Οι τοκογλύφοι δεν θέλουν να αναπνεύσουμε.-Είπαν στοπ στο «παράλληλο πρόγραμμα» :''Αν το προχωρήσετε δεν θα πάρετε την δόση''

18-12-2015


 Ραγδαίες εξελίξεις από τις Βρυξέλλες οι οποίες έβγαλαν κόκκινη κάρτα στην Ελληνική Κυβέρνηση για το παράλληλο πρόγραμμα. Να το αποσύρετε αμέσως είναι η εντολή και θα το επαναδιαπραγματευτούμε όταν σας πούμε εμείς.

Οι δανειστές ισχυρίζονται ότι έρχεται σε αντίθεση με το μνημόνιο και η εκβιαστική απόφαση των Βρυξελλών ανακοινώθηκε λίγο πριν την συνεδρίαση του Euroworking group που θα αποφασίσει εάν θα μας δώσει την ''υποδόση'' του 1 δισ.

Με την απόφαση αυτή των Βρυξελλών πάει περίπατο η προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ και προφανώς θα δυσκολευτεί να περάσει από τη Βουλή τα υπόλοιπα δύσκολα προαπαιτούμενα.
Η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να αποσύρει το παράλληλο πρόγραμμα και αναμένεται να κατηγορήσει γι αυτή την δυσμενή εξέλιξη τη ΝΔ το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ που στη χθεσινή συζήτηση του νομοσχεδίου δημιούργησαν εντάσεις και αποχώρησαν από την συνεδρίαση.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που αναφέρει ο antenna.gr, οι χώρες της Ευρωζώνης δεν απειλούσαν να μην ανάψουν το «πράσινο φως» για το 1 δις, αλλά έλεγαν στην Αθήνα ότι αν δεν «τραβούσε» πίσω το νομοσχέδιο με το παράλληλο πρόγραμμα, δεν υπήρχε καν λόγος να συνεδριάσει το Euro Working Group.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Τόμας Βίζερ ήταν αυτός που επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλαριάκη πριν το EuroWorking Group και του διεμήνυσε ότι εάν δεν αποσυρθεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν πρόκειται να ξεκινήσει η συνεδρίαση.

Το παρασκήνιο... Έντονο είναι το παρασκήνιο πίσω από την απόφαση της Κυβέρνησης να αποσύρει από τη Βουλή το παράλληλο πρόγραμμα, προκαλώντας σοβαρούς ενδοκυβερνητικούς κραδασμούς.

Από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι "μετά την ανεύθυνη στάση και την αποχώρηση τριών κομμάτων από τη κοινοβουλευτική διαδικασία, με την ανυπόστατη καταγγελία ότι δήθεν το νομοσχέδιο που κατατίθεται με επείγουσα διαδικασία επιβαρύνει δημοσιονομικά και εκτροχιάζει το προϋπολογισμό, δημιουργήθηκαν εξίσου ανυπόστατες εντυπώσεις με κίνδυνο να προκληθούν εμπόδια στην διαπραγμάτευση, αλλά και στο κυβερνητικό έργο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης».

Κατόπιν αυτού, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, ο Πρόεδρος της Βουλής εισηγήθηκε στη Σύνοδο των Προέδρων την συνέχιση της συζήτησης του ν/σ, με την κανονική διαδικασία που προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής, στην αρχή του χρόνου. «Το νομοσχέδιο ποτέ δεν αποσύρθηκε», υπογραμμίζεται.
Σύμφωνα με το antenna.gr κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι το νομοσχέδιο κατατέθηκε πριν την αξιολόγηση, προκειμένου να μην υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα στην διαπραγμάτευση, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεν επιχειρεί να κρύψει τίποτα από κανέναν.Το νομοσχέδιο προωθήθηκε με την διαδικασία του επείγοντος επειδή αντιμετωπίζει ανθρωπιστικά θέματα.


Τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης ισχυρίστηκαν χτες ότι δεν υπάρχει κοστολόγηση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ). Αυτό δεν είναι αλήθεια αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι και προσθέτουν: Τo ΓΛΚ χωρίζει τις διατάξεις σε διατάξεις κοστολογημένες, σε διατάξεις που δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος και σε διατάξεις που δεν μπορούν να κοστολογηθούν πριν την εφαρμογή τους (π.χ. η διασύνδεση των Ληξιαρχείων της χώρας μεταξύ τους).
Σχετικά με το κόστος του νομοσχεδίου, επισημαίνουν ότι σε κάθε περίπτωση, είναι εξαιρετικά χαμηλό. Περίπου 100 εκ. με κονδύλια που έχουν διατεθεί ήδη για τον σκοπό αυτό και μεταφέρονται στο επόμενο έτος.

Τονίζουν επίσης, ότι σε καμία περίπτωση δεν παραβιάζονται οι προϋπολογισμοί των εμπλεκόμενων υπουργείων, ενώ χαρακτηρίζουν την αντίδραση των τριών κομμάτων της Αντιπολίτευσης προσχηματική, προκειμένου να αποφύγουν να ψηφίσουν τις σχετικές διατάξεις.

Οι θεσμοί, αναφέρουν οι κυβερνητικοί κύκλοι, το μόνο που ζήτησαν είναι περισσότερο χρόνο, προκειμένου να ενημερωθούν πάνω στο νομοσχέδιο και προσθέτουν πως το εύλογο ερώτημα είναι αν θα είχε προκύψει αυτό το ζήτημα αν τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης δεν είχαν δημιουργήσει όλο αυτό τον θόρυβο γύρω από το θέμα. Το νομοσχέδιο δεν αποσύρεται υπογραμμίζουν οι κυβερνητικοί κύκλοι, επισημαίνοντας πως αποφασίστηκε απλώς να μην προωθηθεί ως επείγον αλλά με την κανονική διαδικασία, ώστε να μην υπάρξει έδαφος για αμφισβητήσεις. Έτσι η συζήτησή του θα συνεχιστεί κανονικά στις αρχές του επόμενου έτους.Πηγή:www.spirospero.gr
0