Τουρκία: «κλείνει τις πόρτες» με την ΕΕ κι «ανοίγει παράθυρο» στη Ρωσία

9-8-2016


















Τα «πυρά» του προς την ΕΕ έστρεψε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ παράλληλα «ανοίγει πόρτες» στη Ρωσία, επικαλούμενος την ασφάλεια των ρώσων τουριστών στην Τουρκία.
Ο Τούρκος πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι, εάν δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματα της Τουρκίας, τότε «δεν θα είναι εφικτή» η τήρηση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό. Η κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες θεωρείται κομβικής σημασίας και το μέτρο υποτίθεται ότι θα ίσχυε από την 1η Ιουνίου.

«Επί 53 χρόνια βρισκόμαστε στις πύλες της Ευρώπης. Η ΕΕ είναι η μόνη υπεύθυνη και ένοχη. Δεν έχει συμπεριφερθεί σε κανέναν άλλο έτσι, παρά μόνο στην Τουρκία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν συμπεριφέρεται με τρόπο ειλικρινή στην Τουρκία. Αυτή τη στιγμή φιλοξενούμε 3 εκατομμύρια πρόσφυγες, ενώ η μοναδική ανησυχία της ΕΕ είναι να μην φτάνουν στο έδαφός της», σημειώνει ο κ. Ερντογάν και προειδοποιεί: «Εάν τα αιτήματά μας δεν γίνουν δεκτά, δεν θα είναι πλέον εφικτή η επανεισδοχή προσφύγων».

«Ήλπιζα πως οι ηγέτες του δυτικού κόσμου θα αντιδρούσαν στην απόπειρα πραξικοπήματος με τον ίδιο τρόπο και δεν θα αρκούνταν σε λίγα στερεότυπα», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.
«Παράθυρο» στη Ρωσία, όμως, φαίνεται να «ανοίγει» η Άγκυρα, η οποία λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια των τουριστών, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας ενόψει της επίσκεψής του στη Ρωσία.

«Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν προβλήματα στην Τουρκία, ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές. Λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα σε αυτές τις περιοχές. Αυτή τη στιγμή οι παραλίες είναι ασφαλείς», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν εξέφρασε βεβαιότητα ότι η συνεργασία στον τομέα του τουρισμού με τη Ρωσία θα συνεχιστεί.

“Ο τουρισμός φέρνει τους λαούς μας πιο κοντά. Είμαι βέβαιος ότι η συνεργασία μας θα αναπτυχθεί στο μέλλον με την άφιξη των Ρώσων», είπε.


Πηγή:www.rizopoulospost.com

Σχόλια