ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓ ΙΣΜΟ ΕΤΟΥΣ _2016_ΤΟΥ_ ΔΗΜΟΥ ΘΗΒΑ ΙΩΝ

5-12-2015















ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΕΤΟΥΣ 2016 ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΒΑΙΩΝ


Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 25 Νοέμβρη συζητήθηκε και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία ο Δημοτικός Προϋπολογισμός για το 2016.

Πάγια θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι ότι οι Προϋπολογισμοί δεν είναι λογιστικές αποτυπώσεις ποσών. Αντίθετα καθορίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις προτεραιότητες των Δημοτικών Αρχών, σχετικά με το τι δράσεις θα ακολουθηθούν, τι έργα θα γίνουν κλπ.

Όλη την τελευταία πενταετία, το σύνολο των Κυβερνήσεων πετσοκόβουν τα κονδύλια που προορίζονται για τους Δήμους. Κονδύλια που προέρχονταν από την κρατική φορολογία, δηλαδή τα πλήρωνε ο ελληνικός λαός, και αποτελούσαν σταθερές πηγές εσόδων για την Τοπική Διοίκηση.
Η ίδια κατάσταση επικρατεί και φέτος, με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να μη δίνει στην Τοπική Διοίκηση ούτε τα προϋπολογισθέντα. Δεν πρόκειται γενικά για συνέπεια της κρίσης, αλλά για σχεδιασμένη από δεκαετίες πολιτική που στοχεύει οι Δήμοι και οι Περιφέρειες να στραφούν στην ανταποδοτικότητα. Αφού θα στερούνται εσόδων, θα στραφούν στη φορολεηλασία των Δημοτών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τακτικά έσοδα του Δήμου Θηβαίων από τις παραπάνω πηγές (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι, «ΣΑΤΑ») έχουν πέσει κάτω από το ένα τρίτο σε σύγκριση με το 2010. Κι ενώ αυτά έχουν εξαϋλωθεί, τα έσοδα από τη δημοτική φορολογία καλά κρατούν, με προσπάθειες να αυξηθούν.
Το ίδιο εκρηκτική είναι και η κατάσταση με το προσωπικό του Δήμου. Μετά από συνεχείς συνταξιοδοτήσεις μόνιμου προσωπικού, ο Δήμος υπολογίζει αποκλειστικά στην αξιοποίηση πεντάμηνων και οκτάμηνων συμβάσεων.

Έχουμε κατ'επανάληψη κατακρίνει την επιλογή της Δημοτικής Αρχής Θήβας να μην αντιδρά οργανωμένα και αποφασιστικά στην παραπάνω πολιτική. Λίγο ως πολύ η Δημοτική Αρχή συμπεριφέρεται σαν διορισμένος υπάλληλος της κάθε κυβέρνησης. Πράγμα που δείχνει την ταύτισή της με τη λογική των περικοπών και τη συμπόρευσή της με την πλειοψηφία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, η οποία σιγοντάρει την εκάστοτε κυβέρνηση.

Αυτή η κατάσταση δεν είναι μονόδρομος, υπάρχουν φωτεινά παραδείγματα από αγωνιστικές Δημοτικές Αρχές όπως της Πάτρας. Οι οποίες αξιοποιούν κάθε μέσο για να κοντράρουν τη βάρβαρη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων, για να σταθούν στο πλευρό του λαού.

Καλούμε τους φορείς και το λαό της περιοχής να διεκδικήσουμε:

· Πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών (περιφερειών και δήμων), που θα προέρχεται από αύξηση της φορολόγησης στο 45% του μεγάλου κεφαλαίου, από την φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, από την αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας.

· Καμιά συρρίκνωση και κατάργηση δομών και υπηρεσιών, αλλά διεύρυνσή τους. Επιπρόσθετα μέτρα για τα νησιά και τις απομακρυσμένες ορεινές περιοχές.

· Μόνιμη σταθερή εργασία, προσλήψεις προσωπικού για τις διευρυμένες ανάγκες που προκύπτουν. Κατάργηση της απαγόρευσης των προσλήψεων.

· Καμιά απόλυση, μονιμοποίηση των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

· Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, των ΣΔΙΤ και των παραχωρήσεων των ΜΚΟ και των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ) σε υπηρεσίες και αρμοδιότητες Δήμων και Περιφερειών.

· Πρόγραμμα δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων, για σύγχρονες κτιριακές κοινωνικές εγκαταστάσεις που καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών. Έργα αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικής - αντιπυρικής προστασίας.
· Επείγοντα μέτρα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας.


Πηγή:thivanews.blogspot.gr

Σχόλια