«ΘΗΛΙΑ» ΣΤΟΝ ΛΑΙΜΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ – Οι δέκα εντολές του Τόμσεν που θα ραγίσουν και τα… μάρμαρα

29-4-2016Περικοπές δαπανών που αποσκοπούν στη μόνιμη μείωση του μεγέθους του κράτους, με στόχευση το σύνολο του δημόσιου τομέα, περιλαμβάνει ο κατάλογος των δανειστών για τα «προληπτικά μέτρα» ύψους 3,6 δισ. ευρώ και τα οποία όπως προέκυψε από το άτυπο Eurogroup στο Άμστερνταμ, θα λαμβάνονται αυτομάτως στην περίπτωση απόκλισης από τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα το 2017 και 2018.

Ο συγκεκριμένος δεκάλογος, που αποκαλύπτει εφημερίδα «ΑΓΟΡΑ», συντάχθηκε υπό την καθοδήγησή του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν προσωπικά, αλλά έχει τη σύμφωνη γνώμη και του ευρωπαϊκού σκέλους των δανειστών και κυρίως του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Αφορά αποκλειστικά και μόνο σε περικοπές δαπανών από συγκεκριμένους κωδικούς του προϋπολογισμού (από μειώσεις μισθών και κυρίων συντάξεων έως απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και αναδιαρθρώσεις των κρατικών επιχειρήσεων) και όχι σε φορολογικά μέτρα.

Ποιες είναι οι 10 εντολές

1. Μειώσεις μισθών στο δημόσιο τομέα

2. Αλλαγές στην αποζημίωση των δημοσίων υπαλλήλων

3. Μείωση προσωπικού στο δημόσιο τομέα (συμπεριλαμβανομένων των απολύσεων)

4. «Πάγωμα» των προσλήψεων στο δημόσιο τομέα

5. Περικοπή της δαπάνης για την παιδεία

6. Περαιτέρω μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης (κύριες συντάξεις)

7. Περικοπή στις δαπάνες στον τομέα της υγείας

8. Αναθεώρηση των κοινωνικών παροχών και επιδομάτων

9. Αναδιάρθρωση των κρατικών επιχειρήσεων

10. Φορολογική μεταρρύθμιση (πλήρης κατάργηση φοροελαφρύνσεων, ενίσχυση ανταγωνιστικότητας).

Τις ημέρες που θα μεσολαβήσουν έως το Eurogroup, έχουμε να δούμε ακόμα πολλά. Οσο πιο κοντά θα φτάνουμε στο κλείσιμο της συμφωνίας τόσο πιο πολύ θα ανεβαίνουν οι τόνοι και θα σκληραίνουν όλες οι πλευρές της στάση τους. Το αν θα μπορέσει η Ελλάδα να διατηρήσει το ΟΧΙ που προμήνυσε εχθές στους δανειστές ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες.

Πρώτον, πολιτικούς γιατί το «παιχνίδι« που παίζεται έχει πάνω από όλα πολιτικό νόημα και δεύτερον δεν είναι τυχαίο ότι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έβαλε στο τραπέζι και πολλοστή φορά το «τυράκι» του χρέους λέγοντας πως «αυτός ο χρόνος θα χρησιμοποιηθεί και προκειμένου να συζητηθούν και οι δυνατότητες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».


Πηγή:www.crashonline.gr/%CE%B8%CE%B7%CE%BB%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CE%BC%CE%BF-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CF%89%CE%BD-%CE%BF%CE%B9-%CE%B4%CE%AD%CE%BA%CE%B1/
0