Πρόταση βόμβα ΔΝΤ:Ζητά η χώρα μας να μην καταβάλει τόκους ή κεφάλαιο προς την ευρωζώνη μέχρι το 2040.

20-5-2016Το ΔΝΤ προτείνει τα δάνεια της Ελλάδας προς την ευρωζώνη να ωριμάζουν στο διάστημα 2040-2080, καθώς και να τεθεί το επιτόκιο των δανείων αυτών στο 1,5%, για δεκαετίες Χρήστος Δεμέτης
Μία εβδομάδα ακριβώς πριν το κρίσιμο Eurogroup, η χώρα μας γίνεται πρώτο θέμα στη Wall Street Journal.

Σύμφωνα με το κεντρικό της άρθρο, το ΔΝΤ θέλει ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας, μέχρι το 2040. Η WSJ επικαλείται αξιωματούχους του Ταμείου, σύμφωνα με τους οποίους προτείνεται επιμήκυνση της αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων έως το 2080 καθώς και η χορήγηση "περιόδου χάριτος" έως το 2040.

Κοινώς, το ΔΝΤ ζητά η χώρα μας να μην καταβάλει τόκους ή κεφάλαιο προς την ευρωζώνη μέχρι το 2040.

Βασική πρόταση είναι η σταθεροποίηση του επιτοκίου αποπληρωμής για τα επόμενα 30 με 40 χρόνια στο τρέχον επίπεδο του 1,5%, με όλες τις αποπληρωμές των τόκων να αναβάλλονται έως την ωρίμανση των δανείων.

Πρόκειται για προτάσεις που έχουν κοινοποιηθεί στους Ευρωπαίους εταίρους την προηγούμενη εβδομάδα και έρχονται τώρα στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με αυτές, το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους διατηρείται κάτω του 15% του ΑΕΠ.

Όπως γράφει η Wall Street Journal, οι Ευρωπαίοι εταίροι και η πλευρά Μέρκελ, εμφανίζονται απρόθυμοι στην παραχώρηση τόσο μεγάλης κλίμακας διευκολύνσεων, γεγονός που καθιστά αρκετά δύσκολες τις συζητήσεις για το ελληνικό χρέος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Eurogroup της 24ης Μαΐου θα παρουσιαστεί στο ΔΝΤ ένας οδικός χάρτης για την ελάφρυνση του χρέους με ορίζοντα το φθινόπωρο.


Πηγή:news247.gr/eidiseis/oikonomia/vomva-dnt-kamia-plhrwmh-apo-ellada-pros-eyrwzwnh-mexri-to-2040.4062855.html
0