Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Το Σύνταγμα δεν μπορεί να αναθεωρηθεί από μνημονιακούς»

5-8-2016
Συνέντευξη της Ζωής Κωνσταντοπούλου στο 3pointmagazine και στον Κώστα Παπαντωνίου
Πλεύση Ελευθερίας

05/08/2016

Συνέντευξη της Ζωής Κωνσταντοπούλου στο 3pointmagazine και στον Κώστα Παπαντωνίου
http://3pointmagazine.gr/το-σύνταγμα-δεν-μπορεί-να-αναθεωρηθεί/

Θα ακυρώσει «κάθε αντισυνταγματική και επιζήμια συμφωνία», όπως για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τον ΟΛΠ. Θα καθίσει στο σκαμνί τους υπεύθυνους «που προώθησαν τέτοιες ληστρικές πράξεις».
Εδώ και ένα χρόνο περίπου, η πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου ακολουθεί τη δική της ελεύθερη πλεύση. Μετά από μια προσωρινή συνεργασία με την Λαϊκή Ενότητα, κόμμα που σχηματίστηκε μετά την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, η Ζ. Κωνσταντοπούλου πορεύεται εδώ και λίγους μήνες μέσα από μια νέα πρωτοβουλία.

Στη συνέντευξή της στο 3pointmagazine.gr, μας συστήνει την Πλεύση Ελευθερίας, ως ένα κόμμα που βασίζεται σε ιδέες και προτάσεις της κοινωνίας και έχει στόχο «να υπηρετήσει πραγματικά την υπόθεση της απελευθέρωσης και της αποκατάστασης της δημοκρατίας». Παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι δεν θέλει να έχει σχέση με παραδοσιακές κομματικές τακτικές και με παλαιοκομματικούς μηχανισμούς.

Βάζει τον πήχη ψηλά. Μιλά ανοιχτά για μια κυβέρνηση της Πλεύσης Ελευθερίας, η οποία δεν θα υποκύψει στους εκβιασμούς των δανειστών.

Μας απαντά ακόμη γιατί βρέθηκε την ημέρα της συμπλήρωσης ενός έτους από το ΟΧΙ στον Λυκαβηττό και όχι στους δρόμους, όπως και γιατί την ημέρα γιορτής της Δημοκρατίας, δεν έδωσε το παρών στο Προεδρικό Μέγαρο, αλλά πήγε στην πλατεία Εξαρχείων.

Μια συνέντευξη που ερωτήσεις και απαντήσεις ξεπερνούν τις 2.200 λέξεις, αλλά είμαστε σίγουροι ότι θα σας φανούν λιγότερες.

Κώστας Παπαντωνίου: Οι εξελίξεις που ακολούθησαν το δημοψήφισμα, εδραίωσαν την αίσθηση στον κόσμο ότι “όλοι είναι ίδιοι”. Με ποιές ενέργειες επιχειρείται να αντιμετωπιστεί αυτή η δυσπιστία απέναντι σε όλα τα κόμματα; Τί διαφορετικό έχει να προτείνει η Πλεύση Ελευθερίας;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Καθόλου δεν θεωρώ ότι ο απλός πολίτης πιστεύει πως είμαστε όλοι ίδιοι. Αντίθετα, με την εμπειρία όσων ακολούθησαν το δημοψήφισμα, νομίζω ότι οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να δουν ποιοι είναι ειλικρινείς στις δεσμεύσεις και στα πιστεύω τους και ποιοι υφάρπαξαν την ψήφο και την εμπιστοσύνη τους προκειμένου να διατηρήσουν τη θέση τους στην εξουσία. Η Πλεύση Ελευθερίας καθόλου δεν θέλει να άρει την δικαιολογημένη δυσπιστία απέναντι στα κόμματα που πρόδωσαν τον λαό και κατέστρεψαν τη χώρα. Αντίθετα, η Πλεύση Ελευθερίας δίνει τη μάχη προκειμένου οι πολίτες να ανακτήσουν πρώτα απ’ όλα την εμπιστοσύνη τους στις δικές τους δυνάμεις, να συνειδητοποιήσουν ότι εναπόκειται στους ίδιους να αναδείξουν όχι απλώς μια πολιτική δύναμη που θα τους εκπροσωπήσει, αλλά μια πολιτική, κοινωνική και κινηματική δύναμη που θα είναι σάρκα από τη σάρκα τους, θα είναι βγαλμένη από τα σπλάχνα της κοινωνίας και θα υπηρετήσει την υπόθεση της απελευθέρωσης της χώρας και του λαού μέχρι τέλους. Η Πλεύση Ελευθερίας δεν λέει «εμπιστεύσου σε εμάς το μέλλον σου», λέει «εμπιστεύσου τις δυνάμεις σου, πάρε το μέλλον σου στα χέρια σου». Δεν λέμε «ψήφισέ μας», λέμε «πήγαινε να ψηφίσεις, έλα να μετάσχεις, μην απέχεις, μην εκχωρείς». Προσκαλούμε σε συμμετοχή, ως αναγκαία προϋπόθεση της χειραφέτησης και της απελευθέρωσης.

