Ζωή Κωνσταντοπούλου:Συνέντευξη στο opendemocracy.net

10-3-2016
















Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δεν πιστεύω ότι το να υποταχθούμε σε αυτό το είδος της πειθαρχίας, που αντιπροσωπεύει ένα νέο είδος ολοκληρωτισμού, μπορεί να εγγυηθεί οποιοδήποτε μέλλον για την Ευρώπη και τους λαούς της Ευρώπης


Η Ζωή Κωνσταντοπούλου συζητά για την περίοδο που πέρασε στον ΣΥΡΙΖΑ, τη σημασία ενός Σχεδίου Β για την Ευρώπη, το Grexit εναντίον Brexit.

Alex Sakalis: Η 25η Ιανουαρίου ήταν η επέτειος ενός έτους από τις εκλογές που έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία στην Ελλάδα. Εσείς, φυσικά εμπλακήκατε σε μεγάλο βαθμό σε εκείνη την εκστρατεία, πριν αποχωρήσετε από τον ΣΥΡΙΖΑ και κατεβείτε ως ανεξάρτητη υποψήφια με τη Λαϊκή Ενότητα στον απόηχο του ελληνικού δημοψηφίσματος. Ποιές ήταν οι σκέψεις σας σχετικά με την επέτειο ενός έτους;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Οι σκέψεις μου σχετικά με την εν λόγω επέτειο ενός έτους ήταν ότι η σημερινή κυβέρνηση, ο σημερινός λεγόμενος "ΣΥΡΙΖΑ" και οι πολιτικές που έχουν εφαρμόσει δεν έχουν καμμία σχέση με την εντολή της 25ης Ιανουαρίου 2015 και με την εμπιστοσύνη με την οποία ο Ελληνικός λαός αγκάλιασε τον ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν έχουν καμμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ όπως ήταν τότε.

Σήμερα είμαστε μάρτυρες ενός εντελώς μεταμορφωμένου κόμματος υπό την ονομασία “ΣΥΡΙΖΑ”, που διέπεται από νεοφιλελεύθερες, αυταρχικές πολιτικές, έχοντας παραδοθεί πλήρως στους δανειστές. Οι δεσμοί του με τους νέους, τους φτωχούς και τα πιο αδύναμα τμήματα της κοινωνίας - στα οποία έχτισε την υποστήριξή του - έχουν διαρραγεί. Alex Sakalis: Πώς ξεκινήσατε να εμπλέκεστε με τον ΣΥΡΙΖΑ; Πώς γνωρίσατε τον Αλέξη Τσίπρα;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ήμουν μέλος των Ανεξάρτητων Φοιτητικών Παρατάξεων στο Πανεπιστήμιο, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας - που είναι δύο χρόνια μεγαλύτερός μου - ήταν μέλος της αριστερής φοιτητικής παράταξης του Συνασπισμού. Έτσι γνωριστήκαμε. Δεν υπήρξα ποτέ μέλος του Συνασπισμού ή του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντοτε πίστευα στη δύναμη των κοινωνικών κινημάτων και γι'αυτό ποτέ δεν εντάχθηκα σε κανένα κόμμα. Έγινα μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την εκλογή μου ως βουλευτή το 2012, τότε που λήφθηκε η μεγάλη απόφαση ο ΣΥΡΙΖΑ να μετατραπεί σε κόμμα των μελών του. Άλλη μία υπόσχεση που δεν κρατήθηκε.

Alex Sakalis: Όταν εκλεγήκατε ως το μεγαλύτερο κόμμα τον Ιανουάριο 2015, τί ελπίζατε να πετύχετε όντας στην εξουσία;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Όταν εισήλθα στο Κοινοβούλιο για πρώτη φορά ως βουλευτής το 2012 – τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης - ο τομέας μου ήταν η Δικαιοσύνη, η Διαφάνεια και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Εργάσθηκα για την αντιμετώπιση υποθέσεων μεγάλης κλίμακας διαφθοράς και προσπάθησα να αποκαταστήσω τη διαφάνεια στον τρόπο που λειτουργεί η Βουλή.
Όταν σχηματίσθηκε η Κυβέρνηση το 2015, ο Πρωθυπουργός δεν ήθελε να αναλάβω τον τομέα της Δικαιοσύνης, για λόγους που ακόμη δεν έχουν αποσαφηνισθεί για εμένα. Έτσι, μου πρότεινε το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο απέρριψα.

Στη συνέχεια μου πρότεινε να γίνω Πρόεδρος της Βουλής, το οποίο αποδέχτηκα. Πίστευα ότι είχε έρθει η ώρα η Βουλή να γίνει ένα πραγματικά αντιπροσωπευτικό σώμα του λαού - ότι θα πρέπει να είναι ανοιχτή στην κοινωνία και να γίνει ένα φιλόξενο μέρος για όλους τους πολίτες.
Έτσι, όλες οι πρωτοβουλίες μου ήταν προς την κατεύθυνση του ανοίγματος του Κοινοβουλίου στο λαό και στην κοινωνία. Υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις στις οποίες καλούσαμε το λαό και ιδιαίτερα κοινότητες, κοινωνικά κινήματα, ακόμη και διαδηλωτές να βγουν μπροστά και να έχουν λόγο στις κοινοβουλευτικές συζητήσεις. Υπήρξε μια ειδική συνεδρίαση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, κατά την οποία τιμήθηκαν από τη Βουλή γυναίκες των κοινωνικών αγώνων που διακρίθηκαν στον αγώνα για ελευθερία, δημοκρατία, δικαιοσύνη και ανθρώπινα δικαιώματα.


