Η προσαρμογή των παιδιών για την επιστροφή τους στο σχολείο

9-9-2016

















 Της Μαρίας Κώστα Ζώτου Ειδική Παιδαγωγός MSc στο Δια…λόγου Τέχνη, Συνοδός Παράλληλης Στήριξης Οι καλοκαιρινές διακοπές έχουν λάβει τίτλους τέλους.

Μικροί και μεγάλοι οφείλουν να προσαρμοστούν σε μία νέα τάξη πραγμάτων, στο καθημερινό τους ωράριο. Όσο δύσκολο φαίνεται αυτό το κατόρθωμα για τους ενήλικες άλλο τόσο δύσκολο φαίνεται και για τους μικρούς μας φίλους. Η εν λόγω προσαρμογή των παιδιών και η επιστροφή τους σε ένα αυστηρό πρόγραμμα αποτελεί ένα δύσκολο εγχείρημα καθώς όπως είναι φυσικό κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών δεν ακολουθούσαν κανένα πρόγραμμα στον ύπνο, το φαγητό και στις δραστηριότητες που έπαιρναν μέρος. Για να προσαρμοστούν τα παιδιά στο καθημερινό τους σχολικό πρόγραμμα απαραίτητη προϋπόθεση είναι μία μεταβατική περίοδος προσαρμογής, η οποία θα έχει ισχύ μίας εβδομάδας. Καθώς είναι αναμενόμενη η λύπη των παιδιών για το τέλος των διακοπών είναι σημαντικό οι γονείς να δώσουν μία θετική χροιά στην όλη διαδικασία της προσαρμογής.

 -Τις τελευταίες ημέρες των διακοπών είναι καλό να συζητήσετε με το παιδί σας για το άνοιγμα των σχολείων με σκοπό να εξαλειφθούν τα άγχη και οι φοβίες του σχετικά με το καινούριο περιβάλλον του οποίου θα αποτελεί μέλος. Δείξτε στο παιδί ότι θα είστε δίπλα του σε οποιαδήποτε δυσκολία, ώστε να νιώσει ασφάλεια. Ακόμη, δώστε έμφαση στην αξία του να πηγαίνει κάποιος σχολείο, να κάνει νέους φίλους και να μαθαίνει νέα πράγματα.

 -Προσαρμογή στη νέα ώρα ύπνου. Είναι σημαντικό να τεθεί μία συγκεκριμένη ώρα ύπνου μία εβδομάδα πριν την έναρξη των σχολείων, προκειμένου η μετάβαση να γίνει σταδιακά. Θα μπορούσε να αποφευχθεί ο μεσημεριανός ύπνος, ενώ για το βραδινό ύπνο ακόμη και αν το παιδί δυσκολευτεί να κοιμηθεί είναι προτιμότερο να παραμείνει στο δωμάτιο του.

 -Προσαρμογή των παιδιών στη κανονική ώρα των γευμάτων αλλά και σε ένα ισορροπημένο και υγιεινό τρόπο ζωής. Πριν χτυπήσει το πρώτο σχολικό κουδούνι είναι καλό τα παιδιά να γευματίζουν σε μία τυπική ώρα και να λαμβάνουν κατάλληλες τροφές.

 -Αγοράστε εκπαιδευτικό υλικό που να ανταποκρίνεται στις δυνατότητες του κάθε παιδιού προκειμένου να πραγματοποιηθεί μία επανάληψη των όσων είχε διδαχθεί στο παρελθόν. Σημαντικό είναι το παιδί να αντιμετωπίσει αυτές τις δραστηριότητες ως παιχνίδι και όχι ως μία διαδικασία εξέτασης. - Διαμορφώστε το παιδικό δωμάτιο του παιδιού. Το δωμάτιο πρέπει να είναι διαμορφωμένο με βάση τη προσωπικότητα και τα ενδιαφέροντα του παιδιού, να είναι ευρύχωρο και φωτεινό. Το γραφείο στο οποίο θα διαβάζει είναι καλό να μην είναι κοντά σε εξωτερικά ερεθίσματα π.χ. παράθυρο και σε γενικές γραμμές ο χώρος αυτός θα πρέπει να χαρακτηρίζεται ως ένα ήσυχο περιβάλλον. Μέσα σε ένα τέτοιο δωμάτιο το παιδί θα νιώσει ασφάλεια και θα μπορεί να αποδώσει καλύτερα στη μαθησιακή του επίδοση.

 -Αγορά των υλικών/αντικειμένων που θα χρειαστεί το παιδί για το σχολείο με τη συμπλοκή του. Συμμετέχοντας το παιδί σε αυτή την ενέργεια όχι μόνο γίνεται πιο υπεύθυνο για τις επιλογές του αλλά επιλέγοντας τα αντικείμενα που θα χρειαστεί δίνει τη δική του πινελιά καθώς τα επιλέγει με βάση τα δικά του ενδιαφέροντα.

 Διαβαστε περισσότερα εδώ:pinakio.blogspot.gr/2016/09/blog-post_8.html#more

Σχόλια