Κώστας Παπαντωνίου: Γιατί επιλέχθηκε στη συμπλήρωση ενός έτους από το ΟΧΙ να γίνει μεγάλη εκδήλωση στον Λυκαβηττό και όχι, ας πούμε, μια διαδήλωση μαζί με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις που, πλέον, είναι απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Η Πλεύση Ελευθερίας δεν πιστεύει στις εκδηλώσεις που προσιδιάζουν σε μνημόσυνα. Η αναφορά μας στο ΟΧΙ του δημοψηφίσματος δεν είναι ούτε επετειακή ούτε επιμνημόσυνη. Αυτό που λέμε είναι ότι το ΟΧΙ έχει αξία, ουσία και ισχύ σήμερα και κάθε μέρα. Το ΟΧΙ μας πρέπει να το υπερασπιστούμε. Και το ΟΧΙ μας πρέπει να το μετατρέψουμε σε ενεργό διεκδίκηση κατάρριψης όλων των παράνομων και αντισυνταγματικών «Ναι σε Όλα» που αρθρώνονται στη Βουλή. Έτσι πήραμε αυτήν την κινηματική πρωτοβουλία, το «ΟΧΙ στα ΝΑΙ τους», που ξεκίνησε από την Πλεύση Ελευθερίας ως μη κομματική πρωτοβουλία, προκειμένου να αναδείξουμε ένα τεράστιο ζήτημα από τα χιλιάδες που ανακύπτουν στο πλαίσιο της κατάλυσης της δημοκρατικής λειτουργίας, της επικυριαρχίας της Τρόικας και των Δανειστών και της υφαρπαγής της δημόσιας περιουσίας: το θέατρο Λυκαβηττού, που είναι συνδεδεμένο με τις μνήμες και τις ζωές μας, με τον πολιτισμό και την ταυτότητά μας ως σύγχρονων γενεών, είναι ανάμεσα στα 70.000 ακίνητα που μεταβιβάζονται στο ΤΑΙΠΕΔ προς πώληση. Είπαμε, λοιπόν, «ΟΧΙ στο ξεπούλημα του Θεάτρου Λυκαβηττού». Και ζητήσαμε, μέσα από αυτή τη συμβολική εκδήλωση με την παρουσία και τη συμπαράσταση πολλών καλλιτεχνών, προσωπικοτήτων, κινημάτων, πρωτοβουλιών, να ξανανοίξει το θέατρο για τους πολίτες και όχι για τα εσωτερικά και ξένα αρπακτικά που εποφθαλμιούν και αυτό το πολύτιμο κομμάτι του πολιτισμού μας και της δημόσιας περιουσίας. Θεωρούμε ότι με τέτοιες δράσεις υπηρετούμε με ζωντανό τρόπο το ΟΧΙ μας. Και το «ΟΧΙ στα Ναι τους» θα συνεχίσει να αναλαμβάνει τέτοιες και άλλες πρωτοβουλίες, όπως κάναμε και στις 24 Ιουλίου, με αφορμή την απόρριψη της πρόσκλησης Παυλόπουλου σε δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο.
Όσο για την 5η Ιουλίου, η Πλεύση Ελευθερίας επέλεξε την ίδια ημέρα να καταθέσει την ιδρυτική της διακήρυξη στον Άρειο Πάγο, σηματοδοτώντας την αξία του ΟΧΙ του δημοψηφίσματος για το παρόν και το μέλλον μας.

