο αξιωματούχοι σημείωσαν πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών θα πρέπει να συνεχιστούν μέσα στις επόμενες μέρες ώστε να δρομολογηθεί η αποδέσμευση των χρημάτων. Πάντως, η εκταμίευση δεν απαιτεί τη σφραγίδα του Eurogroup, αλλά μπορεί να εγκριθεί και από την ομάδα εργασίας Euro-working Group. Οι πρώτες επαφές με τα τεχνικά κλιμάκια των τεσσάρων θεσμών βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, ενώ αύριο Τρίτη φτάνουν στην Αθήνα και οι επικεφαλής των τεσσάρων αποστολών, οι οποίοι θα λάβουν μέρος στις συζητήσεις από την Τετάρτη έως την Παρασκευή.

Βασική αποστολή των τεσσάρων επικεφαλής θα είναι να εξετάσουν «την πρόοδο στην εφαρμογή του προγράμματος στήριξης, με ειδική αναφορά στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων και την προοπτική της πρώτης αξιολόγησης», δήλωσε το μεσημέρι της Δευτέρας στις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος του επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί, Ακίκα Μπράιντχαρτ. Προσέθεσε πως οι θεσμοί αυτή τη στιγμή «εξετάζουν τη συμμόρφωση» της ελληνικής πλευράς σε σχέση με τα όσα είχαν συμφωνηθεί για τα πρώτα 48 προαπαιτούμενα. Σε ό,τι αφορά την δεύτερη εκκρεμούσα υποδόση, ύψους 1 δισεκ. ευρώ, η κ. Μπράιντχαρτ αποσαφήνισε πως για την εκταμίευσή της θα πρέπει πρώτα να συμφωνηθεί δεύτερη δέσμη προαπαιτούμενων, τα οποία αναμένεται να περιέχουν μέτρα για την διοίκηση των τραπεζών.

Όπως είπε η κ. Μπράιντχαρτ η δεύτερη δέσμη μέτρων αναμένεται να συμφωνηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.


Πηγή: ww.tsantiri.gr

Σχόλια