«Συγγνώμη λάθος», λέει για μια ακόμα φορά το ΔΝΤ για τη βίαιη λιτότητα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα

17-12-2015

 «Συγγνώμη λάθος», λέει για μια ακόμα φορά το ΔΝΤ για τη βίαιη λιτότητα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα έπρεπε να είχε ήδη γίνει από το 2010.

Σε έκθεση που ενέκρινε στις 7 Δεκεμβρίου το ΔΣ και δόθηκε στη δημοσιότητα τα ξημερώματα της Πέμπτης, το ΔΝΤ παραδέχεται και πάλι ότι το 2010 έγιναν σοβαρά λάθη στο ελληνικό πρόγραμμα και ότι από τότε έπρεπε να είχε γίνει η αναδιάρθρωση του χρέους, ώστε να είναι σήμερα βιώσιμο.
Παρ’ όλ’ αυτά, η αναδιάρθρωση δεν έγινε και αυτό γιατί, όπως αναφέρεται στην έκθεση, υπήρξε φόβος διάχυσης της κρίσης, αλλά και λόγω της έκθεσης των ευρωπαϊκών τραπεζών στο χρέος της Ελλάδας.

«Ήταν συστημική εξαίρεση», σημειώνει το ΔΝΤ, αποκαλύπτοντας ότι βασικός στόχος των προγραμμάτων του 2010 ήταν η εσωτερική υποτίμηση μέσω των μεταρρυθμίσεων στις αγορές εργασίες και προϊόντων.

Γι’ αυτό, το ΔΝΤ παραδέχεται ότι αποφασίστηκαν μέτρα όπως η μείωση των ονομαστικών μισθών και επιδομάτων στο Δημόσιο, η μείωση του κατώτατου μισθού, η μεταρρύθμιση του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, η μείωση της γραφειοκρατίας και η προώθηση του ανταγωνισμού.

«Για την Ελλάδα, το Ταμείο δεν μπορούσε να εκτιμήσει ότι το χρέος ήταν, κατά μεγάλη πιθανότητα, βιώσιμο, μια εκτίμηση που συνήθως απαιτείται για πρόσβαση σε χρηματοδότηση του Ταμείου σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Όμως, το ρίσκο των επιπτώσεων στο σύστημα διεθνώς, δοθείσης της έλλειψης - την εποχή εκείνη - προστατευτικών τειχών που θα απομόνωναν άλλα μέλη της ευρωζώνης, αποτέλεσε ικανή αιτιολόγηση για να μην απαιτηθεί μια επιχείρηση μείωσης του χρέους εξ αρχής ως προϋπόθεσης για συμφωνία χρηματοδότησης με το Ταμείο για εξαιρετική πρόσβαση», αναφέρεται στην έκθεση.

Υπογραμμίζεται μάλιστα ότι η ΕΚΤ ανέλαβε τη δέσμευση να κάνει ό,τι απαιτείται για να διασωθεί η ζώνη του ευρώ και αφού πέρασαν δύο χρόνια, άρχισε και πάλι να αποκτάται η εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη.

«Συνολικά η εμπειρία αποκαλύπτει τα προβλήματα που παρουσιάζουν τα προγράμματα που υποστηρίζει το Ταμείο όταν η βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι εξασφαλισμένη εκ των προτέρων. Όταν έγινε τελικά η αναδιάρθρωση του χρέους ήταν πολύ αργά κι αυτή απεδείχθη πολύ λίγη.

Όταν τελικά αποφασίσθηκε η αναδιάρθρωση του χρέους του ιδιωτικού τομέα (PSI) το “κούρεμα” ήταν μεγάλο για τους πιστωτές σε σύγκριση με άλλες περιπτώσεις, αλλά την ίδια στιγμή είχαν αυξηθεί και οι πιθανότητες να αποδειχθεί ανεπαρκές για να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του χρέους», τονίζει η έκθεση. Αναφερόμενος τέλος στην ελληνική περίπτωση, ο αναπληρωτής διευθυντής Στρατηγικής και Πολιτικής του ΔΝΤ, Β. Αρόρα, τόνισε ότι για κάποιες χώρες όπως η Ελλάδα, η ταχεία δημοσιονομική προσαρμογή ήταν αναπόφευκτη.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ήταν επιβεβλημένη το 2010.
«Αποτελεί ερώτημα, εάν ήταν εφικτή, αλλά και επιθυμητή εκείνη την περίοδο η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Δεν υπήρχε “δίχτυ προστασίας” της ευρωζώνης και ήταν μεγάλη η ανησυχία ότι η αναδιάρθρωση θα οδηγούσε σε σοβαρή μετάδοση της κρίσης στην Ευρωζώνη», είπε.Πηγή:anemosanatropis.blogspot.gr
0