Alex Sakalis: Τί ελπίζατε ότι θα επιτύγχανε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δεν ήταν θέμα ελπίδας, αλλά μια αίσθηση καθήκοντος - να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες και στην πολύ συγκεκριμένη εντολή που είχαμε ζητήσει και λάβαμε από το λαό: να απαιτήσουμε την κατάργηση του καθεστώτος του Μνημονίου, να φέρουμε τη δημοκρατία πίσω στο κοινοβούλιο, να προβούμε σε λογιστικό έλεγχο του χρέους και να αρνηθούμε να πληρώσουμε ένα τέτοιο απεχθές χρέος, και να αναλάβουμε νομοθετικές πρωτοβουλίες εκ μέρους όλων εκείνων που είχαν περιθωριοποιηθεί σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσουν τη σχέση τους με τα δικαιώματά τους. Αυτό δεν είχε σχέση με την ελπίδα, αλλά με μια δέσμευση, μια υποχρέωση και ένα καθήκον. Και έκανα ό,τι περνούσε από το χέρι μου για να ανταποκριθώ σε αυτό τό καθήκον.

Alex Sakalis: Και σε ποιό σημείο αρχίσατε να συνειδητοποιείτε ότι τα πράγματα δεν πήγαιναν ακριβώς όπως είχαν προγραμματιστεί;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Θα έλεγα ότι υπήρξαν ανησυχητικά σημάδια από το Φεβρουάριο. Υπήρχε αυτή η λεγόμενη “συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου”, η οποία ήταν μια πλήρης παράδοση και η οποία παρουσιάσθηκε ως ένα είδος νίκης για την Κυβέρνηση.

Για εμένα ήταν σαφές μετά από εκείνη τη στιγμή, ότι αυτή δεν ήταν μια νικηφόρα γραμμή της πορείας. Ήταν σαφές ότι έπρεπε πραγματικά να βγούμε από αυτό το πλαίσιο και αυτό ήταν που είπα στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, το Φεβρουάριο. Το είπα και απευθείας στον Πρωθυπουργό. Τελικά, η συμφωνία αυτή ήταν ο λόγος για τον οποίο ανέλαβα πολύ γρήγορα δράση για τη δημιουργία της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, την αποκατάσταση και αναβάθμιση της Επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών και για την ανάσυρση δύο πρόσφατων υποθέσεων οικονομικοπολιτικών σκανδάλων, της υπόθεσης Siemens και της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ.

Alex Sakalis: Πού βρίσκονται σήμερα αυτές οι Επιτροπές;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Η Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους είναι υπό επίθεση από τη σημερινή κυβέρνηση και τον σημερινό Πρόεδρο της Βουλής. Αφαίρεσαν τις εκθέσεις της Επιτροπής από την ιστοσελίδα του Κοινοβουλίου και έλαβαν μονομερώς απόφαση να αφαιρέσουν τα γραφεία της Επιτροπής. Στη συνέχεια, κήρυξαν μονομερώς τον τερματισμό του έργου της Επιτροπής. Και τώρα βρισκόμαστε στο στάδιο κατά το κατά το οποίο ο σημερινός Πρόεδρος της Βουλής έχει κλειδώσει τα προσωπικά αντικείμενα και τα αρχεία των μελών της Επιτροπής και αρνείται να ανοίξει εκ νέου τα γραφεία ώστε να μετεγκατασταθούμε στα νέα γραφεία μας, που τώρα φιλοξενούνται από έναν πολίτη.
Η Επιτροπή είναι υπό σφοδρή επίθεση, και αυτό αποδεικνύει ότι δεν αντιμετωπίζουμε απλώς ένα πραξικόπημα, αλλά ένα πραξικόπημα που υλοποιείται εκ μέρους της σημερινής κυβέρνησης και μια ευθεία προδοσία της λαϊκής εντολής.

Η Επιτροπή για τις πολεμικές επανορθώσεις έχει υποβαθμισθεί και δεν έχει ακόμη αξιοποιηθεί το έργο που επιτέλεσε κατά τη διάρκεια της προηγούμενης περιόδου, ιδιαίτερα το έργο που έγινε από μία ειδική επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία διαπίστωσε την ύπαρξη ενεργού απαίτησης του ελληνικού κράτους εναντίον της Γερμανίας, που ανέρχεται σε ποσό μεταξύ των 278 και 340 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς. Όσον αφορά την υπόθεση Siemens και την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ δεν έχουν ανοιχθεί εκ νέου από το Κοινοβούλιο και τις αρμόδιες Επιτροπές. Έτσι, θα έλεγα ότι έχουμε μια στρατηγική συγκάλυψης πάλι απ'την αρχή.

Διαβάστε περισσότερα εδώ:zoikonstantopoulou.gr/interviews/interviews/item/synentefksh-ths-zwhs-kwnstantopoylou-sto-open-democracy 



 Πηγή:zoikonstantopoulou.gr

Σχόλια