Κώστας Παπαντωνίου: Η Πλεύση Ελευθερίας ταυτίζεται, εν πολλοίς, με εσάς. Θέλετε αυτό να αλλάξει; Θέλετε ένα κόμμα που θα ταυτίζεται με τα μέλη του και πώς αυτό μπορεί να γίνει πραγματικότητα;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Η Πλεύση Ελευθερίας ξεκίνησε με δική μου πρωτοβουλία αλλά και με πρωτοβουλία πολλών ανθρώπων και πολλών νέων ανθρώπων, που συμπαρατάσσονται, συμπορεύονται, συμπλέουν και θεωρούν την Πλεύση Ελευθερίας εξίσου δική τους, την θεωρούν υπόθεση όλων μας. Το στοίχημα του να ενσαρκώσει η Πλεύση Ελευθερίας την κοινωνία και η κοινωνία να ενσαρκώσει την Πλεύση Ελευθερίας είναι ένα στοίχημα καθημερινό, που θα εξαρτηθεί τόσο από εμάς που ήδη δουλεύουμε γι’ αυτό το σκοπό, θα εξαρτηθεί φυσικά και από εμένα προσωπικά, θα εξαρτηθεί κι από τους πολίτες που ήδη αγκαλιάζουν αυτήν την πρωτοβουλία. Η προηγούμενή μου εμπειρία μου απαγορεύει να σκεφθώ ότι με παραδοσιακές κομματικές τακτικές και με παλαιοκομματικούς μηχανισμούς θα μπορούσε μια πολιτική πρωτοβουλία να υπηρετήσει πραγματικά την υπόθεση της απελευθέρωσης και της αποκατάστασης της δημοκρατίας. Γι’ αυτό και η Πλεύση Ελευθερίας συγκροτείται με εντελώς διαφορετικό, πρωτότυπο, κινηματικό, αμεσοδημοκρατικό τρόπο, με διαφάνεια, στο φως, βασιζόμενη στο διαδίκτυο αλλά και στη ζωντανή επαφή, στην εθελοντική συνεισφορά, στις ιδέες και στις προτάσεις που προέρχονται από την κοινωνία, όχι ως μια άκαμπτη δομή αλλά ως ένας ζωντανός οργανισμός, κύτταρα του οποίου είμαστε όλοι εμείς.

Κώστας Παπαντωνίου: Οι επόμενες εκλογές είναι πιθανό να γίνουν τον Σεπτέμβρη του 2019. Με ποιές δράσεις μπορεί να μείνει ζωντανή η σχέση του κόμματος με την κοινωνία;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Οι επόμενες εκλογές είναι βέβαιο ότι θα γίνουν πολύ νωρίτερα από το Σεπτέμβριο του 2019. Ανεξαρτήτως, όμως, της διενέργειας των επόμενων εκλογών η Πλεύση Ελευθερίας είναι μια ζωντανή διαδικασία, είμαστε ζωντανοί εκείνοι κι εκείνες που την κινούμε και την ενσαρκώνουμε και ο καθημερινός πολλαπλασιασμός των επαφών και των δράσεών μας, η καθημερινή επαφή με πολίτες που προσφέρουν τη δύναμη και τη διαθεσιμότητά τους στον αγώνα μας, ατσαλώνουν την αποφασιστικότητά μας, ενισχύουν το μεράκι και τη δημιουργικότητά μας και μας εμπνέουν να συνεχίσουμε μέχρι την πλήρη δικαίωση του λαού μας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ:www.plefsieleftherias.gr/zoi-konstantopoulou-syntagma-den-bori-na-anatheorithi-apo-mnimoniakous/
0